
Assessment of damaged property 
Number: AGO 93-46

Date: September 21, 1995

Subject:
Assessment of damaged property

Mr. Steven A. Schultz
Attorney for Dade County
Value Adjustment Board
Suite 3400, One Biscayne Tower
2 South Biscayne Boulevard
Miami, Florida 33131-1897

RE: TAXATION--REAL PROPERTY ASSESSMENTS--PROPERTY APPRAISERS--
IMPROVEMENTS--assessment of damaged property. s. 192.042, F.S.

Dear Mr. Schultz:

You ask on behalf of the Dade County Value Adjustment Board substantially the following
question:

Where previously completed improved property has been damaged to such a degree that it is no
longer fit for occupancy or for its intended use and has not been repaired as of January 1st, do
the provisions of s. 192.042, F.S., apply?

In sum, I am of the opinion that:

Where property has been damaged to such an extent that it brings into question the suitability of
that property for occupancy or its intended use, then the provisions of s. 192.042(1), F.S., are
applicable, and a factual determination must be made as to whether that property is
"substantially complete".

In your letter, you state that many physical improvements damaged by Hurricane Andrew were
not repaired by January 1, 1993, "to a degree which would have permitted the same to be
occupied and used for its intended purpose." You then ask whether the provisions of s.
192.042(1), F.S., apply.

Section 192.042(1), F.S., states:

"All property shall be assessed according to its just value as follows:

(1) Real property, on January 1 of each year. Improvements or portions not substantially
completed on January 1 shall have no value placed thereon. "Substantially completed" shall
mean that the improvement or some self-sufficient unit within it can be used for the purpose for
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which it was constructed." (e.s.)

Although the property appraisers generally use this section to determine when to place new
improvements to property on the tax roll, a close review of the section shows that it is not
specifically limited to new property.

Where an improvement has been determined to be substantially completed as of January 1st
and is then completely destroyed later in that same year, this office has determined that the
taxpayer is not entitled to any relief for taxes assessed as of January 1st of that year.[1]
However, on the following January 1st, if the property had not been replaced, there would be no
improvement to tax.

Your question, however, appears to be a factual question concerning damaged property, and
would seem to turn on the definition of "substantially completed". If a house was completed on
June 30, 1992, subsequently heavily damaged by Hurricane Andrew the following August, and
only partially rebuilt by January 1, 1993, then your office would probably not be concerned with
whether it had ever been completed previously. Whether the property has ever been on the tax
roll in previous years should also have no bearing on a subsequent year.[2]

In making a factual determination, the property appraiser will need to consider the extent of
damage to the property in question in order to determine whether such property was incapable
of its intended use as a result of the hurricane. Not every structure damaged by the hurricane will
necessarily be damaged to a degree which renders the structure incapable of use. Upon a
determination that the structure has sustained such damage that renders it incapable of the use
for which it was intended, the taxing authority must then consider whether the property was
substantially complete as of January 1st.

Although fitness for occupancy is an important indication of substantial completion of a building
for purposes of assessing and placing it on the tax roll,[3] it is not necessarily the only factor
which must be considered. Other factors include:

1. Whether the impediment to the use for which it is intended is within the taxpayer's control;[4]

2. Whether the building is fit for occupancy, or capable of being used for the purpose for which it
was constructed, except for finishing touches necessary for final completion;[5]

3. Whether the individual apartments, self-sufficient units, or portions are substantially complete,
even though the whole complex is not;[6]

4. Although the improvement is not occupied, whether it is still substantially complete for the
purpose of which it was constructed;[7] and

5. Whether the improvements or units are presently marketable for present or future financial
gain.[8]

The decision on whether the improvements or portions thereof are "substantially complete" is a
factual determination which must be made by the property appraiser and not by this office. If the



property appraiser determines that, as of January 1st of the assessment year in question, the
improvements or portions are not "substantially complete", then s. 192.042(1), F.S., would
appear to mandate that such improvements shall have no value placed thereon.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

-----------------------------------------------------------------
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