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Secretary
Department of Health and Rehabilitative Services
1317 Winewood Boulevard
Tallahassee, Florida 32301

Ms. Susan Lubitz
Attorney
Palm Beach County Health Department
901 Evernia Street
West Palm Beach, Florida 33401

RE: DEPARTMENT OF HEALTH AND REHABILITATIVE SERVICES--Applicability of certain
exemptions for child care licensing to public and nonpublic schools

Dear Secretary Pingree and Ms. Lubitz:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Do the exemptions under s. 402.302(4), F.S., as amended, and s. 9, Ch. 77-620, Laws of
Florida, apply to public and nonpublic schools which offer:

A. Prekindergarten classes during regular school hours in the same physical plant or in an
adjoining structure?

B. Infant care during regular school hours in the same physical plant or in an adjoining structure?

C. School age child care services before and after school hours in the same physical plant or in
an adjoining structure?

The question is asked on behalf of the Palm Beach County Health Department, which is charged
by s. 4 of Ch. 77-620, Laws of Florida, with the administrative responsibility for carrying out the
duties of the Child Care Facilities Board of Palm Beach County. To the extent that the question
necessarily involves the terms of s. 402.302(4), F.S., as amended by Chs. 84-551 and 85-54,
Laws of Florida, as administered by the Department of Health and Rehabilitative Services, the
department joins in the request for clarification of the exemptions provided under s. 9 of Ch. 77-
620, supra, and the exception of certain facilities from the definition of "child care facility" in s.
402.302(4).
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Chapter 77-620, Laws of Florida, amending Ch. 59-1698, Laws of Florida, designates the Board
of County Commissioners of Palm Beach County as the Child Care Facilities Board and provides
for the establishment of certain standards with respect to child care facilities in Palm Beach
County.  See s. 6 of Ch. 77-620, supra, providing in subsection 1. thereof that county standards
"shall meet or exceed state minimum standards . . . established by the Department of Health and
Rehabilitative Services pursuant to chapter 402, Florida Statutes." The act further provides for
certain definitions and exemptions from the application of the act. Specifically, s. 9 of Ch. 77-
620, supra, states in pertinent part:

"The provisions of this Act shall not apply to any public or nonpublic school which is in
compliance with the compulsory school attendance law, chapter 232, Florida Statutes, . . . or
other similar institution otherwise regulated for health standards by a governmental agency.
However, this section shall not be deemed to exempt institutions or facilities other wise [sic]
regulated by the Department of Health and Rehabilitative Services pursuant to s. 402.301, et
seq., Florida Statutes, as it may from time to time be amended or transferred."

Sections 402.301-402.319, F.S., as amended by Chs. 84-551 and 85-54, Laws of Florida,
provide statutory authority for the licensing and regulation of certain child care facilities and child
care personnel by the Department of Health and Rehabilitative Services and operate to
authorize the department to designate and approve certain local licensing agencies to carry out
the duties and responsibilities therein. See ss. 402.306 and 402.307, F.S., as amended. You
have informed me that the Child Care Facilities Board created by Ch. 77-620, Laws of Florida,
has been approved as the local licensing agency pursuant to s. 402.307.

Section 402.302(4), F.S., as amended by Chs. 84-551 and 85-54, Laws of Florida, defines "child
care facility" for purposes of ss. 402.301-402.319, F.S., as amended, as:

"any child care center or child care arrangement which provides child care for more than five
children unrelated to the operator and which receives a payment, fee, or grant for any of the
children receiving care, wherever operated, and whether or not operated for profit. The following
are not included: public schools and nonpublic schools and their integral programs; . . . ." (e.s.)

See s. 23, Ch. 85-54, supra, deleting the qualification that schools must be "in compliance with
the Compulsory School Attendance Law, chapter 232" to be excluded from the definition of "child
care facility" and substituting therefor the language emphasized above. Thus, public schools and
nonpublic schools and their integral programs are not "child care facilit[ies]" for purposes of ss.
402.301-402.319, F.S., as amended. The term "integral programs" is not defined within ss.
402.301-402.319, F.S., as amended, or Ch. 85-54, Laws of Florida; however, the word "integral"
has generally been defined as "[c]onstituting a completed whole; . . . lacking nothing of
completeness." See 46 C.J.S. Integral p. 1100; Ballentine's Law Dictionary 645 (3rd ed. 1969).
And see Random House Dictionary of the English Language Integral p. 738 (unabridged ed.
1967) (pertaining to or belonging as a part of the whole; constituent or component; necessary to
the completeness of the whole); Webster's Third International Dictionary Integral p. 1173 (1966)
(composed of constituent parts; making up a whole). Cf. Matezak v. Secretary of Health,
Education and Welfare, 299 F.Supp. 409, 413 (D.C.N.Y. 1969) ("integral" means part of
constituent component necessary or essential to complete the whole). Whether a particular child
care center or arrangement constitutes an integral program for purposes of s. 402.302(4), F.S.,



as amended, would appear to present a factual question which can only be reached on a case-
by-case basis. However, it would appear that a reading of s. 402.302(4), as amended, in pari
materia with s. 402.302(8), F.S., as created by Ch. 84-551, supra, and amended by Ch. 85-54,
supra, sheds additional light on the scope of regulation mandated by the Legislature. Although s.
402.302(8) generally defines "child care personnel" to mean "all owners, operators, employees,
and volunteers working in a child care facility" (e.s.), that section goes on to provide more
specifically and particularly that

"For purposes of screening, the term shall also include persons who work in child care programs
which provide care for children 15 hours or more each week in public or non-public schools . . .
or those programs otherwise exempted under s. 402.316. The term does not include public or
nonpublic school personnel who are providing care during regular school hours, or after hours
for activities related to a school's program for grades kindergarten through 12 as required under
chapter 232."

