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Number: AGO 94-25

Date: August 21, 1995

Subject:
&quot;Effective immediately&quot; Board resign create vacancy

Mr. William T. Harrison

Attorney for the Sarasota County
Public Hospital Board

Post Office Box 3258

Sarasota, Florida 34230-3258

Re: PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES--HOSPITALS--VACANCY--unconditional
resignation stated to be effective immediately is effective upon delivery to proper authority and
cannot be withdrawn. Art. X, s. 3, Fla. Stat.; s. 14.01, Fla. Stat. (1993).

Dear Mr. Harrison:
You ask substantially the following question:

If a member of the Sarasota County Public Hospital Board submits a letter to the board stating
that the member resigns from the board "effective immediately” and on the following day
requests that the resignation be withdrawn, has a vacancy been created which the board must
fill?

In sum:

A vacancy is created by the Sarasota County Public Hospital Board member's unconditional
letter of resignation stating that her resignation is effective immediately when the letter of
resignation has been submitted to the hospital board which has the authority to fill the vacancy.

The Sarasota County Public Hospital Board (board) was created by special act of the
Legislature.[1] Section 1(4) of the board's enabling act provides that if a vacancy occurs on the
hospital board due to a member's resignation,

"the remainder of the hospital board shall appoint a temporary member to fill the vacancy until
the next ensuing general election, at which time a new member must be elected for the
remainder of the term of the member whose vacancy has been so vacated."[2]

According to your letter, on March 18, 1994, a member of the board delivered a letter of
resignation to the chief executive officer (CEQO) of the hospital and to the chairman of the board.
The letter stated the board member's intent to resign from the board "effective immediately." It is
assumed for purposes of this inquiry that the resignation was voluntary.
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The letter of resignation was, at the member's request, distributed to all board members and to
the local newspaper. On March 19, 1994, however, the board member delivered a letter to the

CEO and the board chairman stating that she wished to withdraw her resignation. In light of the
above, you ask whether a vacancy has been created which the board must fill.

Article X, section 3, of the Florida Constitution provides that a vacancy in office "shall occur upon
resignation."[3] In statutorily defining a vacancy in office, however, section 114.01(1)(d), Florida
Statutes, states that a vacancy occurs "[u]pon the resignation of the officer and acceptance
thereof by the Governor."

The Supreme Court of Florida in Smith v. Brantley[4] considered whether acceptance was
required in order for a resignation to be effective in light of the above constitutional and statutory
provisions. The Court concluded that

"a public officer's resignation, stated to be effective immediately, is effective upon submission to
the proper authority and that the Governor's acceptance is not necessary in order to create a
vacancy in office."[5]

According to the Court, the acceptance requirement of section 114.01(1)(d), Florida Statutes,
"pertains only to those rare, dire situations . . . where the public weal is affected adversely by the
absence of an officeholder.”[6] Thus, the Court limited the need for an acceptance to those
situations in which governmental duties will not be performed or the rights of creditors will be
adversely affected.

This office has not been provided with any information which would indicate that the board
member's resignation will result in the functions of the board not being performed or the rights of
creditors adversely affected. Accordingly, the Court's holding in Smith v. Brantley that a public
officer's resignation, stated to be effective immediately, is effective upon submission to the
proper authority, would appear to be applicable.

You have not advised this office of any provision which specifies the "proper authority” to whom
a resignation of a board member must be tendered.[7] In the absence of a statutory provision
regulating this matter, it has generally been recognized that the resignation should be tendered
to the person or body having the authority to appoint a successor.[8] While the board's enabling
legislation provides that the remainder of the member's term will ultimately be filled by election, it
is the board which has the authority to appoint a temporary successor to fill the office until the
next general election.[9] Accordingly, it appears that the board is the "proper authority” to whom
the resignation should be delivered.[10]

Some jurisdictions permit a resignation of a public officer transmitted to the proper authority to be
withdrawn before it becomes effective.[11] However, the Supreme Court's holding in Smith v.
Brantley clearly provides that except in those rare cases where the resignation results in the
functions of the board not being performed or the rights of creditors being adversely threatened,
the resignation of a public office, stated to be effective immediately, is effective upon submission
to the proper authority.

Thus, the resignation of the board member was effective upon its submission to the board and



may not be subsequently withdrawn. Instead a vacancy occurs upon the submission of the
resignation, stated to be effective immediately, to the proper authority. The board, however,
would not appear to be precluded from appointing the officer to temporarily fill the position until
the next general election.

Accordingly, I am of the opinion that a vacancy is created by the Sarasota County Public
Hospital Board member's unconditional letter of resignation stating that her resignation is
effective immediately when the letter of resignation has been submitted to the hospital board
which has the authority to fill the vacancy.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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