
Tax collectors, payment of severance pay 
Number: AGO 91-51

Date: January 05, 1996

Subject:
Tax collectors, payment of severance pay

The Honorable Sam A. Cornwell
Manatee County Tax Collector

RE: PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES–TAX COLLECTORS–COMPENSATION–authority
of tax collector to pay "severance pay," "bonuses," and "settlements" to employees of that office.
ss. 111.071, 215.425, F.S.

QUESTION:

1. Would the payment of severance pay to an employee at the conclusion of his or her
employment by the Manatee County Tax Collector violate the provisions of s. 215.425, F.S.?

2. Would the payment of bonuses to existing employees by the Manatee County Tax Collector
violate the provisions of s. 215.425, F.S., assuming the total of salary and bonus payments paid
to the employee do not exceed the budgeted amount designated as salary for that position as
approved by the Department of Revenue for that position

3. Is the tax collector entitled to pay "settlements" to ex-employees pursuant to s. 111.071(1)(b),
F.S.?

SUMMARY:

1. The payment of "wages in lieu of notice" such as you have described would violate the
provisions of s. 215.425, F.S.

2. The payment of bonuses to existing employees for services for which they have already
performed and been compensated would violate s. 215.425, F.S., in the absence of a preexisting
employment contract making such bonuses a part of their salary.

3. Manatee County is authorized to pay settlements of claims against the tax collector which
come within the scope of s. 111.071(1)(a), F.S.

You have advised this office that no employment contract or personnel policy of Manatee County
addresses these issues.

AS TO QUESTIONS 1 AND 2:

As your first two questions are related, they will be addressed together.

https://oag-dev.sgsuat.info/ag-opinions/tax-collectors-payment-of-severance-pay


Section 215.425, F.S., provides in part that:

"No extra compensation shall be made to any officer, agent, employee, or contractor after the
service has been rendered or the contract made; nor shall any money be appropriated or paid on
any claim the subject matter of which has not been provided for by preexisting laws, unless such
compensation or claim is allowed by bill passed by two-thirds of the members elected to each
house of the Legislature. However, when adopting salary schedules for a fiscal year, a district
school board or community college district board of trustees may apply the schedule for payment
of all services rendered subsequent to July 1 of that fiscal year."

The commonly accepted meaning of the term "extra" is something "beyond or greater than what
is due, usual, expected, necessary, or essential."[1] Thus, the term "denotes something done or
furnished in addition to, or in excess of the requirement of the contract; something not required in
the performance of the contract."[2]

As this office stated in AGO 82-28: "The purpose of this provision prohibiting compensation for
work already preformed is to carry out a basic and fundamental principle that public funds may
be used only for a public purpose and it is contrary to this policy to use public funds to give extra
compensation for work which has already been performed for an agreed upon wage."[3]
(emphasis in original)

Thus, the payment of retroactive compensation, lump sum allowance or other forms of
compensation not provided for by law or contract and not earned in regular monthly installments
are prohibited by s. 215.425, F.S.[4] Chapter 80-114, Laws of Florida, amended s. 215.425, F.S.,
to specify a limited exception to that section's general prohibition by providing that a district
school board when adopting salary schedules for a fiscal year "may apply the schedule for
payment of all services rendered subsequent to July 1 of that fiscal year." The factual situations
under consideration, however, do not fall within the terms or scope of this limited exception, and
no other exception may be read into the statute.[5]

Section 215.425, F.S., was formerly s. 11, Art. XVI, State Const. 1885, and was converted to
statutory law by s. 10, Art. XII, State Const. 1968. Prior to being converted to a statute, the
prohibition in s. 215.425, F.S., was applied to county constitutional officers.[6] Thus, it is
axiomatic that the provisions of the statute also apply to elected county constitutional officers
such as, in this case, the tax collector.[7]

According to information you have provided this office, the employees to whom these payments
would be made are not employed subject to a contract and no personnel policy or regulation of
your office authorizes these payments. Thus, this is not a situation where the county provides
contractually for severance pay as agreed upon wages for its employees who are not required to
fulfill a two week notice requirement prior to terminating employment with the county.