Cf. Adams v. Culver, 111 So.2d 665 (Fla.1959); State ex rel. Loftin v. McMillan, 45 So. 882 (Fla.
1908) (specific and particular words in a statute prevail over more general words).

Legislative intent is the polestar by which a court must be guided in interpreting statutory
provisions. Parker v. State, 406 So.2d 1089 (Fla.1981); Ervin v. Peninsular Telephone Co., 53
So.2d 647 (Fla.1951). The intent of the Legislature as gleaned from the statute is the law. See,
e.g., Department of Legal Affairs v. Sanford-Orlando Kennel Club, Inc., 434 So.2d 879 (Fla.
1983). Moreover, to ascertain legislative intent, effect must be given to every part of the statute
and to every part of the statute as a whole. See State v. Rodriquez, 365 So.2d 157 (Fla. 1978);
Wilensky v. Fields, 267 So.2d 1 (Fla. 1972) (statute must be construed so as to be meaningful in
all its parts); Fleischman v. Department of Professional Regulation, 441 So.2d 1121 (3 D.C.A.
Fla., 1983) (every statute must be read as a whole with meaning ascribed to every portion and
due regard given to the semantic and contextual relationship between its parts). In addition, it
must be assumed that a provision enacted by the Legislature is intended to have some useful
purpose. Smith v. Piezo Technology and Professional Administrators, 427 So.2d 182 (Fla.
1983). See also Pinellas County v. Woolley, 189 So.2d 217 (2 D.C.A. Fla., 1966); 82 C.J.S.
Statutes s. 343 (words in statute should not be construed as surplusage).

I am therefore of the view that the exemption of public schools and nonpublic schools and their
integral programs from the definition of "child care facility" at s. 402.302(4), F.S., as amended,
extends and applies to child care programs which provide care for children 15 hours or more
each week in public or nonpublic schools, since the specific and express inclusion by s.
402.302(8), F.S., as amended, of persons who work in such programs within the definition of
"child care personnel" for purposes of screening only would be rendered mere surplusage if such
programs were already included within the definition of "child care facility" and its personnel
subject to regulation. Additionally, an examination of the legislative history of Ch. 85-54, Laws of
Florida, indicates that the Legislature intended to expand the definition of "child care personnel"
to include for purposes of screening persons who work in child care programs which provide
care for children 15 hours or more each week in public or nonpublic schools because such
schools were not otherwise licensed as child care facilities. See Staff Analysis of CS/SB 489,
Senate Committee on Health and Rehabilitative Services, revised April 9, 1985, at p. 6. See also
s. 402.316(1), F.S., as amended, providing that ss. 402.301-402.319 do not apply to a child care



facility which is an integral part of certain church and parochial schools "except for the
requirements regarding screening of child care personnel." And see s. 402.302(10), F.S., as
created by s. 23, Ch. 85-54, Laws of Florida, defining screening; s. 402.305(1)(a), F.S., as
amended by s. 24, Ch. 85-54, establishing minimum standards for screening; and s.
402.3055(3), F.S., as amended, by s. 25 Ch. 85-54, providing for submission of fingerprints by
child care personnel in a facility or "other child care programs."

However, since s. 402.302(8), F.S., as amended, provides that the term "child care personnel"
"does not include public or nonpublic school personnel who are providing care during regular
school hours, or after hours for activities related to a school's program for grades kindergarten
through 12" (e.s.), I am further of the view that screening requirements are not applicable to
public or nonpublic school personnel who work in child care programs in public or nonpublic
schools which offer prekindergarten classes or infant care for children of prekindergarten age
during regular school hours. It would appear that the placement of the single comma preceding
the disjunctive "or" would preclude the qualifying phrase "for activities related to a school's
program for grades kindergarten through 12" from modifying the clause which precedes the
comma. See also AGO 83-60; Mallard v. Tele-Trip Co., 398 So.2d 969 (1 D.C.A. Fla., 1981)
(under doctrine of last antecedent, relative and qualifying words and phrases are to be applied to
the word or phrase immediately preceding). Thus, the screening requirements do not apply to
public and nonpublic school personnel providing child care during regular school hours without
regard to the relationship between such child care and a school's program for grades
kindergarten through twelve. With respect to child care outside of regular school hours,
personnel in such programs are "child care personnel" for purposes of screening, unless such
programs are "activities related to a school's program for grades kindergarten through 12."
Accordingly, screening requirements are applicable to personnel providing school age child care
services outside of regular school hours if such services are not related to the school's program
for grades kindergarten through 12. Cf. s. 230.02, F.S., defining the scope of the district school
system to include all public schools, classes, and courses of instruction and all services and
activities directly related to education . . . ." (e.s.) However, the determination as to whether any
particular child care program outside of regular school hours is an activity "related to a school's
program for grades kindergarten through 12" presents a factual question which can only be
resolved on a case-by-case basis.

