
Sheriff's sale at auction 
Number: AGO 88-27

Date: December 18, 1997

Subject:
Sheriff's sale at auction

The Honorable L.J. "Lu" Hindery
Sheriff of Alachua County
Post Office Box 1210
Gainesville, Florida 32602

RE: AUCTIONEERS–SHERIFFS–BIDS–ABANDONED PROPERTY–FLORIDA CONTRABAND
FORFEITURE ACT–sales of certain personal property, procedures.

Dear Sheriff Hindery:

You ask substantially the following questions:

1. Whether the provisions of Part VI, Ch. 468, F.S., require a licensed auctioneer to conduct a
sheriff's sale at auction of the following: surplus property pursuant to s. 274.06, F.S.; lost or
abandoned property under s. 705.103, F.S.; unclaimed evidence under s. 705.105, F.S.; or
forfeited property pursuant to s. 932.704(3)(a), F.S.?

2. If the response to question one is no, are the provisions of s. 455.228, F.S., inapplicable to
such an auction?

In sum:

1. Section 468.383(2), F.S., specifically exempts "sales required by law to be at auction" from
Part VI, Ch. 468, F.S. The sheriff's sale at auction of tangible personal property under ss.
274.06, 705.103, 705.105, and 932.704(3)(a), F.S., are prescribed by law to be at auction and,
therefore, are exempt from the requirements of the act.

2. The penalty and procedure provisions of s. 455.228, F.S., do not apply to any sheriff's sale at
auction conducted under the statutory authority of ss. 274.06, 705.103, 705.105, or
932.704(3)(a), F.S.

QUESTION ONE

Part VI, Ch. 468, F.S., creates the Florida Board of Auctioneers within the Department of
Professional Regulation.[1] The act states that "[n]o person shall auction or offer to auction any
property in this state unless he is licensed by the department or is exempt from licensure under
this act."[2]
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Exemptions from the requirements of the act are set forth in s. 468.383, F.S., and include
"[a]uctions conducted under a judicial or an administrative order, or sales required by law to be
at auction."[3] (e.s.) Review of the staff analysis of the committee on regulatory reform and tapes
of the committee meetings on this statute do not clarify or modify the phrase "sale required by
law to be at auction."[4]

Thus, the issue presented is whether a sheriff's sale of tangible personal property at auction
pursuant to ss. 274.06, 705.103, 705.105, or 939.704(3)(a), F.S., is a "sale required by law to be
at auction" and exempt from Part VI, Ch. 468, F.S.

Chapter 274, F.S., deals generally with tangible personal property which is owned by local
governments.[5] Requirements are included in this chapter for making records of and
maintaining an inventory of property,[6] property supervision and control,[7] property
acquisition,[8] and the disposal of certain surplus property.[9]

Section 274.06, F.S., provides in part that:

"Having consideration for the best interests of the county or district, a governmental unit's
property that is obsolete or the continued use of which is uneconomical or inefficient, or which
serves no useful function, which property is not otherwise lawfully disposed of, may be disposed
of for value to any person, or may be disposed of for value without bids to the state, to any
governmental unit, or to any political subdivision as defined in s. 1.01, or if the property is without
commercial value it may be donated, destroyed, or abandoned. The determination of property to
be disposed of by a governmental unit pursuant to this section instead of pursuant to other
provisions of law shall be at the election of such governmental unit in the reasonable exercise of
its discretion. Property, the value of which the governmental unit estimates to be between $100
and $200, shall be sold only to the highest responsible bidder after a request for at least three
bids, or by public auction. Any sale of property the value of which the governmental unit
estimates to be $200 or more shall be sold only to the highest responsible bidder, or by public
auction . . . provided that nothing herein contained shall be construed to require the sheriff of a
county to advertise the sale of miscellaneous contraband of an estimated value of less than
$200."

The statute thus provides alternative methods for the disposal of surplus property, one of which
is the auction of such property. The existence within s. 274.06, F.S., of options for disposing of
this property, however, does not alter the fact that an auction pursuant to s. 274.06, F.S., is a
"sale required by law to be at auction." Therefore, an auction by a governmental unit of surplus
property pursuant to s. 274.06, F.S., would be exempted from the requirements of Part VI, Ch.
468, F.S., by s. 468.383(2), F.S.

