Tax Collector, fee officer's custody of property
Number: AGO 95-72

Date: November 09, 1995

Subject:
Tax Collector, fee officer's custody of property

Mr. Kenza van Assenderp
General Counsel, Florida Tax
Collectors Association

Post Office Box 1833
Tallahassee, Florida 32302-1833

RE: TAX COLLECTORS--FEE OFFICERS--PERSONAL PROPERTY--ownership of property of
tax collector's office. Ch. 274, Fla. Stat.; s. 218.35(1), Fla. Stat.

Dear Mr. van Assenderp:

Several tax collectors have asked you to request, on their behalf, the opinion of this office on
substantially the following question:

Is the property of a tax collector operating as a fee officer subject to the provisions of Chapter
274, Florida Statutes, when the acquisition of such property was properly budgeted and funded
by income of the office of the tax collector?

In sum:

Property of a tax collector operating as a fee officer is subject to the provisions of Chapter 274,
Florida Statutes, when the acquisition of such property was properly budgeted and funded by
income of the tax collector's office.

Your inquiry concerns tax collectors operating as fee officers in noncharter counties or in charter
counties where the powers and duties of the county constitutional officers remain unchanged.

Section 218.35(1), Florida Statutes, provides in pertinent part:

"Each county fee officer shall establish an annual budget for his or her office which shall clearly
reflect the revenues available to said office and the functions for which money is to be
expended.”

This office has previously stated that the annual budget established and submitted by the tax
collector operating as a fee officer should contain all items of expenditure, including operating
capital outlay and equipment.[1] Section 195.087(2), Florida Statutes, provides for the
submission of each tax collector's budget for the ensuing fiscal year to the Department of
Revenue for approval. After final approval of the budget by the department, "there shall be no
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reduction or increase by any officer, board, or commission without the approval of the
department."[2] Thus, the expenditure of substantial items of tangible personal property must be
included within the budget of the tax collector.

While the tax collector performs functions not only for the county but also for the state and
districts, only one budget is submitted to the Department of Revenue. Thus, unlike the clerk of
court who is required to prepare separate budgets, one relating to the state courts system and
one relating to the clerk's county-related duties, the tax collector prepares one budget that
incorporates all aspects of his or her official duties.[3]

In previously considering the issue of whether tangible personal property acquired by a fee
officer constitutes the property of the fee officer or of the county, this office has consistently
stated that property acquired by a fee officer such as the tax collector becomes county property
upon its acquisition. For example, in Attorney General Opinion 56-187, this office concluded
that, where substantial items of equipment were purchased by a fee officer from the income of
his or her office as an office expense, such items become county property. While the property
may be under the supervision and control of the incumbent of the office for which it was
purchased, it is not the property of such office or its incumbent officer. Similarly, in Attorney
General Opinion 76-173, this office recognized that equipment purchased by the county tax
collector fee officer in carrying out his or her duties to equip and maintain the office becomes the
property of the county when purchased.[4]

Chapter 274, Florida Statutes, establishes provisions regarding the control, supervision, and
disposal of tangible personal property owned by local governments. In Attorney General Opinion
60-18, this office examined the parameters of the then newly adopted chapter and concluded
that it constituted a legislative attempt to provide a complete, orderly, and practical procedure for
the supervision and control of county personal property. The opinion notes that Chapter 274
makes no distinction between property purchased with the funds of the board of county
commissioners and property purchased with the funds of the various county offices and thus
stated:

"Property acquired through either of the foregoing methods becomes county property
immediately upon the purchase thereof although the use and control of such property may be
delegated to a particular county office (s. 274.03, supra)."

This office, therefore, concluded that property purchased by the various county constitutional
officers was subject to the provisions of Chapter 274.

As originally adopted, Chapter 274, Florida Statutes, in setting forth the responsibilities and
duties regarding county tangible personal property, defined "governmental unit” to refer to the
governing board, commission or authority of a county or taxing district of the state. In 1961 the
Legislature amended section 274.01(1), Florida Statutes, to include within the definition of
"governmental unit" the sheriff of the county.[5] Thus, the statute was specifically amended to
permit the sheriff to supervise and control, and to be custodian of, the property of his or her
office.[6] Such amendment, however, did not extend such authority to the other county
constitutional officers. It is a well recognized principle of statutory construction that the mention
of one thing implies the exclusion of another.[7]



You suggest that only the governing body of the county and the sheriff of the county are subject
to, and limited by, the procedures set forth in Chapter 274, Florida Statutes, while no such
constraints apply to the other county constitutional officers. This office has found no evidence to
support the conclusion that the Legislature sought to restrict only the powers of the county
commission and the sheriff while allowing other county constitutional officers unfettered
discretion in the control and disposition of tangible personal property. Rather, as expressed
above, Chapter 274 appears to constitute a legislative directive that property be handled in an
orderly and uniform fashion throughout county government.

You have not brought to this office's attention any statute or judicial decision that would alter the
conclusions reached in the above opinions. Accordingly, until legislatively or judicially clarified, it
appears that tangible personal property acquired by a constitutional county officer serving as a
fee officer becomes county property upon its acquisition. As noted above, the tax collector
operates under a single budget, which must include all equipment and supplies needed for the
tax collector to perform all his or her statutory duties. Thus, a distinction would not appear to
exist for property acquired by the tax collector to perform state-related or district-related
functions as opposed to county functions.

Section 274.03, Florida Statutes, provides that a governmental unit shall be primarily responsible
for the supervision and control of its property. It may, however, delegate to a custodian the use
and immediate control of such property. While a governmental unit may assign to or withdraw
from a custodian its property, if the custodian is an officer elected by the people or appointed by
the Governor, it may not be withdrawn from his or her custody without consent. Inasmuch as the
property about which you have inquired was included within the approved budget of the tax
collector and was purchased to carry out the statutorily prescribed functions of the tax collector,
the tax collector should be designated as the custodian of such property that may not be
removed from the tax collector without his or her consent. Once the tax collector determines that
the property is no longer useful to the office, the property may be withdrawn from the custody of
the tax collector with his or her consent and may be surplused by the county pursuant to the
provisions of Chapter 274, Florida Statutes.

Accordingly, | am of the opinion that until legislatively clarified, property of a tax collector
operating as a fee officer is subject to the provisions of Chapter 274, Florida Statutes, when the
acquisition of such property was properly budgeted and funded by income of the tax collector's
office. However, in light of the continuing confusion that appears to exist regarding this issue,
the Legislature may wish to clarify this matter.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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