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Subject:
Firefighters' bill of rights, fire chief covered

Mr. Richard R. Michelson
City Attorney
City of Lauderhill
Suite 200
7101 West McNab Road
Tamarac, Florida 33321

Attention: Ms. Lisa N. Hodapp
Assistant City Attorney

RE: FIREMEN AND FIREFIGHTERS–MUNICIPALITIES–fire chief covered by Firefighters' Bill of
Rights. Part VIII, Ch. 112, F.S.

Dear Mr. Michelson:

You ask substantially the following question:

Is the fire chief of a municipality covered by the provisions of the "Firefighters' Bill of Rights," Part
VIII, Ch. 112, F.S.

In sum, I am of the opinion that:

If the fire chief is certified in accordance with s. 633.35, F.S., and is employed solely within the
fire department or public safety department of the municipality as a full-time firefighter whose
primary responsibility is the prevention and extinguishment of fires, the protection of life and
property, and the enforcement of the fire prevention codes and laws pertaining to the prevention
and control of fires, then the fire chief would be covered by Part VIII, Ch. 112, F.S.

Part VIII, Ch. 112, F.S., creates the "Firefighters' Bill of Rights," establishing certain rights for
firefighters. Adopted in 1986,[1] the act is similar to the Policemen's Bill of Rights.[2]

Section 112.81(1), F.S., defines "[f]irefighter" for purposes of the act to mean:

"[A]ny person who is certified in compliance with s. 633.35 and who is employed solely within the
fire department or public safety department of an employing agency as a full-time firefighter
whose primary responsibility is the prevention and extinguishment of fires; the protection of life
and property; and the enforcement of municipal, county, and state fire prevention codes and
laws pertaining to the prevention and control of fires."
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Unlike the Policemen's Bill of Rights, however, s. 112.81(1), F.S., in defining "firefighter" does
not expressly exclude the fire chief.[3] My review of the legislative history surrounding the
enactment of Part VIII, Ch. 112, F.S., failed to reveal any evidence of legislative intent as to why
fire chiefs, unlike police chiefs for law enforcement officers, were not excluded from the definition
of firefighters.

You have not provided this office with any description of the duties or responsibilities of the fire
chief. As set forth above, "firefighter" is specifically defined for purposes of the act to include
those individuals who are certified in accordance with s. 633.35, F.S., and are employed full time
as firefighters whose primary responsibility is the prevention and extinguishment of fire, the
protection of life and property and the enforcement of local and state codes pertaining to the
prevention and control of fires. To the extent that the fire chief falls within the above definition, it
appears that he would be included within the rights and guarantees afforded firefighters under
the act.[4]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

--------------------------------------------------

[1] See s. 1, Ch. 86-6, Laws of Florida.

[2] See Part VI, Ch. 112, F.S., establishing a bill of rights for law enforcement and correctional
officers.

[3] See s. 112.531(1), F.S., defining "[l]aw enforcement officer" to mean "any person, other than
a chief of police, who is employed full time by any municipality or the state or any political
subdivision thereof and whose primary responsibility is the prevention and detection of crime or
the enforcement of the penal, traffic, or highway laws of the state." (e.s.)

[4] Compare s. 633.382(1)(c), F.S. (1988 Supp.), defining "Firefighter" for purposes of the
supplemental compensation granted to firefighters to mean any person who is certified in
compliance with s. 633.35, F.S., and who is employed solely within the fire department of the
employing agency as a full-time firefighter whose primary responsibility is the extinguishment of
fires. This office has been advised by the Department of Insurance which is responsible for
determining eligibility that fire chiefs are included within the above definition.


