Candidate opening two campaign accounts
Number: AGO 84-31

Date: January 05, 1998

Subject:
Candidate opening two campaign accounts

The Honorable George Firestone
Secretary of State

The Capitol

Tallahassee, Florida 32301

RE: ELECTIONS--Establishment of campaign account for future election
Dear Secretary Firestone:
This is in response to your request for an Attorney General's Opinion on the following question:

Does s. 106.141(3), F.S., allow an individual seeking office in the 1986 general election to open
a campaign account today, expend and/or disburse all funds and close out the account two
years from today, and immediately thereafter open a second campaign account and accept
contributions to be placed in the second account?

You state in your letter that no funds are to be transferred from the first campaign account to the
second campaign account.

Section 106.141, F.S., was created by Ch. 77-175, Laws of Florida, which is entitled in pertinent
part "[a]n act relating to elections; . . . prescribing regulations governing the use and disposition
of campaign funds . . . ." This section relates particularly to the disposition of surplus campaign
funds by candidates.

Section 106.141, F.S., specifically delineates several situations in which the disposal of surplus
funds in a campaign account is required: 1) a candidate's withdrawal of his candidacy; 2) the
elimination or election of a candidate to office; or 3) the existence of funds on deposit in the
campaign account of any candidate which "have not been used in a campaign” for public office
within two years of establishment of the account. Section 106.141(1)-(3), F.S. In each of these
situations the statute contemplates the disposition of surplus funds in an account for a completed
campaign, i.e., a campaign in which the candidate has withdrawn his candidacy, has been
elected or eliminated, or in which funds remain which have not been used "in a campaign” within
two years of the establishment of the account. Cf. s. 106.141(5), F.S.; and s. 106.141(6)(a), (b),
and (d), F.S., which refer to the disposition of funds "with respect to a campaign which has been
conducted.” (e.s.)

In each of the instances described in s. 106.141(1)-(3), F.S., all funds on deposit in a candidate's
campaign account must be disposed of as provided in s. 106.141(6) or (7), F.S., within a period
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of 90 days. Pursuant to s. 106.141(6), F.S., a candidate who is required to dispose of funds may
either: (a) return to each contributor, pro rata, surplus funds from a campaign which has been
conducted; (b) donate the surplus funds from a campaign which has been conducted to a charity
organization or organizations which meet the qualifications of s. 501(c)(3) of the Internal
Revenue Code; (c) give such funds to the political party of which the candidate is a registered
member; or (d) give the surplus funds from a campaign which has been conducted to the state to
be deposited in the General Revenue Fund in the case of a candidate for state office or in the
case of a candidate for an office of a political subdivision to such political subdivision to be
deposited in the general fund of the political subdivision. In addition, a candidate who is elected
to office may dispose of surplus funds in his or her campaign account by transferring such funds
to an office account up to certain specified amounts. Section 106.141(7), F.S. See also s.
106.141(11), F.S., stating that a candidate who is required by the provisions of that section to
dispose of surplus funds in his or her campaign account and who fails to do so as provided in
that section is guilty of a first degree misdemeanor.

Pertinent to your inquiry, subsection (3) of s. 106.141, F.S., provides that:

"All funds on deposit in the campaign account of any candidate, which funds have not been used
in a campaign for public office within 2 years from the date the campaign account was
established, shall, within 90 days following the second anniversary of the date the campaign
account was established, be disposed of pursuant to this section. Such candidate shall not
accept any contributions, nor shall any person accept contributions on behalf of such candidate,
after the second anniversary of the date the campaign account was established."

While not specifically defined in Ch. 106, F.S., "candidate” is defined for purposes of "The
Florida Election Code" (Chs. 97-106, F.S.), in s. 97.021(18), F.S., as any person who receives
contributions or makes expenditures, or gives his consent for any other person to receive
contributions or make expenditures, with a view to bringing about his nomination or election to,
or retention in public office (s. 97.021[18][c], F.S.), or as any person who appoints a treasurer
and designates a primary depository (s. 97.021[18][d], F.S.). Further, any person who files
gualification papers and subscribes to a candidate's oath is a "candidate" within the several
definitions of "candidate" described in this subsection. See s. 97.021(18)(e), F.S.

It is significant to note that this definition of "candidate” was amended and enlarged by s. 1, Ch.
77-175, Laws of Florida, to prescribe the several definitions of the term as currently codified and
to delete the former statutory requirement that a candidate file qualification papers and pay
gualification fees prior to being considered a "candidate" within the statutory definition. The
current codification of s. 97.021(18), F.S., does not require that a person file qualification papers
and pay qualifying fees prior to being considered a candidate and therefore, under the present
language of this section, a person may be so considered for an indefinite period prior to actual
gualification. Extending this analysis, pursuant to s. 97.021(18)(c), F.S., a "candidate" is one who
may receive contributions or make expenditures (or authorize any other person to do so) with a
view to bringing about his nomination or election to or retention in public office, i.e., make use of
such funds in a campaign for public office, for an indefinite period before actually qualifying for
office.

