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Number: AGO 84-63

Date: December 24, 1997
Subject:

Ordinance changing use categories in zoning district

Mr. Davender Kant

Director, Community Development
and Environmental Control

600 West Blue Heron Boulevard
Riviera Beach, Florida 33404

RE: MUNICIPALITIES—Notice requirements for placement of additional uses within special
exception categories in various zoning districts

Dear Mr. Kant:

This is in response to your request for an Attorney General Opinion on substantially the following
guestions:

1. Would an ordinance providing for the placement of additional uses within the special
exception category in various residential districts established by the Riviera Beach Zoning Code
be considered an ordinance which would "substantially change permitted use categories in
zoning districts" within the purview of s. 166.041(3)(c), F.S.?

2. If the answer to question 1 is in the affirmative, is the City of Riviera Beach then bound to
follow the additional notice requirements prescribed by its ordinance for rezoning specific parcels
of real property or substantially changing permitted use categories in zoning districts?

QUESTION ONE

Your question specifically goes to the issue of whether the addition of certain uses within zoning
districts established by the Riviera Beach Zoning Code designated "uses permitted by special
exception” would constitute a substantial change in a permitted use category in a zoning district
such that the provisions for notice of s. 166.041(3)(c), F.S., would apply. As an example of the
action contemplated by the city, you have enclosed a notice of public hearing regarding the
inclusion of additional uses in the special exception categories of residential zoning districts and
a provision of the zoning code describing a single family district. As set forth in the materials you
have supplied, in a RS-8 single family district, the permitted uses under the zoning code include:
1) single family dwellings and their customary accessory uses; 2) parks, playgrounds and
recreation facilities under the supervision of the municipality; 3) churches and their educational
buildings; 4) libraries, community centers, buildings or land used exclusively by the federal,
state, county or city governments for public purposes. In addition, home occupations constitute
uses which are permitted by special exception. The City of Riviera Beach intends to hold public
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hearings to determine whether family daycare centers, foster homes and adult congregate living
facilities shall be permitted by special exception in a number of single family dwelling districts
including the RS-8 district described herein. The notice of public hearing you have provided also
contemplates the inclusion of daycare centers within two-family dwelling districts and multiple
family/hotel districts by special exception.

Section 166.041, F.S., establishes a uniform procedure for the adoption of municipal ordinances
and resolutions. These procedures are generally applicable to all municipalities throughout the
state and the requirements set forth in s. 166.041, F.S., cannot be lessened or reduced by any
municipality. See AGO's 80-104 and 74-371. However, a municipality may specify additional
requirements for the adoption or enactment of ordinances or prescribe procedures in greater
detail than as set forth in this section. Section 166.041(6), F.S.

Prior to its amendment by s 1, Ch. 83-301, Laws of Florida, s. 166.041(3)(c), F.S., specifically
provided minimum procedures to be followed by municipalities rezoning private real property. As
amended, s. 166.041(3)(c), F.S., now speaks to ordinances "which rezone specific parcels of
private real property or which substantially change permitted use categories in zoning districts . .
.." (e.s.) The statute provides that for ordinances in which the proposed rezoning or change in
permitted use involves less than five percent of the total land area of the municipality, notice by
mail to each of the real property owners whose land the municipality will rezone by the
enactment or whose land will be affected by the change in permitted use is required at least
thirty days prior to a public hearing on the proposed ordinance. Section 166.041(3)(c)1., F.S. For
proposed ordinances rezoning or changing the permitted use of more than five percent of the
total land area of the municipality, the statute sets out specific requirements for advertised notice
prior to two public hearings on the proposed ordinance. See, s. 166.041(3)(c)2., F.S. In addition
to the provisions for advertised notice, s. 166.041(3)(c)2.c., F.S., states that in lieu of publishing
the advertisement described in subparagraph 2. of subsection (3)(c) the municipality may mail
notice to each person who owns real property within the area the ordinance covers. As stated in
S. 166.041(3)(c)2.c., the notice prescribed therein shall clearly explain the proposed ordinance
and shall notify the person of the time, place and location of both public hearings on the
proposed ordinance.

