
Changes in housing authority commission 
Number: AGO 84-56

Date: January 05, 1998

Subject:
Changes in housing authority commission

Mr. Murray Gilman
Executive Director
Housing Authority
City of Miami Beach
200 Alton Road
Post Office Box 39646
Miami Beach, Florida 33119-0646

RE: HOUSING AUTHORITY--Effect of statutory amendment expanding membership of
governing board

Dear Mr. Gilman:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following questions:

1. May the number of commissioners of the City of Miami Beach Housing Authority's governing
board be expanded from five to seven members pursuant to s. 421.05(1), F.S.?

2. May the "date of appointment" or determination of the respective cycles of office of the
commissioners of the Housing Authority of the City of Miami Beach be changed pursuant to s.
421.05, F.S., and, if so, who is authorized to make such change?

Based on the information supplied with your opinion request I must assume for purposes of this
discussion that the Housing Authority of the City of Miami Beach was created prior to October 1,
1980. Your letter states that the Miami Beach Housing Authority Commission is currently
composed of five members whose "date of . . . appointment" is October 11.

QUESTION ONE

Section 421.05, F.S., establishes procedures to be followed for the appointment of members of
the commission of a city housing authority. As set forth in subsection (1), "[w]hen the governing
body of a city adopts a resolution (declaring that there is a need for a housing authority in the
city), the mayor, with the approval of the governing body, shall promptly appoint no fewer than
five persons as commissioners of the authority created for said city." (e.s.) Prior to its
amendment, s. 421.05(1), F.S. 1979, provided that "[w]hen the governing body of a city adopts a
resolution as aforesaid, the mayor with the approval of the governing body shall promptly appoint
five persons as commissioners of the authority created for said city." (e.s.) Section 421.05(1),
F.S. 1979, was amended by s. 1, Ch. 80-357, Laws of Florida, effective October 1, 1980, to
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authorize the appointment of "no less than" five persons as commissioners and again by s. 273,
Ch. 81-259, Laws of Florida, resulting in the current codification.

The title of Ch. 80-357, Laws of Florida, does not indicate that the provisions contained therein
are meant to operate retrospectively. Where it is intended that a statute should have
retrospective operation, the title must convey appropriate notice of this intent. See 30 Fla. Jur.
Statutes s. 150; Van Loon v. Van Loon, 182 So. 205 (Fla. 1938); Chiapetta v. Jordan, 16 So.2d
641 (Fla. 1944). Further, it is a well-settled rule that a statute will not be construed as retroactive
unless its terms clearly show that the Legislature intended such a result. Instead the
presumption is that a legislative act operates prospectively only, unless there is a clear showing
of retroactive intent. See, e.g., State ex rel. Bayless v. Lee, 23 So.2d 575 (Fla. 1945); Trustees
of Tufts College v. Triple R. Ranch, Inc., 275 So.2d 521 (Fla. 1973); Keystone Water Company,
Inc. v. Bevis, 278 So.2d 606 (Fla. 1973); Gulf Pines Memorial Park, Inc. v. Oaklawn Memorial
Park, Inc., 361 So.2d 695 (Fla. 1978); Seddon v. Harpster, 403 So.2d 409 (Fla. 1981); Indemnity
Insurance Company v. Brooks-Fisher Insulating Co., 140 So.2d 613 (2 D.C.A. Fla., 1962). See
generally 82 C.J.S. Statutes s. 414.

Therefore, in the absence of any clearly expressed legislative intent to provide retrospective
application to s. 1, Ch. 80-357, Laws of Florida, no such application may be implied and city
housing authority commissions created prior to the effective date of this act, October 1, 1980,
are not affected by the amendments made therein providing for an increase in the number of
appointed commissioners to such a body.

QUESTION TWO

As discussed above, s. 421.05(1), F.S., sets forth procedures for the appointment of members of
the commission of a city housing authority. In subsection (1), the terms of office for
commissioners appointed to the housing authority are statutorily prescribed as follows:

"Three of the commissioners who are first appointed shall be designated to serve for terms of 1,
2, and 3 years respectively; the remaining commissioners shall be designated to serve for terms
of 4 years each, from the date of their appointment. Thereafter, commissioners shall be
appointed as aforesaid for a term of office of 4 years, except that a vacancy shall be filled for the
unexpired term by an appointment by the mayor with the approval of the governing body within
60 days after such vacancy occurs. . . . A commissioner shall hold office until his successor has
been appointed and has qualified. . . ."

As this section states, the mayor of a city shall promptly appoint the commissioners of the
authority for the statutorily prescribed initial terms of office "when the governing body of the city
adopts a resolution" (e.s.) declaring a need for such an authority. Stating that the remaining
commissioners of the authority shall serve prescribed terms from the date of their appointment,
s. 421.05(1), F.S., impliedly provides that the cycle of office of all the commissioners is governed
by the date or dates of their initial appointment. Cycle terms of office begin with the first
appointments unless otherwise provided by law. State v. Bird, 163 So. 248, 254 (Fla. 1935);
State v. Amos, 133 So. 623, 625 (Fla. 1931). See also State v. Bloodworth, 184 So. 1, 6 (Fla.
1938). See generally 67 C.J.S. Officers ss. 67, 68. The term and cycle of office for all the
commissioners are fixed by the statute as amended, and no provision is made for a "date of



appointment" or for any changes in the established cycle of office other than that established by
the statute before its amendment by Chapters 80-357 and 81-259, Laws of Florida, respectively.
Further, while the Legislature has determined and specified the term and cycle of office for the
entire membership of the governing board of the housing authority, no power is delegated by Ch.
80-357, supra, to the appointive authority to alter or change the date such cycles and terms of
office commence or end or to establish preexisting or future cycle terms of office for the
membership of the previously established housing authorities or for the expanded governing
board authorized by Ch. 80-357, as amended by Ch. 81-259, Laws of Florida.

In sum, with regard to your second question, I am of the opinion that the "date of appointment" or
determination of the respective cycles of office of the commissioners of the Housing Authority of
the City of Miami Beach may not be altered or changed from that originally established, which
apparently is October 11.

Therefore, it is my opinion, until judicially or legislatively determined otherwise, that the
provisions of s. 421.05(1), F.S., as amended by Ch. 80-357, and further amended by Ch. 81-
259, Laws of Florida, which authorize an increase in the number of appointed city housing
authority commissioners, may not be applied retrospectively to allow the number of
commissioners of the previously established City of Miami Beach Housing Authority to be
increased from five to seven. Further, the "date of appointment" or date of determination of
respective cycles of office of the commissioners of the Housing Authority of the City of Miami
Beach may not be altered or changed from that originally established, October 11.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General


