
Eligibilty of advisory body for retirement plan 
Number: AGO 86-33

Date: December 22, 1997

Subject:
Eligibilty of advisory body for retirement plan

The Honorable William Page
Secretary
Department of Health and Rehabilitative Services
1317 Winewood Boulevard
Tallahassee, Florida 32301

RE: STATEWIDE HEALTH COUNCIL--Employees not eligible for participation in Florida
Retirement System

Dear Secretary Page:

This is in response to your predecessor's request for an opinion on substantially the following
question:

Are employees of the Statewide Health Council members of the Florida Retirement System
pursuant to ss. 121.021(11) and 121.051(1), F.S. and Rule 22B-1.04, Fla. Admin. Code?

For the following reasons, it is my opinion that your question should be answered in the
negative.

The Statewide Health Council (hereinafter "Council"), an advisory body to the Department of
Health and Rehabilitative Services (hereinafter "department"), is described by s. 381.493(3)(u),
F.S., as

"a state-level comprehensive health council which is advisory to the department, the
membership of which consists of the 11 chairmen of the local health councils, two members
appointed by the Governor, two members appointed by the President of the Senate, and two
members appointed by the Speaker of the House of Representatives." (e.s.)

See also s. 381.494(8)(h), F.S. (Council funded by assessment of fees on certificate-of-need
applications); s. 381.494(8)(b) (department to obtain advice of Council concerning policy matters
affecting administration of ss. 381.493-381.499, F.S.); s. 381.494(8)(d) (Council to be advised of
determination by the department counter to the district plan of the local health council).

Your letter states that the funds described by s. 381.494(8)(h), F.S., are received by the
department; by contract between the department and the Council, the Council submits its
budget, which includes staff salaries to the department which "provides the budget funds from
the assessed fees." Supplemental information furnished to us by your office states that the
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Council's employees are recruited, hired and supervised solely by the Council according to its
own personnel policies, and it is the opinion of your counsel that these employees "do not
occupy regularly established positions," due to the method by which they are paid and the
method by which they are hired and supervised. Counsel for your agency has informed us that
the Council receives one lump sum from the department and that its employees are apparently
not paid by state warrant, but rather by the Council's own disbursements, those funds not
coming from, nor flowing through, an appropriations act.

Chapter 121, F.S., establishes the Florida Retirement System, s. 121.051(1), F.S., providing in
pertinent part:

"Participation in the system.--

(1) COMPULSORY PARTICIPATION.--

(a) The provisions of this law shall be compulsory as to all officers and employees, except
legislators who meet the requirements of s. 121.052(1)(c), who are employed on or after
December 1, 1970, of an employer other than those referred to in paragraph (2)(b), and each
officer or employee, as a condition of employment, shall become a member of the system as of
his date of employment . . . ." (e.s.)

"Employer" is defined by s. 121.021(10), F.S., as "any agency . . . of the state . . . which
participates in the system . . . ."

It seems clear that the Council is an agency of the state, since it is a legislatively-created body
advisory to the department. See ss. 381.493(3)(u); 381.494(8)(h) (Council funded by
assessment of fees on certificate-of-need applications); 381.494(8)(b), F.S. (further describing
Council's role as advisory body). Compare AGO 79-74 (Tallahassee Memorial Regional Medical
Center, Inc., since private, nonprofit corporation, is not a state agency for purposes of Ch. 121,
F.S.). See also ss. 20.03(7) and 20.19(3), F.S. (discussion and recognition of the department's
advisory councils); contrast AGO 80-28 (county public health units not a part of the department,
and hence not a part of the executive branch of state government).

The term "officer" or "employee," however, is defined by s. 121.021(11), F.S., as "any person
receiving salary payments for work performed in a regularly established position . . . ." (e.s.)

It is my opinion that the Council's employees do not fall within the meaning of the term "officer"
or "employee" as that term is used in s. 121.051(1)(a), F.S., and defined in s. 121.021(11), F.S.,
such that they would come within the terms of s. 121.051(1)(a). Rule 22B-1.04, F.A.C., which
implements the provisions of s. 121.051(1), F.S., and tracks the provisions of s. 121.021(11),
provides in pertinent part that participation in the Florida Retirement System is compulsory for all
officers and employees of any agency of the state who are filling a regularly established position
as described in Rule 22B-1.04(5). This subsection of the rule both as it appears in the main
volume and as amended and apparently renumbered in the current annual supplement to the
Florida Administrative Code, reiterates that membership in the Florida Retirement System shall
be compulsory if the employee is filling a regularly established position. Paragraph (a) of
subsection (4), F.A.C. (1985 Supp.), defines "regularly established position" as "a position which



is authorized pursuant to Section 216.262(1)(a) and (b), F.S., and is compensated from either a
salaries appropriation as provided for in Section 216.011(1)(x)1. and 2., F.S., or a salaries
account as provided for in Rule 3A-10.31, F.A.C." Personnel in the Executive Office of the
Governor confirmed that the Council has no authorized positions pursuant to s. 216.262(1)(a)
and (b), F.S. See s. 216.011(1)(d), F.S. (defining "authorized position"); see also Item No. 756 in
Ch. 85-119, Laws of Florida, the 1985 Appropriations Act, showing no authorized positions for
the Council.

Moreover, counsel for your agency has stated to this office that the Council's employees do not
occupy "regularly established positions" as described by Rule 22B-1.04(4)(a), F.A.C. (1985
Supp.). The standards set forth by Rule 22B-1.04 are to be considered presumptively valid;
moreover, those standards represent the administrative construction of s. 121.051(1)(a), F.S., by
the agency charged with its execution and implementation. As such, that interpretation is entitled
to great weight and would be shown deference by the courts.

Attorney General Opinion 85-102; e.g., Pan American World Airways, Inc. v. Florida Public
Service Commission, 427 So.2d 716, 719 (Fla. 1983). Accordingly, it appears that these
employees do not meet the criteria for participation in the Florida Retirement System that are
established by ss. 121.021(11), 121.051(1), F.S., and Rule 22B-1.04.

In summary, it is my opinion that employees of the Statewide Health Council are not members
of, and are not eligible to participate in, the Florida Retirement System, in view of the express
provisions of ss. 121.021(11) and 121.051(1), F.S., and since they do not occupy "regularly
established positions" as that term is defined in Rule 22B-1.04(4)(a), F.A.C. (1985 Supp.).

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Anne Curtis Terry
Assistant Attorney General


