Bid by school board member on construction project
Number: AGO 85-25

Date: December 23, 1997

Subject:
Bid by school board member on construction project

Mr. Terry McDavid

School Board Attorney
Columbia County School Board
200 North Marion Street

Post Office Box 1328

Lake City, Florida 32056-1328

Dear Mr. McDavid:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

May a school board member in a county of less than 100,000 population who complies with the
exemption requirements under s. 112.3140(2), F.S., bid on supplies which are being purchased
by the school system or may bid on construction projects being constructed by the school
board?

You state that a question has arisen as to whether a member of the School Board of Columbia
County may sell supplies to the school system through a company which he owns and whether a
member of that school board may bid for construction projects on school property. Your letter
further states that "[ijt appears that the selling of supplies is prohibited under Florida Statutes
839.09 with the provision that any Board member would not be prosecuted for such an offense in
counties of less than 100,000 population as provided in 839.091." You go on to state that it
appears that the bidding for construction projects would be prohibited under s. 839.10, F.S. Your
letter states: "A question has arisen, however, by virtue of the adoption of Florida Statute
112.3140(12) which indicates that such conduct by a school board member would be allowed if
the requirements of that exemption are complied with."

While you refer to the provisions of s. 839.08 which prohibit a public officer from purchasing
supplies for public use from himself, it appears that the provisions of s. 839.09 rather than s.
839.08 would be the pertinent statute for consideration in this situation since it is, presumably,
the school board, not an individual board member, which would be making the purchase. Section
839.09, F.S., in pertinent part, provides: "No state or county board or municipal board or council
shall purchase supplies, goods or materials for public use from any firm or corporation in which
any member of such board is either directly or indirectly interested . . .." Section 839.10, F.S., in
pertinent part, contains a similar prohibition for construction projects: "No state or county officer
nor member of any state or county board shall bid for, or enter into, or be in any manner
interested in any contract for public work for which the said officer or state or county board is or
may be a party to the letting." Section 839.091, F.S., provides a limited exemption from the
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prohibition contained in s. 839.09 under certain circumstances for counties with populations of
less than 100,000. By their express terms ss. 839.09 and 839.10 apply to state or county (and in
the case of s. 839.09 municipal) officers and members of state or county (or municipal) boards.

School districts and district school boards are created pursuant to s. 4(a), Art. I1X, State Const.
Section 4(b) provides that "[t]he school board shall operate, control and supervise all free public
schools within the school district and determine the rate of school district taxes within the limits
prescribed herein." See also ss. 230.01 and 230.03(1) and (2), F.S., defining the District Unit,
District School System and District School Board as providing for the independent powers of
school boards in managing, controlling and operating the school districts. Cf. s. 1(a), Art. VIII,
State Const., providing for the division of the state into counties; and s. 1(d), Art. VIII, State
Const., providing for county officers. Under this constitutional and statutory scheme, it appears
that school districts have been created as a separate and distinct unit of local government,
independent from the county, with its own governing body and powers and duties. It is therefore
my conclusion that a member of a district school board would not be considered to be a county
or state officer. This office has previously concluded that the constitutional dual officeholding
prohibition, s. 5(a), Art. Il, State Const., applicable to state, county and municipal officers, is not
applicable to district school board members since such officers, as officers of a special district,
are not included as one of the enumerated classes of state or local officers. See AGO 84-72.
See also AGO 83-53, which concluded in discussing the applicability of the dual officeholding
prohibition to various special district boards, such as district school boards, that since members
of such boards are not state, county or municipal officers within the contemplation of s. 5(a), Art.
I, this prohibition is not applicable to those officers. Accord AGO's 83-16, 75-153, 71-324, 69-49.
And see State ex rel. Smith v. Hamilton, 166 So. 742 (Fla. 1936) (provision of the 1885
Constitution requiring state, county, and municipal officers to hold over in their respective offices
not applicable to district officers).

Furthermore, it would appear that the rule of statutory construction which provides that the
express mention of one thing in a statute implies the exclusion of other things not mentioned (
expressio unius est exclusio alterius) is applicable to ss. 839.09 and 839.10, F.S. See generally
Thayer v. State, 335 So.2d 815 (Fla. 1976) (where statute enumerates things on which it is to
operate or forbids certain things, it is ordinarily to be construed as excluding from its operation all
those not expressly mentioned); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952); Ideal Farms
Drainage Dist. v. Certain Lands, 19 So.2d 234 (Fla. 1944). Applying this rule to ss. 839.09 and
839.10, F.S., I conclude that because the statutes are expressly applicable to state and county
boards and municipal boards or councils, the prohibitions contained therein are not applicable to
boards or members of boards of school districts since such district boards or members thereof
are not specifically enumerated therein.

It is therefore my opinion that, unless and until judicially determined otherwise, the provisions of
s. 839.09, F.S., prohibiting state or county boards or municipal boards or councils from
purchasing supplies from any firm or corporation in which any member of such board is directly
or indirectly interested and s. 839.10 prohibiting any state or county officer or member of any
state or county board from bidding on construction projects being undertaken by the
governmental officer or board do not apply to district school boards. This conclusion renders
unnecessary any response as to whether or not the exemptions contained in s. 839.091, F.S.,
are applicable under the circumstances described in your inquiry.



Any inquiry as to the applicability of s. 112.3140, F.S., however, would have to be directed to the
Commission on Ethics which is vested with the authority to render advisory opinions to any
public officer in doubt as to the applicability and interpretation of Part 11l of Ch. 112, F.S., the
Code of Ethics for Public Officers and Employees, to himself in a particular context. See s.
112.322(2), F.S.

In conclusion, it is my opinion that, unless and until judicially determined otherwise, the
provisions of s. 839.09, F.S., prohibiting state or county boards or municipal boards or councils
from purchasing supplies from any firm or corporation in which any member of such board is
directly or indirectly interested, and s. 839.10, F.S., prohibiting any state or county officer or
member of any state or county board from bidding for public works for which the officer or board
Is or may be a party to the letting are not applicable to district school boards. Any inquiry as to
the applicability of Part 1l of Ch. 112, F.S., must be directed to the Commission on Ethics.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General



