Competitive bids for hiring attorney
Number: AGO 84-29

Date: January 05, 1998

Subject:
Competitive bids for hiring attorney

Mr. J. David House

County Attorney

Calhoun County

119 River Street
Blountstown, Florida 32424

RE: COUNTIES--Authority to hire county attorney without taking competitive bids

Dear Mr. House:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:
Must the county take competitive bids prior to hiring the county attorney?

Section 1(f), Art. VIII, State Const., in pertinent part, provides that noncharter counties "shall
have such power of self-government as is provided by general or special law." The statutory
implementation of this constitutional provision is contained in s. 125.01, F.S. Subsection (1) of s.
125.01, in relevant portion, provides:

"(1) The legislative and governing body of a county shall have the power to carry on county
government. To the extent not inconsistent with general or special law, this power shall include,
but shall not be restricted to, the power to:

* % %

(b) Provide for the prosecution and defense of legal causes in behalf of the county or state and
retain counsel and set their compensation.”

Section 125.01(1), F.S., does not require competitive bidding for the provision of legal services
to the county, and | am not aware of any other general law which requires the taking of
competitive bids for the furnishing of such personal legal services to the county. Absent any
statutory requirement therefor, the county is not required to take competitive bids prior to hiring
the county attorney. The counties have long-standing authority to hire an attorney to provide
legal services to the county. See, e.g., State ex rel. Himes v. Culbreath, 174 So. 422 (Fla. 1937)
(counsel may be employed by the boards of county commissioners whenever in the judgment of
such boards the interests of the counties require the services of counsel in the courts); AGO 58-
178 relying on State ex rel. Himes v. Culbreath, supra, and former s. 125.01(3), F.S. 1957.
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In the absence of a statutory requirement, a public body has no legal obligation to let a contract
under competitive bidding or to award the contract to the lowest bidder. See 63 C.J.S. Municipal
Corporations s. 996, p. 568; AGO 71-366. The decisions of the Florida courts are in accord with
this principle. See, e.g., Ackman v. Dade County, 308 So.2d 622 (3 D.C.A. Fla., 1975) (no
requirement that Dade County employ statutory competitive bidding procedure pursuant to s.
125.35, F.S., in granting gift shop concession at airport); William A. Berbusse, Jr., Inc. v. North
Broward Hospital Dist., 117 So.2d 550 (2 D.C.A. Fla., 1960) (a public body is not required
unqualifiedly to award the contract to the lowest bidder unless there exists a statutory
requirement in this respect). Accord Marriott Corp. v. Metropolitan Dade County, 383 So.2d 662
(3 D.C.A. Fla., 1980) (public body is not required unqualifiedly to award contract to lowest bidder
unless there exists a statutory requirement; a charter county is obligated to follow competitive
bidding standards requiring award of contract to operate bar at airport to be made to lowest or
best bidder by reason of resolutions adopted pursuant to county charter requiring board of
county commissioners to submit management and service contracts under review to competitive
bidding process).

In the absence of a specific constitutional or statutory provision therefor, a noncharter county has
no obligation to establish a bidding procedure and may contract in any manner not arbitrary or
capricious. See Volume Services Division v. Canteen Corp., 369 So.2d 391 (2 D.C.A. Fla.,
1979). See generally 64 Am. Jur.2d Public Works and Contracts s. 34. | am not aware of any
constitutional provision or general statute which requires a noncharter county to take competitive
bids for the procurement of legal services. Cf. s. 287.055, F.S. (the Consultants’ Competitive
Negotiation Act) relating to services within the scope of the practice of architecture, professional
engineering, landscape architecture or registered land surveying, as defined by the laws of the
state; s. 125.35(1)(b), F.S., requiring bids for the purchase of county owned real property. Nor
have you brought my attention to any special law or ordinance which requires the board of
county commissioners to take competitive bids prior to hiring legal counsel for the county.

It is therefore my opinion that in the absence of a special law or county ordinance so requiring, a
noncharter county is not required to take competitive bids prior to hiring the county attorney.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General