You have advised this office that the severance payments are essentially "wages in lieu of
notice." In situations where you wish to discharge an employee immediately, you provide wages
after the employee's termination for a specified term such as two weeks. Thus, the employee is
carried on the payroll for the period during which he or she would usually be working after giving
notice of termination of employment.[8]



Section 215.425, F.S., prohibits extra compensation after the service is rendered. The purpose
of such a provision is to prevent payments in the nature of gratuities for past services, and the
restriction pertains to extra compensation given after service has been performed, not to
compensation earned during service but taken after the period of service.[9]

In the factual situation presented here, the employee renders no service after his or her
termination nor is the payment representative of compensation earned during service but
received after service is terminated. Thus, it is my opinion that payment of "wages in lieu of
notice" such as you have described, would violate the provisions of s. 215.425, F.S.

You have provided the following example of the payment of bonuses in your office. Ordinarily, a
position is budgeted at a set amount for an employee of your office. Occasionally, however,
rather than paying this employee the total budgeted amount, you actually pay less as a regular
salary and then pay, as a bonus, the portion of the budgeted salary remaining. It appears that
the payment of such a bonus is within your discretion.

In AGO 75-279, this office considered whether a teacher's salary contract which provided for a
salary increase violated s. 215.425, F.S. The contract was entered into through collective
bargaining subsequent to the beginning of the salary year. It was concluded that subsequent
salary adjustments or supplemental payments made after a collectively bargained agreement
was approved and ratified and which were made pursuant to and in performance of the
agreement would not be "extra compensation" prohibited by s. 215.425, F.S.

In contrast, in AGO 85-57, it was determined that, in the absence of a collective bargaining
agreement entered into prior to the performance of teaching services, retroactive payments at an
increased level to teachers who received advanced degrees at the end of the fiscal year for that
year's teaching services constituted "extra compensation" prohibited by s. 215.425, F.S. Since
the teachers had already performed their teaching services and were compensated for such
services at an agreed upon wage pursuant to an existing contract, a retroactive payment for
these services would violate the statute.

Similarly, the payment of a bonus to employees of the tax collector's office for services which
they have already performed and been compensated for would constitute "extra compensation"
which is prohibited by s. 215.425, F.S.,[10] in the absence of a preexisting employment contract
which includes a provision making this payment a part of the salary for the position.

AS TO QUESTION 3:

You also ask about the tax collector's authority to pay settlements pursuant to s. 111.071(1)(b),
F.S.

Initially, I must note that any determination of whether certain acts or events are within the scope
of the office or function of the tax collector within the preview of s. 111.071, F.S., involves mixed
questions of law and fact which this office is not empowered to resolve.[11]

Section 1(b), Art. VIII, State Const., provides that the "care, custody and method of disbursing
county funds shall be provided by general law."[12] The Constitution also provides that the clerk



of the circuit court shall be ex officio clerk of the board of county commissioners, auditor,
recorder, and custodian of all county funds unless otherwise provided by county charter or
special law.[13] Finally, s. 129.09, F.S., provides that the clerk, serving as county auditor, be
personally and criminally liable for signing any warrant to pay county funds for claims against the
county not authorized by law.

Section 111.071, F.S., provides in part as follows:

"(1) Any county, municipality, political subdivision, or agency of the state[14] which has been
excluded from participation in the Insurance Risk Management Trust Fund is authorized to
expend available funds to pay:
(a) Any final judgment,[15] including damages, costs, and attorney's fees, arising from a
complaint for damages or injury suffered as a result of any act or omission of action of any
officer, employee, or agent in a civil or civil rights lawsuit described in s. 111.07. If the civil action
arises under s. 768.28 as a tort claim, the limitations and provisions of s. 768.28 governing
payment shall apply. If the action is a civil rights action arising under 42 U.S.C. s. 1983, or
similar federal statutes, payments for the full amount of the judgment may be made unless the
officer, employee, or agent has been determined in the final judgment to have caused the harm
intentionally.
(b) Any compromise or settlement of any claim or litigation as described in paragraph (a), subject
to the limitations set forth in that paragraph." (e.s.)

Thus, if Manatee County is excluded from participation in the Insurance Risk Management Trust
Fund, the county is authorized by this statute to compromise or settle claims or litigation against
the tax collector.

Thus, it is the duty and responsibility of the board of county commissioners, rather than the
particular county officer against whom a claim or litigation has been filed, to determine the
appropriateness of and to pay a compromise or settlement of such litigation pursuant to s.
111.071(1)(b), F.S.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

------------------------------------------------------------------

[1] Webster's Third New International Dictionary Extra p. 806 (unabridged ed. 1981). And see
AGO 89-53.

