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QUESTIONS:

1. Is the Telecommunication Access System Act Advisory Committee subject to the provisions of
S. 286.011, F.S., Florida's Government in the Sunshine Law?

2. If the answer to Question One is in the affirmative, how do members of the committee conduct
themselves when two or more of them attend and participate in meetings of bodies not subject to
the Sunshine Law at which discussions relevant to the business of the committee take place?

SUMMARY:

1. The Telecommunication Access System Act Advisory Committee is subject to the provisions
of s. 286.011, F.S., and meetings of the committee must comply with the requirements of the
Sunshine Law.

2. When any two or more members of the committee are attending or participating in meetings or
other functions unconnected with the Telecommunication Access System Act Advisory
Committee they should refrain from discussing matters on which foreseeable action may be
taken by the committee but are not otherwise restricted in their actions.

AS TO QUESTION 1:

Part Il, Ch. 427, F.S., is the "Telecommunications Access System Act of 1991."[1] The purpose
of the act is to:

"[E]stablish a system whereby the citizens of Florida who are hearing impaired, speech impaired,
or dual sensory impaired have access to basic telecommunications services at a cost no greater
than that paid by other telecommunications services customers, and whereby the cost of
specialized telecommunications equipment necessary to ensure that citizens who are hearing
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impaired, speech impaired, or dual sensory impaired have access to basic telecommunications
services and the provision of telecommunications relay service is borne by all the
telecommunications customers of the state."[2]

The Legislature specifically intended that:

"[T]he value of the involvement of persons who have hearing or speech impairments, and
organizations representing or serving those persons, be recognized and such persons and
organizations be involved throughout the development, establishment, and implementation of the
telecommunications access system through participation on the advisory committee as provided
ins. 427.706."[3]

Section 427.706, F.S., authorizes the appointment of an advisory committee "to assist the
[Florida Public Service Commission] with the implementation of the provisions of this part."[4]
The advisory commission is charged with providing the expertise, experience, and perspective of
hearing impaired and speech impaired persons to the commission and the administrator[5]
during the development and operation of the telecommunications access system. Pursuant to
the act, "[tlhe advisory committee shall advise the commission and the administrator on any
matter relating to the quality and cost-effectiveness of the telecommunications relay service and
the specialized telecommunications devices distribution system."[6]

The Government in the Sunshine Law applies to "any board or commission of any state agency
or authority or of any agency or authority of any county, municipal corporation, or political
subdivision." Florida courts have stated that it was the Legislature's intent to extend application
of the Sunshine Law so as to bind "every 'board or commission' of the state, or of any county or
political subdivision over which it has dominion and control."[7] The statute applies to public
collegial bodies within the state, at the local as well as state level.[8] It applies equally to elected
and to appointed boards or commissions.[9] Thus, boards or commissions created by law or by a
public agency are clearly subject to the provisions of s. 286.011, F.S.

The Telecommunication Access System Act Advisory Committee was created pursuant to a
legislative act which sets forth the composition, purpose, duties and functions of the committee.
There would appear to be little doubt that such a committee, created by and subject to the
control of the Legislature, is covered by the terms of s. 286.011, F.S.[10] Thus, meetings of the
committee must be open to the public, reasonable notice of such meetings must be given, and
minutes of all such meetings must be promptly recorded and made available for public
inspection.

AS TO QUESTION 2:

The Sunshine Law applies to all gatherings, whether formal or casual, of two or members of the
same board or commission to discuss some matter on which foreseeable action will be taken by
the public board or commission.[11] The law is applicable to all functions of the covered board or
commission, whether formal or informal, which relate to the affairs and duties of the board. The
fact that the business to be discussed may be characterized as "non-substantive" does not
necessarily remove it from the scope of the Sunshine Law. To the extent such business requires
the approval or consideration of the entire board or concerns matters which should appropriately



be considered and discussed by the board, then s. 286.011, F.S., requires that such business be
conducted in the sunshine.[12]