As to the effect of Ch. 77-620, Laws of Florida, it would appear that the legislative intent at the
time of enactment of the special act was to exempt public and nonpublic schools in Palm Beach
County to the same extent as the existing general law. See s. 402.302(4), F.S. 1977, excluding
public and nonpublic schools "which are in compliance with the Compulsory School Attendance
Law, chapter 232" from the definition of "child-care facility." Nevertheless, I find no indication in
Ch. 85-54, Laws of Florida, of any legislative intent to repeal Ch. 77-620, supra, nor do I
perceive that the special act conflicts in any way with Ch. 85-54, supra, so as to effect a repeal
by implication of the special act. See, e.g., Town of Indian River Shores v. Richey, 348 So.2d 1
(Fla. 1977); Sweet v. Josephson, 173 So.2d 444 (Fla.1965) (positive repugnancy must appear
before court can declare that one statute impliedly repeals another). Rather, there is a general
presumption that later statutes are passed with knowledge of prior existing laws, and a
construction is favored which gives each one a field of operation, rather than have the former
repealed by implication. Oldham v. Rooks, 361 So.2d 140 (Fla. 1978); State ex rel. Myers v.
Cone, 190 So.2d 698 (Fla. 1939).



Accordingly, as to Palm Beach County, public and nonpublic schools "in compliance with the
compulsory school attendance law, chapter 232, Florida Statutes," are exempt from the
provisions of Ch. 77-620, Laws of Florida, unless such schools are "institutions or facilities other
wise [sic] regulated by the Department of Health and Rehabilitative Services pursuant to s.
402.301, et seq., Florida Statutes," as amended. Chapter 232, F.S., requires "[e]ach parent of a
child within the compulsory attendance age" to be responsible for such child's school attendance
as required by law. Section 232.09, F.S. Section 232.16, F.S., further specifies that "[t]he
superintendent shall be responsible for the enforcement of the provisions of this chapter." And
see s. 232.01(1)(a), F.S., as amended by s. 9 of Ch. 85-109, Laws of Florida, requiring regular
school attendance of all children between the ages of 6 and 16 years. Although Ch. 232 does
not require schools to comply with its provisions but rather imposes certain duties and
responsibilities for compliance on the parents of children and the superintendent, I am of the
view that the legislative intent embodied in s. 9 of Ch. 77-620, supra, is that schools which
provide classes and instruction for those grades in which pupils between the ages of 6 and 16
years are enrolled are exempt from the provisions of Ch. 77-620, notwithstanding the fact that
such schools may also offer prekindergarten classes, infant care, or school age child care
service for children who are not within the ages for which Ch. 232 requires regular school
attendance.

Finally, while the Department of Health and Rehabilitative Services has the authority and duty to
regulate certain personnel who work in school age child care programs outside of regular school
hours in public and nonpublic schools to the extent such personnel are subject to screening
requirements pursuant to ss. 402.305(1)(a) and 402.3055, F.S., as amended by Ch. 85-54, Laws
of Florida, it does not appear that the department otherwise regulates "institutions or facilities" for
purposes of the exception to the exemptions provided under s. 9 of Ch. 77-620, Laws of Florida.
Accordingly, I am unable to conclude that such exception authorizes the Palm Beach County
Child Care Facilities Board to regulate public or nonpublic schools otherwise exempted from the
provisions of Ch. 77-620, supra. However, since state minimum standards for "child care
personnel" as defined by s. 402.302(8), F.S., as amended, must be met or exceeded by
standards of the Palm Beach County Child Care Facilities Board pursuant to subsection 1. of s.
6 of Ch. 77-620, supra, and since such state minimum standards require screening of certain
personnel who work in school age child care programs outside of regular school hours in public
and nonpublic schools, I am of the view that the Palm Beach County Child Facilities Board is
authorized to regulate such personnel for purposes of screening.

In sum, then, and unless and until legislatively or judicially determined otherwise, it is my opinion
that the exemptions under s. 402.302(4), F.S., as amended by Chs. 84-551 and 85-54, Laws of
Florida, and s. 9, Ch. 77-620, Laws of Florida, apply to public and nonpublic schools which offer
prekindergarten classes or infant care during regular school hours or school age child care
services before and after school hours, but personnel who work in child care programs which
provide care for children for 15 hours or more each week in public or nonpublic schools outside
of regular school hours and which are not related to a school's program for grades kindergarten
through twelve are subject to screening requirements pursuant to ss. 402.305(1)(a) and
402.3055, F.S., as amended, and that the Palm Beach County Child Care Facilities Board is
authorized to regulate such personnel for purposes of screening in order to meet or exceed state
minimum standards for child care personnel.



Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Kent L. Weissinger
Assistant Attorney General


