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Subject:
Attendance at comm. mtg. via interactive video

Ms. Emeline C. Acton
County Attorney
Hillsborough County

RE: COUNTIES–MEETINGS–COUNTY COMMISSIONERS–GOVERNMENT IN THE
SUNSHINE LAW–commissioner unable to attend commission meetings held by quorum of
commissioners in public place may participate and vote in such meetings by use of interactive
video and telephone system. s. 286.011, F.S.

QUESTION:

May a county commissioner, who is physically unable to attend a commission meeting because
of her medical treatment but who is mentally able to vote, participate and vote in commission
meetings by using an interactive video and telephone system whereby the commissioner will be
able to see the other members of the board and the audience and the board and the audience
will be able to see her?

SUMMARY:

A county commissioner, who is physically unable to attend a commission meeting because of
her medical treatment, may participate and vote in commission meetings by using an interactive
video and telephone system whereby the commissioner will be able to see the other members of
the board and the audience and the board and audience will be able to see her.

The ability to provide full access to meetings by means of communications media technology
has dramatically improved in recent years. The use of such technology to conduct meetings,
once considered to be experimental and controversial, is now commonplace. State agencies are
required to adopt rules establishing procedures for conducting meetings, hearings, and
workshops by means of this technology[1] and many now conduct such meetings utilizing the
current technology.

Section 125.001, F.S., provides that regular and special meetings of the board of county
commissioners may be held at any appropriate public place in the county.[2] Based upon the
information provided to this office, it appears that, with the exception of the one commissioner,
members of the county commission will meet in a public place within the county. Thus, with a
quorum of the members of the county commission meeting in a public place in the county, the
requirements of the statute would appear to be satisfied.
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Moreover, the interactive video and telephone system will allow extensive participation by the
commissioner in the proceedings of the county commission. You have advised this office that not
only will the commissioner be able to see and hear the other members of the board and the
audience, but the board and the audience will be able to see and hear her. Thus, interaction with
the members of the commission will be possible as will participation in discussions with the
public.

This office has previously stated that it is not a violation of the Government in the Sunshine Law
for a hospitalized commissioner to vote by telephone during a televised meeting of the city
commission.[3] Similarly, the provisions of the Sunshine Law would appear to be satisfied under
the circumstances described in your letter.

Therefore, I am of the opinion that the county commissioner, who is physically unable to attend a
commission meeting because of her medical treatment, may participate and vote in commission
meetings held in a public place in the county and attended by other commission members
constituting a legal quorum of the commission, through the use of an interactive video and
telephone system which permits the commissioner to see the other members of the board and
the audience. Any action taken by the commissioner would be presumptively valid until and
unless declared otherwise by a court of competent jurisdiction in an appropriate legal
proceeding.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

--------------------------------------------------------

[1] Section 120.53(6), F.S.

[2] And see Motes v. Putnam County, 196 So. 465 (Fla. 1940), stating that under constitutional
provision that county officers hold their offices and keep their official records at the county seats
and under applicable statutes, it was intended that official meetings for the transaction of
business by boards of county commissioners be publicly conducted at a known place in the
county seat.

[3] Inf. Op. to Byran W. Henry, July 26, 1982.


