Schools, tuition charged to Florida resident
Number: AGO 95-81

Date: December 26, 1995

Subject:
Schools, tuition charged to Florida resident

Mr. Tom W. Conely, llI

Okeechobee County School Board Attorney
207 Northwest 2nd Street

Okeechobee, Florida 34972-4190

RE: EDUCATION--SCHOOL BOARDS--STUDENTS--school board may not charge tuition to
Florida resident even though student resides in another district. Art. IX, ss. 1 and 4(b), Fla.
Const.; s. 228.051, Fla. Stat.

Dear Mr. Conely:
You ask substantially the following question:

May the Okeechobee County School Board charge a fee to a student's guardian or parents who
are Florida residents but reside outside the geographic boundaries of Okeechobee County to
allow the student to attend public schools in Okeechobee County?

In sum:

The Okeechobee County School Board may not charge a fee to a student's guardian or parents
who are Florida residents but reside outside the geographic boundaries of Okeechobee County
to allow the student to attend public schools in Okeechobee County.

According to your letter, the school boards of Glades and Okeechobee Counties have entered
into a student exchange cooperative agreement whereby either county may provide public
school education for students residing in the other county if those students have obtained a
release from the sending county. This office has been advised by the Department of Education
that state funds for such students would flow to the school district reporting the students for
enrollment purposes. Thus, if under the agreement the Okeechobee County School Board
accepts a student from Glades County and reports the student to the state for enroliment
purposes, the state funding for such student would go to the Okeechobee County School Board.

You ask, however, whether the school board may also charge a fee to the student's parents or
guardian residing in another county for the student attending a school within Okeechobee
County. According to your letter, the Okeechobee County School Board is relying on the
provisions of section 230.03(2), Florida Statutes, in adopting a policy that charges the parents or
guardians of a student from another school district a fee for the student to attend school within
Okeechobee County. Section 230.03(2) provides:
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"In accordance with the provisions of s. 4(b) of Art. IX of the State Constitution, district school
boards shall operate, control, and supervise all free public schools in their respective districts
and may exercise any power except as expressly prohibited by the State Constitution or general
law."

This office has stated that the above section grants district school boards "home rule powers"
enabling them to exercise any power for school purposes in the operation, control, and
supervision of all free public schools in their districts unless expressly prohibited by the
Constitution or general law.[1] In the event of a conflict between a state statute and a rule or
policy of a district school board, however, the state statute will prevail.[2]

Moreover, section 230.03(2), Florida Statutes, by its own terms states that the statute seeks to
implement the grant of power in Article IX, section 4(b), Florida Constitution, and, thus, the grant
of authority in section 230.03(2) must be read in accordance with such constitutional provision.
Article IX, section 4(b) states:

"The school board shall operate, control and supervise all free public schools within the school
district and determine the rate of school district taxes within the limits prescribed herein. Two or
more school districts may operate and finance joint educational programs."[3]

Section 228.051, Florida Statutes, provides:

"The public schools of the state shall provide 13 consecutive years of instruction, beginning with
kindergarten, and shall also provide such instruction for exceptional children as may be required
by law. The funds for support and maintenance of such schools shall be derived from state,
district, federal, or other lawful sources or combinations of sources and shall include any tuition
fees charged nonresidents as provided by law. (e.s.)

This office has previously stated that the term "by law" as used in the statutes and constitution
refers to an enactment of the state Legislature.[4] Section 228.121, Florida Statutes, establishes
the tuition fee that may be charged nonresidents, providing in pertinent part:

"Pupils in grades kindergarten through 12 whose parent, parents, or guardians are nonresidents
of Florida may be charged a tuition fee of $50, payable at the time of enrollment of such

pupils."[5] (e.s.)

Thus, the statute permits a school district to charge a tuition fee of $50 for a nonresident of the
state to attend school. Under the agreement between Glades County and Okeechobee County,
Okeechobee County may charge the student's guardian or parents who reside in Glades County
but are Florida residents a fee of $175 for the student to attend school in Okeechobee County.

The Supreme Court of Florida, in considering the provisions of Article IX, section 1, Florida
Constitution, which requires that adequate provision be made by law for a uniform system of free
public schools, has stated:

"Insofar as the constitution provides for ‘'free public schools,' it is clear that no student may be
required to pay tuition as a condition of being admitted into school. Of course, this does not



mean that the students' parents are exempt from paying any of the costs of maintaining the
school system. Obviously, property owners who have children pay ad valorem taxes, portions of
which pay for schools. The mandate of free public schools insures that students' access to public
schools is not dependent upon the payment of any fees or charges."[6]

While the school code authorizes a school board to cooperate with boards of adjoining districts
in maintaining schools and to cooperate with other agencies in joint projects,[7] | am of the
opinion that a district school board is not authorized to charge a fee to a student's guardian or
parents who are Florida residents but reside outside the geographic boundaries of the school
district to allow the student to attend public schools in that school district.[8]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] See, e.qg., Op. Att'y Gen. Fla. 83-72 (1983).

[2] See Ops. Att'y Gen. Fla. 84-95 (1984) (district school board precluded from expending school
funds in any manner conflicting with or other than Legislature has directed); 83-72 (1983) (where
statute specifies method, manner or procedure in which district school board is required to act,
such legislative direction prevails over a conflicting method or procedure adopted by school
board); 87-52 (1987) (enumeration of purposes for which funds derived by school board's levy
may be used precludes school from using funds in a different manner).

[3] And see Art. IX, s. 1, Fla. Const., which provides in part that "[a]dequate provision shall be
made by law for a uniform system of free public schools . .. ." (e.s.)

[4] See Grapeland Heights Civic Association v. City of Miami, 267 So. 2d 321, 324 (Fla. 1972)
(term "by law" as used in constitution means an enactment of the state Legislature and not by a
city commission or other political body); Op. Att'y Gen. Fla. 83-92 (1983) applying this reasoning
to an administrative body. See also Ops. Att'y Gen. Fla. 84-51 (1984) (ordinance of a noncharter
county is not a "law" within the purview of s. 5[c], Art. Il, State Const.); 84-39 (1984) (municipal
ordinance is not a "law" within the meaning of s. 8, Art. I, State Const.).

[5] Section 228.121(1), Fla. Stat. A nonresident is defined as a person who has lived in Florida
less than 1 year, has not purchased a home which is occupied by the person as his or her
residence prior to the enrollment of his or her child or children in school, and who has not filed a
manifestation of domicile in the county where the child is enrolled. See s. 228.121(2), Fla. Stat.,
and see subsection (3) which sets forth certain exceptions.

[6] St. Johns County v. Northeast Florida Builders Association, Inc., 583 So. 2d 635, 639 (Fla.
1991). The Court in that case concluded that the county could impose an impact fee on new



residential construction to be used for new school facilities so long as the fee was imposed on
each dwelling unit. And see Scavella v. School Board of Dade County, 363 So. 2d 1095, 1098
(Fla. 1978), stating:

"The Florida Constitution mandates the legislature to provide for 'a uniform system of free public
schools." Article 1X, Section 1, Florida Constitution. In compliance with this provision, the
legislature has established a system of public schools which must provide '13 consecutive years
of instruction . . . [and] such instruction for exceptional children as may be required by law.'
Section 228.051, Florida Statutes (1977). These schools are funded by governmental sources
and nonresident tuition fees, not by the people utilizing them, except indirectly as taxpayers. The
clear implication is that all Florida residents have the right to attend this public school system for
free." (e.s.)

[7] See s. 230.23(4)(d) and (j), Fla. Stat.

[8] This office has been advised that the Department of Education concurs in such a conclusion.



