Meeting of mayor and council member, sunshine law
Number: AGO 85-36

Date: December 23, 1997
Subject:

Meeting of mayor and council member, sunshine law

Mr. Edward Philman
Town Attorney

Town of Branford

Post Office Box 308
Trenton, Florida 32693

RE: GOVERNMENT-IN-THE-SUNSHINE LAW--applicability to meetings having no voting power
and member of town council. s. 286.011, F.S.

Dear Mr. Philman:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Does the Florida Government-in-the-Sunshine Law, s. 286.011, F.S., apply to meetings of the
town mayor and individual members of the town council?

You state that the Town Council of the Town of Branford consists of five voting members. The
mayor is not a member of the town council and has no power to vote but may veto an ordinance.
A four-fifths vote of the council is required to override the mayor's veto. The question has arisen
whether the Government-in-the-Sunshine Law, s. 286.011, F.S., applies to conversations
relating to town business between the town mayor and a member of the town council.

Section 286.011, F.S., in pertinent part, provides:

"(1) All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency
or authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting."”

The courts of this state have determined that the Government-in-the-Sunshine Law is applicable
to government at the municipal as well as the state and county level. See City of Miami Beach v.
Berns, 245 So.2d 38 (Fla. 1971). The law is generally applicable to meetings of two or more
members of a public board or commission. See Hough v. Stembridge, 278 So.2d 288 (3 D.C.A.
Fla., 1973); City of Miami Beach v. Berns, supra. Moreover, the term "meeting" encompasses all
informal discussions and deliberations as well as formal action taken by a public body. Board of
Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So.2d 693 (Fla. 1969). Thus, the law is
applicable to any conversation between two members of the board or commission which pertains
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to any matter on which foreseeable action could be taken by the board. Board of Public
Instruction of Broward County v. Doran, supra, at 698. You expressly state that the conversation
between the mayor and a town council would be relating to town business.

Clearly, where two members of the town council are present during discussion of foreseeable
public business, the Sunshine Law is applicable. However, the question of whether the Sunshine
Law applies to such business-related conversations between a mayor and individual members of
the council turns on the nature of the relationship between the mayor and the town council.
Clearly, where the mayor is a full-fledged member of the governing body of the municipality, the
law would apply to meetings between the mayor and other members of the governing body
where some matter upon which foreseeable action will be taken by the board is discussed. In an
informal opinion dated December 13, 1973, this office stated that the Sunshine Law is applicable
to meetings between a mayor and one or more councilmen held for the purpose of discussing
matters to be brought up at a later public meeting, if the mayor is a member of the council or has
a voice in the decisions. See also AGO 81-88.

In AGO 75-210, this office concluded that since the mayor under the municipal charter had the
power to vote in the case of a tie, the Sunshine Law was applicable to conversations between
the mayor and members of the city council when discussing matters which could come before
the entire and members of the city council directly, through his power to break ties. The mayor,
however, could discuss matters with city council members which concerned his administrative
functions and which would not come before the council for consideration and further action or
which involve his executive prerogative to veto any ordinance or resolution. Accord AGO 83-70
in which this office stated that if some matter falls within the administrative functions of the mayor
and would not come before the city council for consideration and further action, discussions
between an individual member of the city council and the mayor would not be subject to the
Sunshine Law; on the other hand, if the decision to authorize such work would come before the
city council for approval, the mayor who possessed the authority to vote in the event of a tie
should not confer privately with a member of the city council on such matters.

Under the charter of the Town of Branford, the mayor possesses only the power to veto, not the
power to vote or to vote in the event of a tie. The fact that the mayor possesses the power to
veto municipal legislation would not appear to make the mayor a member of the town council.
For a discussion of the different forms of municipal government, see 2 McQuillin, Municipal
Corporations s. 9.12. In past opinions of this office in which this office concluded that the
Sunshine Law was applicable to meetings between the mayor and members of the city council,
the mayor, pursuant to the charter, had at least the power to vote in case of a tie. The power to
vote then would appear to be the primary factor in determining whether the mayor is to be
considered a part of the city council or a separate executive officer. While under the charters of a
number of municipalities in Florida the mayor is also a member of the council, under the charter
of the Town of Branford, the mayor is a separate executive officer possessing only the power to
veto with no power to vote under any circumstances. Therefore, it is my opinion that for
purposes of the Sunshine Law the mayor would not be considered a member of the town council
to which the law would apply. However, | would hasten to add certain caveats to this conclusion
since there may be situations in which the mayor would be subject to s 286.011. If the mayor is
acting as a liaison between the members of the town council on matters which will come before
the council, the Sunshine Law would be applicable. See, e.g., Blackford v. School Board of



Orange County, 375 So0.2d 578 (5 D.C.A. Fla., 1979), in which the court held that scheduled
successive meetings between the school superintendent and individual members of the school
board held in "rapid fire succession" were subject to the Sunshine Law since such seriatim
meetings between the individual board members and the superintendent were held to avoid
public airing of a controversial redistricting problem. See also AGO 74-47 (not a violation of the
Sunshine Law for a city manager to meet individually with members of the city council to discuss
city business provided that he does not act as a liaison for board members by circulating
information and thoughts of individual councilmen to the rest of the board).

Additionally, if the mayor or an individual member of the council or both have been delegated the
authority to act on behalf of the town council, then the Sunshine Law would be applicable to any
discussions between these individuals regarding such matters. See, e.g., AGO 74-295
concluding that s. 286.011, F.S., was applicable to a single member of a board or commission to
whom the authority to act on behalf of the board, such as a lease of land, had been delegated,
and that such member should not secretly negotiate a lease. But see Rowe v. Pinellas Sports
Authority, 461 So.2d 72 (Fla. 1984), concluding that Sunshine Law did not apply to gatherings
between individual members of the several governing bodies and staff of the different
governmental entities since there was never any meeting where two individuals with decision-
making authority were present.

In conclusion, it is therefore my opinion that, unless and until judicially determined otherwise,
Florida's Government-in-the-Sunshine Law, s. 286.011, F.S., is not applicable to conversations
between an individual member of the town council and the mayor who has no power to vote but
may only veto ordinance passed by the town council unless the mayor is used as an
intermediary between council members or the mayor or the member of the town council or both
had been delegated the authority to act on behalf of the town council.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General
Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General



