Expenditure of funds
Number: AGO 93-50

Date: September 21, 1995

Subject:
Expenditure of funds

Chief Brian K. Lock

West Melbourne Police Department
90 East Court Street

West Melbourne, Florida 32904

RE: CRIMINAL JUSTICE EDUCATION DEGREE PROGRAMS AND TRAINING--
DEPARTMENT OF LAW ENFORCEMENT--CRIMINAL JUSTICE STANDARDS AND TRAINING
COMMISSION MUNICIPALITIES--COUNTIES--LAW ENFORCEMENT OFFICERS--expenditure
of funds pursuant to s. 943.25(13), F.S., for general education courses not specific to law
enforcement. s. 943.25(13), F.S.

Dear Chief Lock:
You have asked for my opinion on substantially the following question:

May funds collected pursuant to s. 943.25(13), F.S., be expended for general education courses
for law enforcement officers or is the expenditure of such funds limited to courses related to law
enforcement?

In sum:

Funds collected pursuant to s. 943.25(13), F.S., may generally be expended only for courses
and training related to law enforcement. However, to the extent that general education courses
may be required for completion of a criminal justice degree program, s. 943.25(13), F.S., would
authorize the expenditure of funds for such courses.

You have asked whether "all courses taken at private institutions accredited by the Southern
Association of Colleges and Schools applicable to a college degree in general studies [are]
eligible for [funding pursuant to s. 943.25(13), F.S.]." In addition you have drawn my attention to
the salary incentive program for full-time law enforcement officers set forth in s. 943.22, F.S.,[1]
and suggest the salary incentive program as a justification for the payment of general education
costs for law enforcement officers.

Section 943.25(13), F.S., provides that:
"Municipalities and counties may assess an additional $2 for expenditures for criminal justice

education degree programs and training courses, including basic recruit training, for their
respective officers and employing agency support personnel, provided such education degree
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programs and training courses are approved by the employing agency administrator, on a form
provided by the commission, for local funding."[2] (e.s.)

Thus, by its terms the statute specifically applies to training and degree programs and courses
which relate to "criminal justice education."[3] While "criminal justice education” is not defined for
purposes of s. 943.25(13), F.S., or elsewhere in Ch. 943, F.S., the Legislature appears to have
distinguished between criminal justice training and general educational courses for law
enforcement officers throughout this chapter.[4] Further, this subsection, as it was originally
enacted, and its precursors,[5] has been interpreted by this office as authorizing the expenditure
of the funds collected thereunder only for criminal justice or law enforcement education.[6]

However, | would note that the statute recognizes that these funds may be expended for courses
which comprise "criminal justice education degree programs" and these programs may include
requirements for the successful completion of certain general education courses. To the extent
that an officer is participating in a criminal justice degree program and is required to complete
certain general education courses to receive his or her degree in criminal justice, the funds
collected pursuant to s. 943.25(13), F.S., may be expended therefore.

Thus, it is my opinion that the funds collected pursuant to s. 943.25(13), F.S., may only be used
for courses which relate directly to criminal justice education and training courses and may not
be used to fund general education for law enforcement officers,[7] except in those instances
where completion of general education courses is a requirement for successful completion of a
criminal justice degree program.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

[1] This program provides that law enforcement officers may be entitled to salary incentive
payments for receiving college degrees. Section 943.22(1)(a), F.S., provides that an
"[a]ccredited college, university, or community college" is "a college, university, or community
college which has been accredited by the Southern Association of Colleges and Schools or
another accrediting agency which is recognized by the State Board of Education for accreditation
purposes.”

[2] Section 943.25(13), F.S., goes on to provide that:

"(a) Workshops, meetings, conferences, and conventions shall, on a form approved by the
commission for use by the employing agency, be individually approved by the employing agency
administrator prior to attendance. The form shall include, but not be limited to, a demonstration
by the employing agency of the purpose of the workshop, meeting, conference, or convention;
the direct relationship of the training to the officer's job; the direct benefits the officer and agency



will receive; and all anticipated costs.

(b) The commission may inspect and copy the documentation of independent audits conducted
of the municipalities and counties which make such assessments to ensure that such
assessments have been made and that expenditures are in conformance with the requirements
of this subsection and with other applicable procedures."

[3] See Carson v. Miller, 370 So.2d 10 (Fla. 1979), and Phil's Yellow Taxi Co. v. Carter, 134
So0.2d 230 (Fla. 1961), for the proposition that the plain language of a statute must be read to
mean what it says.

[4] See, e.g., s. 943.14(1), F.S. ("Any training or educational courses which are taught in any
criminal justice training school must first be approved in writing by the commission"); s.
943.14(2), F.S., ("Any certificate or diploma . . . which relates to completion, graduation, or
attendance in criminal justice training or educational subjects, or related matters, must be
approved by the commission); s. 943.1701(1), F.S., ("The Division of Criminal Justice Standards
and Training Commission . . . shall develop by rule uniform statewide policies and procedures to
be incorporated into required courses of basic law enforcement training and continuing
education”).

[5] Section 943.25(13), F.S., was created by s. 8, Ch. 74-386, and originally designated s.
943.25(5), F.S. See also s. 23.105, F.S. (1973), which was substantially carried forward as
943.25(5), F.S.

[6] See AGO's 76-64, 74-134 and 73-284.
[7] This office has also recognized the independent responsibility of local governments to

budget, appropriate, and account for these funds and their expenditure as prescribed by s.
943.25(13)(a) and (b), F.S. See AGO 76-64.