Chapter 705, F.S., relates to lost or abandoned property and provides procedures for reporting
such property,[10] providing notice of the finding of such property to its owner,[11] disposition of
lost or abandoned property,[12] and securing title to such property.[13] Specific procedures are
also established for dealing with unclaimed evidence.[14]

Section 705.103(2)(b)2., F.S., provides that a law enforcement agency[15] which elects to sell
lost or abandoned property[16] must do so "at public sale by competitive bidding."[17] Although



the statute does not use the term "auction" with regard to such a sale, an examination of the
legislative history of this statute indicates that the sale authorized therein is to be "at public
auction after notice published once a week for two weeks."[18] In construing a statute the
primary purpose is to give effect to the intention of the Legislature. First resort in interpreting
statutes is to the language of the statute itself. However, when the language itself is unclear, the
legislative history may be consulted for the purpose of determining the legislative intent.[19]

In light of the assumption by the legislative committee drafting and reviewing this legislation that
a public auction was contemplated by the statutory language, it would appear that the sale of lost
or abandoned property pursuant to s. 705.103, F.S., would be a "sale required by law to be at
auction" and would not be subject to the provisions of Part VI, Ch. 468, F.S.

With regard to the procedure for disposing of unclaimed evidence as provided in s. 705.105,
F.S., the statute authorizes the law enforcement agency which has title to such property to "[s]ell
the property at public sale, pursuant to the provisions of s. 705.103."[20] Based on my analysis
of s. 705.103, F.S., supra, the provisions of Part VI, Ch. 468, F.S., do not apply to an auction
conducted pursuant to s. 705.105, F.S.

Sections 932.701-932.704, F.S., the "Florida Contraband Forfeiture Act," authorize the seizure
and forfeiture of any contraband article[21] and any vessel, motor vehicle, or aircraft used "to
facilitate the transportation, carriage, conveyance, concealment, receipt, possession, purchase,
sale, barter, exchange, or giving away of a contraband article . . . ."[22]

Pursuant to s. 932.704(3)(a), F.S., if the head of a law enforcement agency which has effected a
forfeiture determines that it is necessary or expedient to sell the property rather than to retain it,
or if the property is subject to a lien which has been preserved by the court, he or she may (after
providing notice) dispose of the property "at public auction to the highest bidder . . . ."[23]

The procedure set forth in s. 932.704(3)(a), F.S., for the sale of forfeited contraband, motor
vehicles, aircraft or other personal property is clearly a "sale[s] required by law to be at auction"
and, therefore, exempt from Part VI, Ch. 468, F.S., pursuant to s. 468.383(2), F.S.

In sum, it is my opinion that s. 468.383(2), F.S., exempts from application of Part VI, Ch. 468,
F.S., a sheriff's sale at auction of surplus property pursuant to s. 274.06, F.S., lost or abandoned
property under s. 705.103, F.S., unclaimed evidence as provided in s. 705.105, F.S., or forfeited
property pursuant to s. 932.704(3)(a), F.S., as such sales are "required by law to be at auction."

QUESTION TWO

You also ask whether the penalty and procedure provisions of s. 455.228, F.S., apply to a
sheriff's sale at auction conducted under the statutory authority of ss. 274.06, 705.103, 705.105,
or 932.704(3)(a), F.S.

Section 455.228(1), F.S., provides that:

"When the department has probable cause to believe that any person not licensed by the
department or the appropriate regulatory board within the department has violated any provision



of this chapter or any statute that relates to the practice of a profession regulated by the
department, or any rule adopted pursuant thereto, the department may issue and deliver to such
person a notice to cease and desist from such violation. In addition, the department may issue
and deliver a notice to cease and desist to any person who aids and abets the unlicensed
practice of a profession by employing such unlicensed person. For the purpose of enforcing a
cease and desist order, the department may file a proceeding in the name of the state seeking
issuance of an injunction or a writ of mandamus against any person who violates any provisions
of such order."

Further, the department may, in addition to or in lieu of the remedies provided in subsection (1),
supra, seek imposition of a civil penalty of no less than $500 and no more than $5,000. Court
costs and attorney fees may also be awarded to the prevailing party and, in the event that the
Department of Professional Regulation prevails, the court may also award the reasonable costs
of investigation.[24]

Section 455.228(3), F.S., specifically provides that "[t]he provisions of this section only apply to
the professional practice acts administered by the Department of Professional Regulation." The
actions described in the instant inquiry are exempted by s. 468.383(3), F.S., from regulation by
the Department of Professional Regulation under Part VI, Ch. 468, F.S. You have not brought to
my attention nor am I aware of any other professional practice act administered by the
Department of Professional Regulation which would apply to these circumstances.

