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Subject:

Levying an occupational license tax

The Honorable Murray A. Bronson
Tax Collector
Osceola County

RE: COUNTIES-LOCAL GOVERNMENT-OCCUPATIONAL LICENSE FEES-
PROFESSIONAL REGULATION, DEPARTMENT OF-county not prohibited from imposing
occupational license fee on business regulated by Department of Professional Regulation
located within its jurisdiction even though municipality has also imposed such tax. s. 205.065,
F.S. (1992 Supp.)

QUESTION:

Does s. 205.065, F.S. (1992 Supp.), prohibit a county from levying an occupational license tax
on a business regulated by the Department of Professional Regulation when the business
maintains its permanent business location or branch office in a municipality located within the
county and has paid its municipal occupational license tax for the year?

SUMMARY:

Section 205.065, F.S. (1992 Supp.), does not prohibit a county from imposing an occupational
license tax on a business regulated by the Department of Professional Regulation when the
business has a permanent business location or branch office in a municipality located within the
county even though the business has paid an occupational license tax to the municipality for that
tax year.

Counties are authorized to levy, by appropriate resolution or ordinance, an occupational license
tax for the privilege of engaging in or managing any business, profession, or occupation within its
jurisdiction.[1] During the 1992 legislative session, however, the Legislature enacted s. 205.065,
F.S. (1992 Supp.), which limits the authority of local governments to impose such occupational
license taxes.[2] The statute provides:

"If any person engaging in or managing a business, profession, or occupation regulated by the
Department of Professional Regulation has paid an occupational license tax for the current year
to the county or municipality in the state where his permanent business location or branch office
is maintained, no other local governing authority may levy an occupational license tax, or any
registration or regulatory fee equivalent to the occupational license tax, on him for performing
work or services on a temporary or transitory basis in another municipality or county. In no event
shall any work or services performed in a place other than the county or municipality where the
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permanent business location or branch office is maintained be construed as creating a separate
business location or branch office of that person for the purposes of this chapter."

The above statute clearly prohibits a county or municipality from levying an occupational license
tax on a business regulated by the Department of Professional Regulation (DPR) if:

"1) the permanent business location or a branch office is not maintained in that city or county,
and

2) the business has paid an occupational license tax for the current year to another county or
municipality where its permanent business location or branch office is maintained.”

This office recently stated in AGO 92-74 that a municipality, therefore, may not impose an
occupational license tax on a business regulated by DPR if the business engages in work within
the municipality but does not establish a permanent business location or branch office within the
municipality and if the business has paid for the current year an occupational license tax to
another municipality or county where its permanent business location or branch office is located.

An examination of the legislative history surrounding the enactment of the statute indicates that
the intent of the Legislature was to "prohibit local jurisdictions from requiring an occupational
license of any business regulated by the Department of Professional Regulation, except in cases
where there is a business location established within their jurisdiction.”[3] Section 205.065, F.S.,
therefore, prohibits a county or municipality from imposing an occupational license tax if the DPR
regulated business has already paid an occupational license tax for the current year and does
not have a permanent business location or branch office located in such county or municipality.

Nothing in the statute, however, precludes a county from imposing an occupational license tax
on a DPR regulated business which has its permanent business location or branch office in such
county or municipality merely because another county or municipality also has imposed an
occupational license tax on such business which has an office within such county or municipality.
As you note, businesses located within a municipality have historically been subject to both
municipal and county occupational license taxes.[4] Section 205.033(4) and (5), F.S., in
establishing the conditions for imposing county occupational license taxes, provides for the
distribution of a portion of the county's tax to the municipalities located therein.

A business resident within a municipality is also a resident within the county in which the
municipality is located. | find nothing in either an examination of the statute or its legislative
history which indicates that the statute would preclude a county from imposing an occupational
license tax on a DPR regulated business which has an office within its boundaries simply
because the business is located within a municipality within the county as opposed to the
unincorporated areas of the county. As this office stated in AGO 92-74, the prohibition contained
in s. 205.065, F.S. (1992 Supp.), "would not prevent a municipality or county from imposing an
occupational license tax if the person maintained a permanent or branch office in such
jurisdiction even though the person may have paid an occupational license tax to another county
or municipality where a permanent or branch office was located."

Accordingly, I am of the opinion that s. 205.065, F.S. (1992 Supp.), does not prohibit a county
from imposing an occupational license tax on a business regulated by the Department of



Professional Regulation when the business has a permanent business location or branch office
in a municipality located within the county even though the business has paid an occupational
license tax to the municipality for that tax year.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] Section 205.032, F.S. And see s. 205.033, F.S., setting forth the conditions for such a levy.
Compare s. 205.043, F.S., regarding the levy of an occupational license tax by municipalities.

[2] See s. 32, Ch. 92-203, Laws of Florida.

[3] See Final Bill Analysis and Economic Impact Statement of the Florida House of
Representative Committee on Regulatory Reform on HB 2341 (enacted as Ch. 92-203, Laws of
Florida). And see Final Bill Analysis and Economic Impact Statement for CS/HB 1731 (which
contained language identical to that passed in s. 32, Ch. 92-203, Laws of Florida), Florida House
of Representatives Committee on Regulatory Reform, dated April 15, 1992, stating:

"The bill prohibits any local governing authority from levying an occupational tax or an equivalent
registration or regulatory fee on a person engaging in a business or profession licensed by the
Department of Professional Regulation. The prohibition applies only if the person has paid an
occupational license tax and only if no permanent business location or a branch office is located
within the jurisdiction."”

[4] See AGO 72-291.