[2] Attorney General Opinion 75-279.

[3] Cf. AGO 81-98 (A city may not legally expend public funds to reimburse retired employees of
the city who have expended personal monies to purchase additional past service credit, which



the city elected not to provide when it had the opportunity to do so, in order to obtain or provide
full retirement benefits because such action on the part of the city council would, among other
things, constitute extra compensation or a lump sum allowance not provided for by law or
contract granted after the rendition of services which is prohibited by s. 215.425, F.S.).

[4] See, e.g., AGO's 89-53, 86-53, and 85-57.

[5] See Williams v. American Surety Company of New York, 99 So.2d 877 (2 D.C.A. Fla., 1958)
(where statute sets forth exceptions, no others may be implied to be intended); Dobbs v. Sea
Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952); AGO 82-28.

[6] See State ex rel. Watson v. Lee, 24 So.2d 798 (Fla. 1964) (determining that the County
Officers' and Employees' Retirement Act did not violate s. 11, Art. 16, State Const. [1885]); and
Crooks v. State ex rel. Pierce, 194 So. 237 (Fla. 1940) (commissions to be paid county tax
assessors upon amount of taxes assessed did not violate constitutional provision).

[7] Cf. Weber v. Smathers, 338 So.2d 819 (Fla. 1976), In re Advisory Opinion to the Governor,
112 So.2d 843 (Fla. 1959), and State v. Miami Beach Redevelopment Agency, 392 So.2d 875,
885 (Fla. 1980), for the proposition that decisions construing predecessor provisions of the
Constitution having the same import as current provisions are sources of authority for the
construction of the successor provisions.

[8] Cf. AGO 71-64 in which this office concluded that a county commission could not grant
severance pay to an employee who resigns or is terminated, in the absence of a statute or home
rule ordinance providing for such extra pay. I would note that severance pay for purposes of that
opinion was determined to be "compensation for services rendered, the amount of which is
measured by the extent of the previous services." This does not appear to be the case in your
situation. The payments which you propose to make appear to be more in the nature of "wages
in lieu of notice," i.e., a payment of the employee's regular wages for a set period of time during
which the employee would ordinarily be required to work prior to actually ending employment.
And compare State ex rel. Watson V. Lee, 24 So.2d 798 (Fla. 1946) (annual leave provisions a
part of compensation of employees fixed by employer; payment for annual leave not extra
compensation as it is compensation earned as services rendered but not paid until severance of
employment contract).

[9] See generally 67 C.J.S. Officers s. 236.

[10] Cf. AGO 61-19 (in the absence of specific provisions for overtime pay in attendance and
leave regulations, a cabinet member is prohibited from authorizing overtime pay for a segment of
the department under his administrative control, unless such overtime payment was made on a
contractual basis, said contract or agreement for compensation on an hourly basis being entered
into prior to the performance of said overtime work); AGO 62-162 (right of a county employee in
this state to compensation in lieu of accumulated vacation time is dependent upon a valid
employment contract or statute or law so providing).

[11] See also AGO 80-57 (a county tax collector is not required by law to provide information
from the records of his office to abstract and title insurance companies, attorneys, realtors, or



members of the public, when requested by telephone, in writing or in person, beyond those
requirements relating to inspection and copying prescribed in ss. 119.01, 119.07, and 119.08,
F.S.; further stating that the issue of personal liability or whether the gratuitous or voluntary act
or undertaking involved therein constituted an act or event in the scope of the office or function
of the tax collector within the purview of ss. 111.07, 111.071, and 768.28, F.S., involved mixed
questions of law and fact which must be resolved by the courts.)

[12] And see Alachua County v. Powers, 351 So.2d 32, 38 (Fla. 1977).

[13] Section 1(d), Art. VIII, State Const. See also ss. 125.17 and 28.12, F.S.

[14] For purposes of s. 111.071, F.S., "[a]gency of the state" or "state agency" is defined by s.
111.071(3), F.S., as "an executive department, a constitutional officer, the Legislature, and the
judicial branch."

[15] Section 111.071(2), F.S., defines "final judgment" to mean "a judgment upon completion of
any appellate proceedings."


