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Date: August 23, 1995

Subject:
Proof of ex parte communications by cty commissioners

The Honorable Truman G. Scarborough, Jr.
Chairman, Brevard County Commission
400 South Street
First Floor, Suite 1A
Titusville, Florida 32780-7698

RE: ZONING--QUASI-JUDICIAL PROCEEDINGS--EX PARTE COMMUNICATIONS--
COUNTIES--COUNTY COMMISSIONERS--proof of ex parte communications by county
commissioners during quasi-judicial rezoning proceedings raises presumption of prejudice that
county must rebut. ss. 125.01(1)(h) and 163.3201, F.S. (1993)

Dear Commissioner Scarborough:

On behalf of the Brevard County Board of County Commissioners, you ask substantially the
following questions:

1. If a county commissioner engages in ex parte communication regarding a rezoning, must he
or she abstain from participating in the rezoning proceeding and/or disclose the communication
on the record?

2. Is viewing the property for which rezoning has been requested an ex parte communication?

3. May a board of county commissioners review a request to rezone county-owned property in
order to bring the property into compliance with the county's comprehensive plan, without
violating a legal or ethical constraint?

4. If so, are conferences with planning and zoning staff outside the review proceeding
considered ex parte communications?

5. Are conferences with staff of the city department initiating the rezoning request considered ex
parte communications?

6. Does consideration of a county-initiated rezoning request for county-owned property create a
conflict of interest under section 112.3143, Florida Statutes?

In sum:

1. Proof of an ex parte communication creates a rebuttable presumption that a decision is
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prejudiced. However, nothing requires a county commissioner who has engaged in an ex parte
communication to abstain from voting on a request for rezoning or to disclose such
communication on the record.

2. Viewing the subject property would not be ex parte communication, if there is no
communication between one of the parties and the county commissioner.

3. A county commission is not precluded from reviewing rezoning requests for county-owned
property in order to bring such property into compliance with the county's comprehensive plan.
Such determinations with findings of fact and a record of the proceedings, however, would be
subject to judicial review.

4. While discussions between the county commission and the planning and zoning staff would
not automatically mandate reversal of the commission's rezoning decision, any allegation of
prejudice resulting from ex parte communications in a quasi-judicial proceeding would be
grounds for judicial review. In order to assure fairness to all parties, any communication with the
planning and zoning staff should be documented and placed on the record in order for all parties
to have an opportunity to respond.

5. In light of the involvement of staff members of a department requesting a zoning change in the
proceedings, contact with the staff outside the quasi-judicial proceeding could result in an
allegation of ex parte communication. Such communication, therefore, should be disclosed to all
interested parties and placed on the record during the proceeding to allow such parties to
respond.

6. The determination of whether consideration of a county-initiated rezoning request for county-
owned property would constitute a conflict of interest in violation of section 112.3143, Florida
Statutes, is within the jurisdiction of the Florida Commission on Ethics. It would appear, however,
that the prohibition in section 112.3143, Florida Statutes, relates to those instances where the
vote of a public officer would result in a "special private gain" to such officer and would not
prohibit the consideration of rezoning county-owned property.

Question One

In light of the decisions in Jennings v. Dade County[1] and Snyder v. Board of County
Commissioners of Brevard County,[2] the question has arisen whether a county commissioner
who participates in ex parte communication regarding the rezoning of property must recuse
himself from voting on the issue or make the ex parte communication known on the record. In
Jennings, the Third District Court of Appeal determined that proof of an ex parte communication
by a quasi-judicial officer creates a rebuttable presumption of prejudice unless proven otherwise
by competent evidence by the officer. Subsequently, the Fifth District Court of Appeal, in Snyder,
determined that consideration of a rezoning request is quasi-judicial in nature and requires
appropriate due process to the party requesting the rezoning.[3] Taken together, these cases
ensure that the landowner will receive due process in a proceeding for the rezoning of private
property.

In Jennings, the court considered the effect of an ex parte communication upon a decision by a



county commission in a quasi-judicial proceeding upholding the granting of a zoning variance. It
was alleged that prior to the commission's action, a lobbyist for the petitioning party, registered
as required by a county ordinance, engaged in ex parte communications with some or all of the
county commissioners. In rejecting the county's contention that an ex parte communication does
not deny due process where the substance of the communication was discoverable by the
complaining party in time to rebut it on the record, the court concluded that the allegation of
prejudice resulting from ex parte contact with the decision-makers in a quasi-judicial proceeding
states a cause of action.

The court stated that upon proof that an ex parte communication has occurred, there is a
presumption of prejudice. The burden is then placed upon the party who initiated the ex parte
communication to show that no prejudice resulted from the contact.[4] Thus, the county
commission should adhere to procedures that guarantee a "fair, open and impartial hearing."