In the absence of any regulation of these activities by the Department of Professional
Regulation, I cannot conclude that s. 455.228, F.S., would apply to a sheriff's sale at auction of
surplus property pursuant to s. 274.06, F.S., lost or abandoned property under s. 705.103, F.S.,
unclaimed evidence as provided in s. 705.105, F.S., or forfeited property pursuant to s.
932.704(3)(a), F.S.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

--------------------------------------------

[1] Section 468.384(1), F.S. And see s. 468.384(2), F.S., which authorizes the board to "adopt
such rules, not inconsistent with law, as may be necessary to carry out the duties and authority
conferred upon the board by this act and as may be necessary to protect the health, safety, and
welfare of the public."

[2] Section 468.385(2), F.S. And see s. 468.391, F.S., which states in part that any auctioneer,
apprentice, or auction business who operates without a license is guilty of a third degree felony.

[3] Section 468.383(2), F.S.



[4] See Staff Analysis of CS/CS/Eng. HB 4, dated 6/17/86, Committee on Regulatory Reform,
Florida House of Representatives; audio tape of Professional Regulation Subcommittee meeting
of 10/9/85 on HB 4, Florida House of Representatives; audio tape of Committee on Regulatory
Reform meeting of 11/6/85 on HB 4, Florida House of Representatives.

[5] Section 274.01(3), F.S., defines "[p]roperty" as "all tangible personal property, owned by a
governmental unit, of a nonconsumable nature." A "[g]overnmental unit" is defined in s.
274.01(1), F.S., to mean "the governing board, commission or authority of a county or taxing
district of the state or the sheriff of the county."

[6] Section 274.02, F.S.

[7] Section 274.03, F.S.

[8] Section 274.04, F.S.

[9] Section 274.05, F.S.

[10] Section 705.102, F.S.

[11] Section 705.103, F.S.

[12]  Id.

[13] Section 705.104, F.S.

[14] Section 705.105, F.S.

[15] Section 705.101(4), F.S., defines a "[l]aw enforcement officer" to include "any person who is
elected, appointed, or employed full time by any sheriff . . . ."

[16] Section 705.101(2), F.S., states that "[l]ost property" means "all tangible personal property
which does not have an identifiable owner and which has been mislaid on public property, upon
a public conveyance, on premises used at the time for business purposes, or in parks, places of
amusement, public recreation areas, or other places open to the public in a substantially
operable, functioning condition or which has an apparent intrinsic value to the rightful owner."

[17] Section 705.103(2)(b)2., F.S., also requires and describes the notice which must be
provided prior to such a public sale and where the sale must be held. And see s. 705.103(3),
F.S., prescribing the disposition of proceeds of the sale.

[18] CS/HB 516, Staff Analysis, dated May 5, 1987, Committee on Judiciary, Florida House of
Representatives.

[19] See City of St. Petersburg v. Siebold, 48 So.2d 291 (Fla. 1950); People's Bank of
Jacksonville v. Arbuckle, 90 So. 458 (Fla. 1921).



[20] Section 705.105(1)(a)4., F.S.

[21] Section 932.701(2), F.S., defines a "contraband article" as:

"(a) Any controlled substance as defined in chapter 893 or any substance, device, paraphernalia,
or currency or other means of exchange which has been, is being, or is intended to be used in
violation of any provision of chapter 893.
(b) Any gambling paraphernalia, lottery tickets, money, and currency used or intended to be
used in the violation of the gambling laws of the state.
(c) Any equipment, liquid or solid, which is being used or intended to be used in violation of the
beverage or tobacco laws of the state.
(d) Any motor fuel upon which the motor fuel tax has not been paid as required by law.
(e) Any personal property, including, but not limited to, any item, object, tool, substance, device,
weapon, machine, vehicle of any kind, money, securities, or currency, which has been or is
actually employed as an instrumentality in the commission of, or in aiding or abetting in the
commission of, any felony."

[22] Section 932.703(1), F.S.

[23] Goddard v. State, 438 So.2d 110 (1 D.C.A. Fla., 1983) (Where the language of a statute is
plain, resort to rules of statutory construction and interpretation is unnecessary to ascertain the
legislative intent as the Legislature is held to have intended that which is plainly expressed). See
also State v. Egan, 287 So.2d 1 (Fla. 1973) (Where the legislative intent as evidenced by a
statute is plain and unambiguous, there is no necessity for any construction or interpretation of
the statute and effect need only be given to the plain meaning of its terms.)

[24] Section 455.228(2), F.S.