The provisions of Ch. 106, F.S., when examined in their entirety, do not appear to address or



expressly or impliedly limit, prohibit or regulate the events or circumstances described in your
guestion. Cf. s. 106.021(1), F.S., providing that each candidate and each political committee
shall appoint a campaign treasurer and each candidate shall also designate a primary campaign
depository prior to qualifying for office and may designate secondary depositories for campaign
contributions but establishing no time frame therefor or anywise limiting the periods of time within
which such appointments or designations are made or prescribing any "political season" during
which candidates may appoint a campaign treasurer and designate a campaign depository and
commence campaigning for election to or retention in office in a future election; s. 106.025, F.S.,
regulating campaign fund raisers (as defined in s. 106.011[11], F.S.); s. 106.05, F.S., regarding
the deposit of contributions; s. 106.07, F.S., which requires that campaign treasurers file regular
reports of all contributions to and expenditures made by a candidate or political committee at
specified intervals from the time a campaign treasurer is appointed or the last day of qualifying
for office or at other times preceding each election but which does not otherwise establish a time
frame or prescribe a "political season" for such activity. While s. 106.141(3), F.S., does prohibit a
candidate from accepting contributions "after the second anniversary of the date the campaign
account was established" this restriction, when read with other provisions of the section
regulating the disposition of any surplus funds, appears to apply to and control contributions to a
campaign account with respect to campaigns which have been conducted (see s. 106.141[5]
and [6], F.S.) and not to any prospective campaigns and does not purport to effect or limit the
establishment of or contributions to a campaign account to be established in the future for other
campaigns for nomination or election to, or retention in office. Therefore, in the absence of any
legislative or judicial direction otherwise, | conclude that the provisions of s. 106.141(3), F.S., do
not expressly or impliedly prohibit a candidate seeking office in 1986 from presently establishing
a campaign account and disbursing funds therefrom if such candidate otherwise complies with
the applicable requirements of Ch. 106, F.S.

Further, assuming arguendo that the limitations contained in s. 106.141(3), F.S., do apply to any
such campaign account, there likewise are no statutory provisions precluding the expenditure of

such campaign funds and closing the account within 90 days following the second anniversary of
the date of its establishment.

To conclude otherwise and construe s. 106.141(3), F.S., to prohibit the acceptance of campaign
contributions at any time prior to the 1986 elections by any candidate as defined by s.
97.021(18), F.S., and thereby place limitations on campaign expenditures by candidates for
office in the 1986 elections may subject the statutory section to attack as an unconstitutional
restraint of free speech and a restriction on the quantity of a candidate's communication and
diversity of political speech. See Sadowski v. Shevin, 345 So.2d 330 (Fla. 1977). In Sadowski,
the Florida Supreme Court determined that a statute prohibiting certain expenditures by a
candidate prior to qualifying for office constituted a limitation on campaign spending and an
unconstitutional restraint on free speech under the First Amendment to the U.S. Constitution.
While not specifically addressed in the Sadowski case, such a limitation on spending and
restraint of free speech would appear to be violative of the Florida constitutional guarantee of
free speech (substantially similar to that of the U.S. Constitution) which provides in pertinent part
that "[n]o law shall be passed to restrain or abridge the liberty of speech or of the press.” The
court in Sadowski, supra, at 332, determined that the statute in question, s. 106.15(1), F.S.
1975, denied candidates their fundamental right to speak to political issues and to advocate their
candidacy until they were within the "political season" prescribed by the statute. Section



106.15(1), F.S. 1975, was repealed by omission by amendment of s. 106.15 made by s. 54 of
Ch. 77-175, Laws of Florida, but any other statutory provision which constitutes a limitation on
campaign spending by confining expenditures to a designated and limited time period or
"political season” would appear to suffer from the same constitutional infirmity. See also Buckley
v. Valeo, 424 U.S. 936 (1976).

It must be assumed that the Legislature intended a valid enactment rather than one contrary to
the federal or state Constitution and a statute should, if possible, be construed so as not to
conflict with the constitutional guarantees of freedom of speech and political expression. See
e.g., State ex rel. Johnson v. Goodgame, 108 So. 836 (Fla. 1926); Williams v. City of
Jacksonville, 160 So. 15 (Fla. 1935); Burnsed v. Seaboard Coastline Railroad Company, 290
So.2d 13 (Fla. 1974). To avoid a construction of s. 106.141(3), F.S., which would call into
guestion the constitutionality of the statute, it should be construed to regulate the disposition of
surplus campaign funds with respect to campaigns which have been conducted, i.e., past as
distinguished from future campaigns for election to or retention in office, and not to limit or
prohibit a candidate seeking office in a future election from presently establishing a campaign
account for a future campaign and accepting contributions thereto and making expenditures
therefrom with respect to any such future campaign.

In sum, it is my opinion, unless and until judicially determined otherwise, that s. 106.141(3), F.S.,
does not limit, regulate or prohibit a candidate from presently establishing a campaign account
and expending funds therefrom in campaigning for nomination or election or reelection to a
political office in the 1986 primary and general elections.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General