I am not aware of, nor have you directed my attention to, any statutory provision that requires a
commission member to recuse himself or herself from a proceeding in which the member has
engaged in ex parte communications. While there is no statute that directs a commission
member to disclose an ex parte communication, it would be advisable to place the existence and
content of such communication on the record, and to allow the aggrieved party the opportunity
for rebuttal.[5] Such measures would appear to provide due process protection for any party who
has been presumptively prejudiced by the ex parte communication.

Question Two

Inherent in the prohibition against "ex parte" communication is communication between the
decision-maker in a judicial or quasi-judicial proceeding and one of the parties in the
proceeding.[6] While the independent viewing of subject property by a commissioner may be
outside the quasi-judicial proceeding, it does not appear that such action would constitute an ex
parte communication that would create a presumption of prejudice.

Question Three

The county commission is the body possessing the authority to review the rezoning of property
within the county.[7] Any zoning or rezoning by the county commission, however, must conform
with the county's comprehensive plan.[8] This would appear to have equal application to county-
owned property.[9] Thus, the county commission would be bound to review the request for
rezoning of its own property in order to bring such property into compliance with the county's
comprehensive plan.

While generally a governmental unit's property is not subject to its own zoning regulations when
the governmental unit is acting in a governmental capacity,[10] it has been recognized by the
Supreme Court of Florida that

"zoning variations to accommodate county or municipal facility purposes should either have been
anticipated in zoning ordinances before construction or operation of such facilities is commenced
or, if this has not been done, construction should not be undertaken thereof until after due
modification or change therefor is made in existing zoning ordinances."[11]



Accordingly, it would appear that the county commission would properly review a request for the
rezoning of county-owned property in order to bring it into compliance with the county's
comprehensive plan.

Question Four

As reflected in the court's discussion in Jennings, "[e]x parte communications are inherently
improper and are anathema to quasi-judicial proceedings."[12] The Jennings court further stated
that "[q]uasi-judicial officers should avoid all such contacts where they are identifiable."[13]

While discussions with the planning and zoning staff would not automatically mandate reversal
of a county commission's rezoning decision, any allegation of prejudice resulting from ex parte
communications in the quasi-judicial proceeding would state a cause of action for judicial review
of the commission's action. In order to assure fairness to all parties, any ex parte communication
with the planning and zoning staff should be documented and placed on the record in order for
all parties to have an opportunity to respond.

Question Five

Given that the staff members of a county department requesting a zoning change for county-
owned property would most likely be advocates for the requested change, contact with the staff
outside the quasi-judicial proceeding could be considered ex parte communication. The
Jennings court set forth the following criteria that should be considered in determining whether
such communication is prejudicial:

"[w]hether, as a result of improper ex parte communications, the agency's decisionmaking
process was irrevocably tainted so as to make the ultimate judgment of the agency unfair, either
as to an innocent party or to the public interest that the agency was obliged to protect. In making
this determination, a number of considerations may be relevant: the gravity of the ex parte
communications; whether the contacts may have influenced the agency's ultimate decision;
whether the party making the improper contacts benefited from the agency's ultimate decision;
whether the contents of the communications were unknown to opposing parties, who therefore
had no opportunity to respond; and whether vacation of the agency's decision and remand for
new proceedings would serve a useful purpose. Since the principal concerns of the court are the
integrity of the process and the fairness of the result, mechanical rules have little place in a
judicial decision whether to vacate a voidable agency proceeding. Instead, any such decision
must of necessity be an exercise of equitable discretion."[14]

Accordingly, should communication occur between the county commission and staff of a county
department requesting a rezoning of county property, such communication should be disclosed
to all interested parties and placed on the record during the proceeding to allow the parties to
respond.

Question Six

The determination of whether consideration of a rezoning request for county-owned property
would constitute a conflict of interest in violation of section 112.3143, Florida Statutes, is within



the jurisdiction of the Florida Commission on Ethics.[15] It would appear, however, that the
prohibition in section 112.3143, Florida Statutes, relates to those instances where the vote of a
public officer would result in a "special private gain" to such officer. It would appear, therefore,
that absent an allegation or showing of private gain to a county commissioner as a result of
voting for the rezoning of county-owned property for the purpose of bringing it into compliance
with the county's comprehensive plan, there would be no conflict of interest pursuant to section
112.3143, Florida Statutes.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

-----------------------------------------------------------------
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[8] See section 163.3201, F.S. (1993), stating that the adopted comprehensive plans shall be
implemented, in part, by the adoption of and enforcement of appropriate local regulations. See
also Op. Att'y Gen. Fla. 79-88 (1979), in which this office concluded that all development
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