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taxes therefor

Dear Mr. Schramm:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

1. Does the board of county commissioners have the authority under Ch. 418, F.S., to place on
the ballot the question of whether the people of Taylor County want a countywide recreation
program and levy an annual tax of not more than 1 mill on each dollar of assessed valuation of
all taxable property within the boundaries of the county for the conduct and maintenance of a
supervised recreation program?

2. If the first question is answered in the affirmative, could such election be limited to the
qualified electors of the county who are freeholders?

Your first question is under the authority granted by Part I of Ch. 418, F.S., can the board hold
the referendum and levy the annual tax. Part I of Ch. 418, F.S., provides for county playgrounds,
recreation centers and other recreational facilities, and for the establishment of a system of
supervised recreation.

Section 418.08, F.S., provides the authority for a petition signed by the qualified and registered
electors on the question of a supervised recreation system in the county:

"Whenever a petition signed by at least 5 percent of the qualified and registered electors in such
municipality or county shall be filed with the governing body of such municipality or county,
requesting the governing body of such municipality or county to provide, establish, maintain and
conduct a supervised recreation system and to levy an annual tax for the conduct and
maintenance thereof of not more than 1 mill on each dollar of assessed valuation of all taxable
property within the corporate limits or boundaries of such municipality or county, the governing
body of such municipality or county shall cause the question of the establishment, maintenance
and conduct of such supervised recreation system to be submitted to the qualified electors who
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are freeholders, to be voted upon at the next general or special election of such municipality or
county; provided, however, that such question shall not be voted upon at the next general or
special election unless such petition shall have been filed at least 30 days prior to the date of
such election." (e.s.)

This statute provides the authority for the electorate to initiate the procedures for the
establishment and maintenance of a supervised recreation system, and to provide the funding
for such recreation system by the levying of an annual tax for the conduct and maintenance
thereof not to exceed one (1) mill on each dollar of assessed valuation of all taxable property
within the counties. Neither this statute nor any other section of Ch. 418, F.S., contains a
provision for the board of county commissioners to independently place on the ballot the
question of whether the electors want a supervised recreation system. When a statute expressly
provides the manner in which a thing is to be done, it impliedly prohibits the thing from being
done in a different manner. While the law does not in express terms prohibit the doing of a thing
in a different manner, the fact that the law has prescribed the manner in which the subject matter
shall be done is itself a prohibition against a different manner of doing it. See In re Advisory
Opinion of Governor Civil Rights, 306 So.2d 520 (Fla. 1975); Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799 (Fla.
1944); State ex rel. Reno v. Barquet, 358 So.2d 230 (3 D.C.A. Fla., 1978). Therefore, when the
statute prescribes the manner of doing an act, the manner prescribed is exclusive, and it is
beyond the power of local governing bodies to carry-out the law in a different manner. Thus, it
would appear that a board of county commissioners does not have the authority under s. 418.08
or any other provision of Part I of Ch. 418, F.S., to independently place on the ballot the question
of whether the electors want a countywide supervised recreation program in the absence of a
petition signed by at least 5 percent of the qualified and registered electors in such county.

Section 125.01(1)(f), F.S., however, empowers the county to provide parks, playgrounds,
recreation areas and other recreation facilities and programs. These statutorily authorized
services and facilities therefore clearly constitute "county purposes." Section 125.01(1)(r), F.S.,
among other things, authorizes the board of county commissioners to levy and collect taxes for
such county programs and services and provides that "[t]here shall be no referendum required
for the levy by a county of ad valorem taxes" for such county purposes. See also subsections
(1)(w) and (3)(b) of s. 125.01, F.S. But the county may not levy a tax on property within
municipalities for services rendered by the county exclusively for the benefit of the property or
residents in the unincorporated area. Section 1(h), Art. VIII, State Const. But see City of Ormond
Beach v. County of Volusia, 383 So.2d 671 (5 D.C.A. Fla., 1980) (fact that city was providing
library service did not show that city residents would receive no benefit from county library
system so as to preclude the county from taxing property in the city to support the county library
system); Alsdorf v. Broward County, 373 So.2d 695 (4 D.C.A. Fla., 1979). And see Tele-Media
Co. of Key West v. Monroe County, 391 So.2d 375 (3 D.C.A. Fla., 1980) (no statutory
requirement to have expenditures for county recreational purposes approved by referendum,
citing, s. 125.01[f] and [w], [3][b], F.S.); Cable-Vision, Inc. v. Freeman, 324 So.2d 149 (3 D.C.A.
Fla., 1975) (county had authority under constitutional self-government and under s. 125.01[1][f],
[1][w] and [3][b], F.S., to construct, maintain and operate television broadcast translator stations).
Cf. Palm Beach County v. Town of Palm Beach, 426 So.2d 1063 (4 D.C.A. Fla., 1983)
(municipalities failed to sustain burden of proving that they received no real and substantial
benefit from neighborhood parks not located within boundary of the municipalities under
constitutional provision prohibiting taxation without benefit).



In view of the provisions of s. 125.01, F.S. and the above cited judicial decisions, I conclude that
the county may provide parks, playgrounds, recreation areas and other recreational and cultural
facilities and programs, or "countywide recreation program," on a countywide basis and levy and
collect countywide taxes therefor and no referendum is required for the levy of such countywide
taxes.

QUESTION TWO

Since your first question is answered in the negative, it is unnecessary that I respond to this
question. See, however, State v. City of Miami Beach, 245 So.2d 863 (Fla. 1971), on the issue of
limiting referendums to freeholders.

It is therefore my opinion that the board of county commissioners of Taylor County does not
have the authority under s. 418.08, F.S., or any other provision of Part 1 of Ch. 418, F.S., to
independently place on the ballot the question of whether the electors want a countywide
supervised recreation program in the absence of a petition signed by at least five percent of the
qualified and registered electors in the county and filed with the governing body of the county as
provided in s. 418.08, F.S. However, the board does have the authority under s. 125.01, F.S., to
establish and maintain a countywide recreation program and levy and collect countywide taxes
therefor; no referendum is required for the levy of such countywide taxes.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General


