
Appointment of members of CHPA board of directors 
Number: AGO 93-73

Date: September 25, 1995

Subject:
Appointment of members of CHPA board of directors

The Honorable Bolley "Bo" Johnson
Speaker, Florida House of Representatives
420 The Capitol
Tallahassee, Florida 32399-1300

RE: HEALTH CARE--COMMUNITY HEALTH PURCHASING ALLIANCES--appointment of
members of CHPA board of directors, restrictions on. s. 408.705(4), F.S.

Dear Mr. Speaker:

You have asked two questions regarding the eligibility of an individual to serve on the board of
directors of a community health purchasing alliance in light of s. 408.705(4), F.S. This opinion is
expressly limited to a consideration of the statutory requirements of s. 408.705(4), F.S., and
does not express any opinion regarding the jurisdiction of the Florida Commission on on Ethics.
Your questions may be stated as follows:

1) Does s. 408.705(4), F.S., as created by s. 74, Ch. 93-129, Laws of Florida, prohibit the
appointment of a person to the board of directors of a community health purchasing alliance who
is a member of the board of directors of a nonprofit community organization that is licensed by
the Department of Health and Rehabilitative Services for treatment of substance abusers,
mentally ill persons, disturbed children and geriatric services recipients?

2) Does s. 408.705(4), F.S., as created by s. 74, Ch. 93-129, Laws of Florida, prohibit the
appointment of a person to the board of directors of a community health purchasing alliance who
is the owner, operator or employee of a business entity that contracts with, sells advertising
space to or leases property, (e.g., warehouse space) to a health care provider?

In sum:

(1) In light of the provisions of s. 408.705(4), F.S., a person who is a member of the board of
directors of a nonprofit community organization licensed by the Department of Health and
Rehabilitative Services for the treatment of substance abusers, mentally ill persons, disturbed
children, and geriatric services recipients, is ineligible to serve on the board of directors of a
community health purchasing alliance.

(2) Section 408.705(4), F.S., does not appear to prohibit an individual who is an owner, operator,
or employee of a business entity that contracts with a health care provider to sell advertising
space or to lease land from serving on the community health purchasing alliance's board of
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directors.

Question One

The 1993 Legislature, finding that the current health care system in Florida does not provide
access to affordable health care for all persons in this state, sought to implement a structured
health care competition model to improve the efficiency of the health care markets in this
state.[1] In setting forth the legislative intent, s. 408.70(3), F.S., states:

"The Legislature intends that state-chartered, nonprofit private purchasing organizations, to be
known as 'community health purchasing alliances,' be established. The community health
purchasing alliances shall be responsible for assisting alliance members in securing the highest
quality of health care, based on current standards, at the lowest possible prices."[2]

Section 408.702, F.S., created by s. 68, Ch. 93-129, Laws of Florida, establishes a community
health purchasing alliance (CHPA) in each of the 11 health service planning districts established
under s. 408.032(5), F.S. The CHPAs are required to be operated as state-chartered, nonprofit
private organizations organized under Ch. 617, F.S.

Each CHPA is subject to the supervision and approval of a board of directors (board) composed
of 17 members who must reside within the CHPA district.[3] Section 408.705(1), F.S., provides
that the initial board members are to be appointed by the Governor, the President of the Senate
and the Speaker of the House of Representatives as follows:

"(a) Three consumer members, one appointed by the President of the Senate, one appointed by
the Speaker of the House of Representatives, and one appointed by the Governor. A consumer
member may not be, or in the past have been, employed by or affiliated with a health insurer,
health maintenance organization, or health care provider. The consumer members must be
employees of businesses located within the community health purchasing alliance region.

(b) Three members representing state and local governments, one appointed by the President of
the Senate, one appointed by the Speaker of the House of Representatives, and one appointed
by the Governor. Members representing government must currently be, or in the past have been,
in positions of government.

(c) Eleven members representing business and industry, two appointed by the President of the
Senate, two appointed by the Speaker of the House of Representatives, and seven appointed by
the Governor. Six of the business representatives must be representatives of businesses with 50
or fewer employees, with the appointing officers each appointing two such members." (e.s.)

Section 408.705(4), F.S., however, provides that no board member may "be employed by,
affiliated with, an agent of, or otherwise a representative of any health care provider or insurance
carrier."

Thus, a person who is employed by, affiliated with, an agent of, or otherwise a representative of
a health care provider may not serve on a CHPA board. Section 408.701(13), F.S.,[4] defines
"[h]ealth care provider" to mean a "state-licensed or state authorized facility, a licensed



practitioner, or a county public health unit established under Part I of chapter 154, which delivers
health care services to individuals."[5] (e.s.)

Your letter concerns the appointment of an individual who serves as a member of the board of
directors of a nonprofit community organization. The organization is licensed by the state
Department of Health and Rehabilitative Services for the treatment of substance abusers,
mentally ill persons, disturbed children, and geriatric services recipients. Therefore, such an
individual is, in my opinion, ineligible to serve on a CHPA board.