No definition or construction of the term "substantially” is contained within s. 166.041(3)(c), F.S.,
as that term is used in the phrase "which substantially change permitted use categories."
However, words in common use in a statute are to be construed in their plain and ordinary
sense. See State v. Tunnicliffe, 124 So. 279 (Fla. 1929); Gasson v. Gay, 49 So.2d 567 (Fla.
1950); Pedersen v. Green, 105 So.2d 1 (Fla. 1958); State v. Egan, 287 So.2d 1, 4 (Fla. 1973).
"Substantially” is defined as: "Essentially; without material qualification; in the main; in
substance; materially; in a substantial manner.” Black's Law Dictionary 1281 (5th ed. 1979).
"Substantially’ is variously defined as meaning in a substantial manner; in substance; in the
main; essentially; solidly; actually; really; truly; competently.” 83 C.J.S. Substantially p. 765.
Further, the term has been construed as not meaning wholly or completely, but it may mean
part. See 83 C.J.S. supra. Nor does the statute define or limit or qualify the phrase "permitted
use categories" in zoning districts or distinguish between absolute or conditional uses.

In the absence of any legislative direction, it would appear that the addition of any other
permitted use within a particular district, whether conditioned upon the grant of a special



exception or otherwise, would "substantially change” the permissible uses within a particular
district. The addition of various uses permitted by special exception such as those contemplated
in your question seem to "substantially change," i.e., materially or essentially change, the uses
permitted in the affected zoning districts of Riviera Beach. Therefore, it would appear that the
City of Riviera Beach must comply with the notice requirements of s. 166.041(3)(c), F.S., as the
proposed ordinances substantially change permitted use categories in zoning districts as
contemplated therein.

QUESTION TWO

As discussed previously herein, a municipality may specify additional requirements for the
adoption or enactment of ordinances or prescribe procedures in greater detail than provided in s.
166.041, F.S. See s. 166.041(6), F.S. Such additional procedures for rezoning ordinances were
established in 1982 by the City of Riviera Beach and require individual notice to property owners
within three hundred feet of the property affected by rezoning. The amendment of s.
166.041(3)(c), F.S., by Ch. 83-301, Laws of Florida, did not address, alter or amend the
provisions of subsection (6) so that any additional municipal requirements (such as those
imposed in 1982 by Riviera Beach) would extend to and operate on the provisions of the 1983
amendment to impose such additional requirements to ordinances which substantially change
permitted use categories in zoning districts. To the extent that the City of Riviera Beach has
specified additional requirements for the enactment of ordinances which rezone real property or
(to use the language of the state statutory provision) which substantially change the permitted
use categories in zoning districts such procedures must be followed in addition to the basic
requirements of s. 166.041(3)(c), F.S. Therefore, in cases in which the proposed rezoning or
change in permitted use involves less than five percent of the total land area of the municipality,
s. 166.041(3)(c)1., F.S., prescribes notice by mail to each of the real property owners whose
land the municipality will rezone or whose land will be affected by the change in permitted use. In
addition, the Riviera Beach Zoning Code requires that individual notice of such rezoning or
change in permitted use be afforded to property owners within three hundred feet of the affected
property. With regard to instances in which the proposed ordinance deals with more than five
percent of the total land area of the municipality, s. 166.041(3)(c)2., F.S., sets out specific
requirements for advertised notice prior to two public hearings on the proposed ordinance or, in
lieu of publishing such notice, a municipality may mail notice to each person who owns real
property within the area the ordinance covers pursuant to paragraph 2.c., of subsection (3)(c).
The Riviera Beach Zoning Code makes no distinction, according to your letter, between
proposed rezoning ordinances involving more than five percent of the total land area of the
municipality and those involving less than five percent. In each case the code calls for individual
notice to property owners within three hundred feet of the affected property. It does not appear
that any duplication of notice is called for under the statute, so that, to the extent that the notice
in s. 166.041(3)(c)2.c., F.S., is appropriate, such notice may be utilized in lieu of a newspaper
advertisement and this would appear to satisfy, in part, the individual notice requirements of the
Riviera Beach Code which call for additional notice to property owners within three hundred feet
of the affected property.

In sum, it is my opinion that an ordinance providing for the placement of additional uses
permitted by special exception in various zoning districts established by the Riviera Beach
Zoning Code would "substantially change permitted use categories in zoning districts" within the



purview of s. 166.041(3)(c), F.S. In addition to the notice requirements specified in s.
166.041(3)(c), the City of Riviera Beach is required to comply with any additional notice
requirements established by ordinance of the municipality for the enactment of ordinances which
apply to the rezoning of specific parcels of real property or which substantially change permitted
use categories in zoning districts.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General