With regard to functions at which two or more committee members are present,[13] the Sunshine
Law applies to any gathering, whether formal or casual, of two or more members of the same
board or commission to discuss some matter on which foreseeable action will be taken by the
public board or commission.[14] However, members of a public board or commission are not
prohibited under the Sunshine Law from meeting together socially or in other situations, provided
that matters which may come before the board or commission are not discussed at such
gatherings. A luncheon meeting held by a private organization for members of a public board or
commission at which there is no discussion among such officials on matters relating to public
business would not be subject to the Sunshine Law merely because two or more members of a
covered board of commission are present.[15]

Likewise, s. 286.011, F.S., does not prohibit two members of a public commission from serving
on the board of trustees of a nonprofit corporation. However, if the board of trustees of the
corporation discusses some matter which may be brought before the public commission, the
commission members should excuse themselves from the meeting or hold the meeting in the
sunshine.[16]

In the event that a board member is unable to determine whether a meeting is subject to the
Sunshine Law, he or she should either leave the meeting or ensure that the meeting complies
with the Sunshine Law.[17]

Thus, it is my opinion that the Telecommunication Access System Act Advisory Committee is
subject to the terms of s. 286.011, F.S., the Sunshine Law, and the committee members must
conduct themselves accordingly.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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"[A] corporation not for profit incorporated pursuant to the provisions of chapter 617 and
designated by the Florida Public Service Commission to administer the telecommunications
relay service system and the distribution of specialized telecommunications devices pursuant to
the provisions of this act and rules and regulations established by the commission."

[6] Section 427.706(2), F.S.
[7] Times Publishing Company v. Williams, 222 So0.2d 470, 473 (2 D.C.A. Fla., 1969).
[8] See, e.qg., City of Miami Beach v. Berns, 245 So.2d 38 (Fla. 1971).

[9] See AGO 73-223 (Appointive bodies, as well as elective, fall under the purview of the
Sunshine Law. Advisory bodies can be controlled by the Sunshine Law. Committees of a
governing board composed of members of the board must have public meetings when such
meetings deal with matters pertaining to the duties and responsibilities of the board.)

[10] Accord AGO 90-76 (statewide judicial nominating commission for worker's compensation
judges is subject to s. 286.011, F.S.), and AGO 88-13 (Putnam County Correctional Planning
Committee is a board or commission subject to the Sunshine Law), AGO 87-42 (meetings of an
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Berns, 245 So.2d 38 (Fla. 1971).
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individual who has been delegated decision-making authority on behalf of a board or
commission. See, e.g., AGO 90-17 (individual board member may meet privately with private
garbage contractor if purpose of meeting is information gathering and council member is not
delegated a portion of decision-making authority of council; if, however, council member has
been authorized, formally or informally, to exercise decision-making authority on behalf of
council such as approving or rejecting certain contract provisions, he is acting on behalf of
council and meetings are subject to s. 286.011, F.S.); and AGO 84-54 (meeting between
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[14] See AGO 74-94 (workshop meeting of planning and zoning commission covered by
Sunshine Law); AGO 74-62 (conference sessions held by town council before regular meetings
subject to Sunshine Law); AGO 73-8 (discussion of preaudit report of Auditor General by
governing body of special district subject to s. 286.011, F.S.); and AGO 74-364 (deliberations of
regional planning council considering development of regional impact subject to Sunshine Law).

[15] Attorney General Opinion 72-158. Accord Inf. Op. to Dick Batchelor, May 27, 1982
(Sunshine Law inapplicable when gathering of two or more members of a board or commission
is entirely for social purposes and no public business is discussed).

[16] Attorney General Opinion 83-70.

[17] See City of Miami Beach v. Berns, 245 So.2d 38, 41 (Fla. 1971) ("[i]f a public official is
unable to know whether by any convening of two or more officials he is violating the law, he
should leave the meeting forthwith™); Town of Palm Beach v. Gradison, 296 So.2d 473, 477 (Fla.
1974) ("[t]he principle to be followed is very simple: When in doubt, the members of any board,
agency, authority or commission should follow the open-meeting policy of the State").



