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Date: December 23, 1997

Subject:
Residency requirement for enforcement board

Mr. Charles D. Waller
City Attorney
City of Zephyrhills
417 East Live Oak Avenue
Post Office Box 1668
Dade City, Florida 34297-1668

RE: LOCAL GOVERNMENT CODE ENFORCEMENT BOARDS--Authority of municipality to
appoint individual residing outside municipal boundaries

Dear Mr. Waller:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

May the City of Zephyrhills appoint a person who is not a resident of the municipality to the
municipal code enforcement board?

Chapter 162, F.S., the "Local Government Code Enforcement Boards Act," authorizes counties
and municipalities, at their option, to create administrative boards for the purpose of providing
"an equitable, expeditious, effective, and inexpensive method of enforcing the technical codes in
force in counties and municipalities . . . ." Sections 162.02 and 162.03, F.S. Such technical
codes include, but are not limited to, occupational license, fire, building, zoning and sign codes.
Subsection (1) of s. 162.05, F.S., pertaining to the composition of the code enforcement board,
provides: "The membership of the enforcement board shall, whenever possible, include an
architect, a businessman, an engineer, a general contractor, a subcontractor, and a realtor."
(e.s.) You state in your letter that the City of Zephyrhills is basically a retirement community and
as a consequence thereof, has very limited professional architects, engineers, contractors, and
so forth, who are actually residents of the city. You therefore ask whether the governing body of
the city may appoint persons who have the pertinent professional qualifications but who are not
residents of the city, although such persons live in an area to which the municipality has
extended the exercise of its corporate powers in order to provide municipal public works as
provided in Ch. 180, F.S.

Pertaining to the appointment of the code enforcement board, subsection (1) of s. 162.05, F.S.,
clearly provides: "The local governing body may appoint a seven-member code enforcement
board and legal counsel for the enforcement board. Members of the enforcement board shall be
residents of the municipality in the case of a municipal enforcement board, or residents of the
county in the case of a county enforcement board." (e.s.) This language is mandatory and the

https://oag-dev.sgsuat.info/ag-opinions/residency-requirement-for-enforcement-board


courts have made it clear that where the language of a statute is plain and unambiguous, there
is no necessity for any construction or interpretation of the statute, and effect should only be
given to the plain meaning of the statute's terms. State v. Egan, 287 So.2d 1 (Fla. 1973);
Tropical Coach Line, Inc. v. Carter, 121 So.2d 779 (Fla. 1960); Maryland Casualty Co. v.
Sutherland, 169 So. 679 (Fla. 1936). And see Florida Tallow Corporation v. Bryan, 237 So.2d
308 (4 D.C.A. Fla., 1970) (word "shall" when used in statute has, according to its normal usage,
a mandatory connotation); Brooks v. Anastasia Mosquito Control District, 148 So.2d 64 (1 D.C.A.
Fla., 1963).

The term "residents" is not defined in Ch. 162, F.S.; thus the word must be given its meaning
and significance from the context in which it is used. The terms "residence," "residing," or
equivalent terms when used in statutes are generally used in the sense of "legal residence," i.e.,
the place of domicile or permanent abode as distinguished from temporary residence. Herron v.
Passailaigue, 110 So. 539, 543 (Fla. 1926). A legal residence, or domicile, is the place where a
person has fixed an abode with the present intention of making it his permanent home. Minick v.
Minick, 149 So. 483 (Fla.1933); see also Gillman v. Gillman, 413 So.2d 412 (4 D.C.A. Fla.,
1982); Puente v. Arroyo, 366 So.2d 857 (3 D.C.A. Fla., 1979). See generally 20 Fla. Jur.2d
Domicile and Residence ss. 4, 5, and 6. And see 77 C.J.S. Resident at 307 wherein it is stated
that "[i]n order to constitute a person a resident of a particular state, he must intend to make, and
actually make, that state his home, although he need not have determined to make it always his
home. Thus a person becomes a resident of a state when he is personally present at some
place of abode within the state, with no present intention of definite and early removal, and with
a purpose and intent to remain for an undetermined period, not infrequently, but not necessarily,
combined with a design to remain permanently[.]" Thus, whether a person is or is not a resident
of a particular place is a question of law and fact, to be determined from all the facts of each
particular case. It seems clear from the language of s. 162.05(1), F.S., however, that the
Legislature intended by the use of the term "residents of the municipality" that persons appointed
to the municipal code enforcement board actually reside within the municipality.

You inquire whether persons who reside in an area outside the municipal boundaries but within
the area served by the extension of public works pursuant to Ch. 180, F.S., may be considered
to be residents of that municipality. Subsection (2) of s. 180.02, F.S., authorizes a municipality to
"extend and execute all of its corporate powers applicable for the accomplishment of the
purposes of this chapter (i.e., municipal public works) outside of its corporate limits, as
hereinafter provided. . . ." Such a legislative grant of authority would appear to be necessary in
order for the exercise of such powers by the municipality outside of its municipal boundaries.
See s. 2(c), Art. VIII, State Const. ("exercise of extra-territorial powers by municipalities shall be
as provided by general or special law"); s. 166.021(3)(a), F.S. (legislative body of each
municipality has power to enact legislation concerning any subject matter upon which the state
Legislature may act except the subjects of, inter alia, extra-territorial power, which require
general or special law pursuant to s. 2(c), Art. VIII of the State Constitution). Section 180.06,
F.S., sets forth the activities authorized by municipalities, inter alia, providing for a water supply
system and providing for the collection and disposal of garbage and of sewage. Toward the
accomplishment of such purposes a municipality may extend and execute its powers outside its
corporate limits, provided they do not extend to or apply within the corporate limits of another
municipality. However, nowhere in Ch. 180, F.S., do I discern a legislative intent to include or to
consider those areas to which the municipal corporate powers are extended as a part of, or



within the corporate limits of, a municipality such that persons living in such area may be
considered to be residents of the municipality for purposes of membership on that municipality's
code enforcement board.

In a previous opinion this office addressed the authority of a municipality to regulate its code
enforcement board or to impose any duties or requirements on the code enforcement board. In
AGO 84-55, this office concluded that local governing bodies do not possess any home rule
power over the code enforcement boards or the duties and powers conferred and imposed on
such boards by the Legislature. That opinion, in pertinent part, stated:

"Section 162.03, F.S., gives to local governing bodies the option to create or abolish by
ordinance such code enforcement boards, as provided in Ch. 162, but no authority to regulate
such boards or their members is delegated to local governments other than as specified in ss.
162.03 and 162.05. While s. 162.13 permits a local governing body to enforce its codes by
means other than those prescribed in ss. 162.01-162.12, no provision of Ch. 162 delegates any
power to the local governments or their governing bodies to enact any legislation to anywise
alter, add to, modify or deviate from the terms of Ch. 162 or to confer any power or impose any
duty or requirement upon the code enforcement boards, or their members, or the code
inspectors (in their relationship and in their duties with and concerning the boards) provided for
in s. 162.06, or the legal counsel, provided for in s. 162.05(1). . . ." (emphasis in the original)

Accord AGO 85-17. Therefore, I am constrained to respond to your inquiry in the negative.

In conclusion, I am of the opinion that, unless and until legislatively amended, the governing
body of a municipality is not authorized by law to appoint persons who are not residents of the
municipality but who reside in an area to which the municipality has extended its corporate
powers to provide municipal public works pursuant to Ch. 180, F.S., to serve as members of the
municipal code enforcement board.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General


