
Tax exemption for schools&#13;&#10; 
Number: AGO 93-72

Date: September 25, 1995

Subject:
Tax exemption for schools&#13;&#10;

Mr. Wayne G. Weeks
Clay County Property Appraiser
Post Office Box 38
Green Cove Springs, Florida 32043-0038

RE: TAXATION--PROPERTY APPRAISER--exemption for schools applies only if property used
exclusively for educational purposes and classes or courses offered are required for certification
or accreditation by enumerated organizations. s. 196.198, F.S.

Dear Mr. Weeks:

You ask substantially the following question:

Is real property owned by a private business upon which it operates a school offering
commercial truck driving courses under a valid license from the State Board of Independent
Postsecondary Vocational, Technical, Trade and Business Schools entitled to an exemption
from ad valorem taxation pursuant to s. 196.198, F.S.?

In sum:

Real property owned by a private organization upon which it operates a school is exempt from
taxation pursuant to s. 196.198, F.S., only if the property is used solely for educational purposes
with regular classes and courses of studies being conducted which are required for eligibility to
certification by, accreditation to, or membership in the State Department of Education of Florida,
the Southern Association of Colleges and Schools or the Florida Council of Independent
Schools.

In general, tax exemptions are in the nature of special privileges or immunities granted by the
sovereign only when and to the extent they may be deemed to conserve the general welfare.[1]
The law is clear that provisions for tax exemptions are "strictly construed and carefully
scrutinized."[2] Exemptions, therefore, must be created by clear and definite terms and not rest
on implications or be enlarged by construction.[3]

Section 3(a), Art. VII, Fla. Const., provides in part:

"Such portions of property as are used predominately for educational, literary, scientific, religious
or charitable purposes may be exempted by general law from taxation."[4] (e.s.)
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Section 196.001, F.S., requires that all real and personal property in this state be taxed "[u]nless
expressly exempted from taxation . . . ."

Pursuant to s. 196.198, F.S., "[e]ducational institutions within this state and their property used
by them or by any other exempt entity or educational institution exclusively for educational
purposes shall be exempt from taxation." "Exclusive use of property" is defined as the use of
property solely for exempt purposes,[5] while the term "use" means the exercise of any right or
power over real or personal property incident to the ownership of the property.[6]

You have not informed this office as to whether the property is being used for any nonexempt
purpose. In light of the above, however, such a factual determination must be made in order to
determine the applicability of the exemption provided in s. 196.198, F.S.

Section 196.012(5), F.S. (1992 Supp.), defines "[e]ducational institution" to mean

"a federal, state, parochial, church, or private school, college, or university conducting regular
classes and courses of study required for eligibility to certification by, accreditation to, or
membership in the State Department of Education of Florida, Southern Association of Colleges
and Schools, or the Florida Council of Independent Schools; educational direct-support
organizations created pursuant to ss. 229.8021, 240.299, and 240.331;[7]and facilities located
on the property of eligible entities which will be owned by those entities on a date certain." (e.s.)

As relevant to the instant inquiry, the above definition thus requires three things:

1) the applicant for the tax exemption is a federal, state, parochial, church, or private school,
college, or university,

2) regular classes and courses of study are conducted, and

3) such classes and courses of study are required for eligibility to certification by, accreditation
to, or membership in the State Department of Education of Florida (SDEF), Southern Association
of Colleges and Schools (SACS) or the Florida Council of Independent Schools (FCIS).

Since your inquiry concerns a private corporation and not a governmental or church affiliated
entity or a college or university, it may only proceed as a "private school." The conduct of
classes must be ongoing and regular. In addition, the definition of educational institution requires
that the school's program of classes, courses, etc., meets the requirements for eligibility to
certification by, accreditation to, or membership in SDEF, SACS or FCIS. Your letter points out
that the applicant has not provided you with proof that it has, or has not, met these professional
standards.

If the applicant had provided such an affirmative showing, the Department of Revenue's Rule
12D-7.015(1), F.A.C., states that actual membership, or a bona fide application for membership,
in SACS or FCIS constitutes prima facie evidence that an applicant is an educational
institution.[8] On the other hand, failure to meet this prima facie test is not automatic grounds for
denial of an application. Rule 12D-7.015(2), F.A.C., provides that when such membership or
application is not present, the property appraiser may take into consideration that information



which these organizations review when weighing the grant of membership, certification or
accreditation.[9]

Since the information provided indicates that the applicant has not made the prima facie showing
of actual membership, or a bona fide application for membership, in SACS or FCIS, your office
may take into account the relevant information as authorized in Rule 12D-7.015(2), F.A.C., if
provided by an applicant.[10]

Therefore, real property owned by a private organization upon which it operates a school would
be exempt from taxation pursuant to s. 196.198, F.S., only if the property is used solely for
educational purposes with regular classes and courses of studies being conducted which are
required for eligibility to certification by, accreditation to, or membership in the Department of
Education of Florida, the Southern Association of Colleges and Schools or the Florida Council of
Independent Schools. This latter requirement may be evidenced by either actual membership or
a bona fide application for membership in the above organizations or by the property appraiser's
determination using the information utilized by these organizations when weighing the grant of
membership, certification or accreditation. The determination of a specific application, however,
involves mixed questions of law and fact beyond this office's authority and must be resolved by
the property appraiser or value adjustment board.[11]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------------

[1] See Lummus v. Florida Adirondack School, 168 So. 232 (Fla. 1934).

[2] Genesee Corporation v. Owens, 20 So.2d 654, 656 (Fla. 1945). See also AGO 88-60; Adams
Construction Equipment v. Hausman, 472 So.2d 467 (5 D.C.A. Fla., 1985); Jones v. Life Care of
Baptist Hospital, Inc., 476 So.2d 726 (1 D.C.A. Fla., 1985).

[3] See 51 Fla. Jur.2d Taxation s. 20:27, and Heftler Construction Company v. Department of
Revenue, 438 So.2d 139 (3 D.C.A. Fla., 1983), rev. denied, 449 So.2d 264.

[4] Compare s. 16, Art. XVI, Fla. Const. 1885, which provided that the property of all corporations
shall be subject to taxation "unless such property be held and used exclusively for religious,
scientific, municipal, educational, literary or charitable purposes." (e.s.)

[5] See s. 196.012(2), F.S. (1992 Supp.).

[6] See s. 196.012(4), F.S. (1992 Supp.).

[7] Sections 229.8021, 240.299, and 240.331, F.S., respectively refer to the Department of



Education direct-support organization, a university direct-support organization, and a community
college direct-support organization.

[8] Rule 12D-7.015(1), F.A.C., provides:

"Actual membership in or a bona fide application for membership in the Southern Association of
Colleges and Secondary Schools or the Florida Council of Independent Schools shall constitute
prima facie evidence that the applicant is an educational institution, the property of which may
qualify for exemption."

[9] Rule 12D-7.015(2), F.A.C., provides:

"If the aforementioned application has not been made, the Property Appraiser in determining
whether the requirements of Section 196.198, F.S., have been satisfied may consider
information such as that considered by the State Department of Education of Florida, the
Southern Association of Colleges and Secondary Schools, or the Florida Council of Independent
Schools in granting membership, certification or accreditation."

[10] See also 51 Fla. Jur.2d Taxation s. 20:263-265.

[11] See, e.g., ss. 196.193 and 196.194, F.S.


