
Sunshine Law to political forums 
Number: AGO 94-62

Date: August 23, 1995

Subject:
Sunshine Law to political forums

Mr. Jorge L. Fernandez
Sarasota County Attorney
1549 Ringling Boulevard
Third Floor
Sarasota, Florida 34236

RE: GOVERNMENT-IN-THE-SUNSHINE LAW--COUNTY COMMISSIONS-- POLITICAL
FORUMS--PUBLIC MEETINGS--applicability of Sunshine Law to political forums attended by
county commissioners. s. 286.011, Fla. Stat. (1993).

Dear Mr. Fernandez:

On behalf of the Sarasota County Board of County Commissioners, you ask substantially the
following question:

Does the Government in the Sunshine Law apply to a forum sponsored by a private civic club at
which two or more members of the board of county commissioners will serve as panelists and
answer questions regarding public issues, some of which may foreseeably come before the
board in the future for decision making?

In sum:

The Government in the Sunshine Law does not apply to a political forum sponsored by a private
civic club during which county commissioners express their position on matters that may
foreseeably come before the commission, so long as commissioners avoid discussions among
themselves on these issues.

According to your letter, a monthly forum is sponsored by a private civic club in Sarasota County
and members of the board of county commissioners are frequently invited to serve as panelists.
The forum takes place during a luncheon held at a local restaurant. Registration, including the
price of lunch, is $12.00 for members of the club and $17.00 for nonmembers. There is no
charge to members of the public who attend but do not order lunch. The restaurant makes space
available for non-paying members of the public, but only those persons who pay the registration
fee may question the panelists and provide comment. Notice of the event is made by the civic
club in a newspaper article announcing the date, time, place, topic, names of the panelists and
the price of registration. The county provides no official notice of the event and the newspaper
article does not state that non-paying members of the public may also attend. The county
commission provides no official notice of the event. County commissioners have expressed
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concern that their participation at such meetings may violate the provisions of the Government in
the Sunshine Law.

The Government in the Sunshine Law, section 286.011, Florida Statutes (1993), has been
interpreted by the courts to apply to any gathering between two or more members of a board or
commission to discuss some matter on which foreseeable action may be taken by the board or
commission.[1] However, this office has stated that the expression by an incumbent council
member at a meeting such as a political forum of his or her position on a matter that may
foreseeably come before the council would not necessarily subject the meeting to the Sunshine
Law.[2] This conclusion was based on Attorney General's Opinion 89-23 (1989), which held that
it was not a violation of the Sunshine Law for one commissioner to send a report to another
commissioner for informational purposes, so long as there was no interaction between the
commissioners. Similarly, this office has concluded that the Sunshine Law is not violated by a
board member expressing his or her views or voting intent on an upcoming matter to a news
reporter who the member knows will publish the account in a local newspaper prior to the
meeting, so long as the member is not using the reporter as an intermediary to communicate
with other members to circumvent or evade the requirements of the Sunshine Law.[3]

In the most recent opinion of this office regarding political forums, it was concluded that as long
as council members avoided discussions among themselves of issues that might come before
the council, a candidate's night or political forum would not be subject to the Sunshine Law.[4]
That opinion concluded that the expression of a commission member's political philosophy or
position or the discussion of trends and issues facing the local governmental entity at a political
forum attended by another member of the commission could be compared to the circumstances
in Attorney General's Opinion 89-23 (1989).

You have characterized the participation of the county commission members as answering
questions. Based on the analysis above, if the council members avoid discussion among
themselves of issues that may come before the council, the forum would not be subject to the
Sunshine Law. However, as the Supreme Court of Florida has stated, the Sunshine Law is to be
construed "so as to frustrate all evasive devices"[5] and caution should be exercised to avoid
situations in which private political forums may be used to circumvent the statute's requirements.

In the event that it is not possible for the commissioners to avoid discussion of these issues
among themselves, the requirements of section 286.011, Florida Statutes 1993), must be met.
Public access to meetings of public boards or commissions is the key element of the Sunshine
Law and public agencies are advised to avoid holding meetings in places not easily accessible
and normally open to the public.[6]

The use of luncheon meetings to conduct board or commission business has been specifically
discouraged.[7] This office has suggested that the choice of a restaurant as a meeting place may
have a "chilling" effect on the public's willingness or desire to attend because those who might
otherwise attend such a meeting may be unwilling or reluctant to enter a public dining room
without purchasing a meal and may be financially or personally unwilling to do so.[8]

The courts have recognized the importance of public participation in open meetings. The Florida
Supreme Court has stated that "specified boards and commissions . . . should not be allowed to



deprive the public of this inalienable right to be present and to be heard at all deliberations
wherein decisions affecting the public are being made."[9]

However, the Supreme Court of Florida has indicated that during certain types of executive
meetings, there may not be a right under section 286.011, Florida Statutes (1993), for a member
of the public to participate. In Wood v. Marston,[10] the Court considered the applicability of the
Sunshine Law to a staff committee that had been delegated the authority by the university
president to recommend candidates for a university position. Reviewing the activities of a
committee carrying out executive functions that were traditionally conducted without public input,
the Court stated that:

"This Court recognizes the necessity for the free exchange of ideas in academic forums, without
fear of governmental reprisal, to foster deep thought and intellectual growth. . . . We hasten to
reassure respondents that nothing in this decision gives the public the right to be more than
spectators. The public has no authority to participate in or to interfere with the decision-making
process. Were the chilling effect respondents apprehend balanced against any less compelling a
consideration than Florida's commitment to open government at all levels, we might agree that
the burdens herein imposed were unduly onerous."

In light of this case, this office has recognized that when committees are carrying out certain
executive functions that traditionally have been conducted without public input, the public has the
right to attend but may not have the authority to participate. However, this office has determined
that if a committee or board is carrying out legislative functions, the public should be afforded a
meaningful opportunity to participate at each stage of the decision-making process.[11]

With regard to the notice that must be given to the public of a meeting that is subject to the
Government in the Sunshine Law, the courts have said reasonable notice of a meeting must be
given.[12] The type of notice that must be given may vary, but in each case the agency must
give notice in a manner that will enable interested members of the public to attend the
meeting.[13] Although this office cannot specify the type of notice that must be given in all cases,
the following guidelines have been suggested:

"1. The notice should contain the time and place of the meeting and, if available, an agenda or
subject matter summation;
2. The notice should be prominently displayed in the area in the agency's offices set aside for
that purpose;
3. Emergency sessions should be afforded the most appropriate and effective notice under the
circumstances and special meetings should have at least 24 hours reasonable notice to the
public; and
4. The use of press releases and/or phone calls to the wire services and other media may be
appropriate. On matters of critical public concern such as rezoning, budgeting, taxation,
appointment of public officers, etc., advertising in the local newspapers of general circulation
would be appropriate."[14]

The announcement of the luncheon as you have described would not appear to satisfy the notice
requirements that the courts have established for meetings subject to the Sunshine Law. In the
absence of any discussion among county commission members at these meetings, however,



such compliance is not necessary.

In sum, so long as there is no discussion of matters that foreseeably will come before the
commission, county commissioners may serve as panelists at a political forum luncheon without
subjecting the meeting to the requirements of section 286.011, Florida Statutes (1993), the
Government in the Sunshine Law.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

-----------------------------------------------------------------
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