When the Legislature directs how a thing is to be done, that is, in effect, a prohibition against it
being done in any other way.[6] Accordingly, I am of the opinion that pursuant to s. 408.705(4),
F.S., a person who is a member of the board of directors of a nonprofit community organization
licensed by the Department of Health and Rehabilitative Services for the treatment of substance
abusers, mentally ill persons, disturbed children and geriatric services recipients, is ineligible to
serve on the board of directors of a CHPA.

Question Two

Your second inquiry concerns an individual who is not employed by a health care provider but
who is the owner, operator or employee of a business entity that contracts with a health care
provider. As discussed in the previous question, s. 408.705(4), F.S., prohibits a CHPA board
member not only from being employed by a health care provider but from being affiliated with, an
agent of or otherwise a representative of any health care provider.

The determination of whether an individual is affiliated with, or an agent of or otherwise a
representative of a health care provider is dependent upon the specific facts. For example, the
existence of an agency relationship is determined by the degree of control exercised by the
principal over the agent.[7] It is the right of control, not the actual control that a principal chooses
to exercise over the agent, which determines the relationship between the parties.[8] As the First
District Court of Appeal has stated:

"If the person serving is merely subject to the control or direction of the owner as to the result to
be obtained, he is an independent contractor; if he is subject to the control or [sic] the person
being served as to the means to be employed, he is not an independent contractor. . . . It is the
right of control, not actual control or actual interference with the work, which is significant in
distinguishing between an independent contractor and a servant."[9]

The term "representative" has been construed as referring to one standing in for or in place of
another, constituting the agent of the other especially through delegated authority.[10]

You have not provided this office with any information indicating that the business entity, by
selling the health care provider advertising space or leasing property, is, or seeks to stand in for,
the health care provider. Thus, the mere act of contracting to sell advertising space or to lease
property to a health care provider would not, without more, appear to make the business entity
an agent or representative of the health care provider.

The term "affiliated" is not defined within the act and should, therefore, be given its plain and



ordinary meaning.[11] The term has been defined to signify "a condition of being united, being in
close connection, allied, or attached as a member or branch,"[12] or to refer to a branch or unit
of a larger organization, a company effectively controlled by another or associated with others
under a common owner or control.[13]

Accordingly, in light of the above definitions, s. 408.705(4), F.S., would not appear to prohibit an
individual who is the owner, operator, or employee of a business entity that contracts with a
health provider to sell advertising space or lease property from serving on a CHPA board of
directors. Had the Legislature wished to prohibit individuals who contract with a health care
provider from serving on such CHPA boards, it easily could have done so by prohibiting CHPA
members from owning or being employed by a business entity contracting with a health care
provider. However, the determination as to whether a closer relationship or alliance exists must
be determined on a case-by-case basis.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

--------------------------------------------------------

[1] Section 408.70(1) and (2), F.S., as created by s. 66, Ch. 93-129, Laws of Florida.

[2] Created by s. 66, Ch. 93-129, Laws of Florida.

[3] Section 408.705(1), F.S., as created by s. 74, Ch. 93-129, Laws of Florida.

[4] Created by s. 67, Ch. 93-129, Laws of Florida.

[5] Cf. s. 408.032(9), F.S. (1992), defining "[h]ealth services" to mean "diagnostic, curative, or
rehabilitative services and includes alcohol treatment, drug abuse treatment, and mental health
services."

[6] See Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799, 805-806 (Fla. 1944); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d
341, 342 (Fla. 1952); and Thayer v. State, 335 So.2d 815, 817 (Fla. 1976).

[7] Collins v. Federated Mutual Implement & Hardware Insurance Co., 247 So.2d 461 (4 D.C.A.
Fla., 1971), cert. denied, 249 So.2d 689 (Fla. 1971).

[8] Nazworth v. Swire Florida, Inc., 486 So.2d 637 (1 D.C.A. Fla., 1986).

[9] Farmers & Merchants Bank v. Vocelle, 106 So.2d 92, 95 (1 D.C.A. Fla., 1958). And see La
Grande v. B & L Services, Inc., 432 So.2d 1364, 1367 (1 D.C.A. Fla., 1983) (the decisive
question is who has the right to direct what shall be done, and how and when it shall be done).



[10] Webster's Third New International Dictionary Representative p. 1926 (unabridged ed. 1981).
And see, Black's Law Dictionary Representative p. 1466 (4th rev. ed. 1968) (one who represents
or stands in the place of another).

[11] See, e.g., State, Department of Administration, Division of Retirement v. Moore, 524 So.2d
704, 707 (1 D.C.A. Fla., 1988) (if a term is not defined in a statute or rule, its common ordinary
meaning applies).

[12] Black's Law Dictionary Affiliate p. 80 (4th rev. ed. 1968).

[13] Webster's Third New International Dictionary Affiliate p. 35 (unabridged ed. 1981) (to attach
as a member or branch: bring or receive into class). And see 2A C.J.S. Affiliated p. 512 (when
used with respect to organizations, generally means that two or more organizations are allied
with or closely connected with one another, or with a central body, but each organization
continues to exist).


