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Number: AGO 96-01

Date: January 09, 1996
Subject:

Municipalities, annexation referendum requirements

Mr. George W. Baldwin
Village of North Palm
Beach Attorney

330 Federal Highway
Lake Park, Florida 33403

RE: ANNEXATION--MUNICIPALITIES--REFERENDUM--annexation ordinance to be voted on in
area to be annexed if total area annexed during year not more than 5 percent or population of
area not more than 5 percent of city population. s. 171.0413, Fla. Stat.

Dear Mr. Baldwin:
On behalf of the Village of North Palm Beach, you ask substantially the following question:

May the Village of North Palm Beach enact an ordinance requiring a separate majority vote both
in the municipality and the area proposed to be annexed before the ordinance becomes effective
even though section 171.0413, Florida Statutes, prescribes that there be an election only in the
area to be annexed?

In sum:

Section 171.0413, Florida Statutes, which establishes the uniform method for annexation and
provides only for a vote in the area to be annexed if the total area to be annexed during the
calendar year does not exceed 5 percent of the total land area of the municipality and the
population of the area does not exceed five percent of the municipal population, precludes a
municipality from requiring passage of the annexation ordinance on a separate referendum vote
by the electors of the annexing city.

Chapter 171, Florida Statutes, the Municipal Annexation or Contraction Act, was enacted "to set
forth procedures for adjusting the boundaries of municipalities through annexations or
contractions of corporate limits and to set forth criteria for determining when annexations or
contractions may take place so as to . . . [e]stablish uniform legislative standards throughout the
state for the adjustment of municipal boundaries."[1] To accomplish this purpose, the act
provides general law standards and procedures for adjusting the boundaries of Florida
municipalities and acts as a preemption to the state regarding legislation in this area.[2]

Section 171.0413, Florida Statutes, provides that a municipality may annex contiguous,
compact, unincorporated territory by ordinance adopted by the governing body pursuant to the
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procedures set forth in section 166.041, Florida Statutes, for nonemergency ordinances.
However, prior to the ordinance of annexation becoming effective, a referendum on annexation
shall be held as set forth in section 171.0413.[3]

Section 171.0413(2), Florida Statutes, provides:

"Following the final adoption of the ordinance of annexation by the governing body of the
annexing municipality, the ordinance shall be submitted to a vote of the registered electors of the
area proposed to be annexed. If the proposed ordinance would cause the total area annexed by
a municipality pursuant to this section during any one calendar year period cumulatively to
exceed more than 5 percent of the total land area of the municipality or cumulatively to exceed
more than 5 percent of the municipal population, the ordinance shall be submitted to a separate
vote of the registered electors of the annexing municipality and of the area proposed to be
annexed. The referendum on annexation shall be called and conducted and the expense thereof
paid by the governing body of the annexing municipality.”

Thus, under the procedures above, an approving referendum is held in the municipality as well
as the area to be annexed only if the area to be annexed, together with any other property
annexed during the calendar year, is greater than 5 percent of the total area of the municipality
or exceeds more than 5 percent of the total of the municipal population. Otherwise, the statute
provides for a referendum on the issue of annexation only in the area to be annexed.

Subsection (4) of section 171.0413, Florida Statutes, provides:

"Except as otherwise provided in this law, the annexation procedure as set forth in this section
shall constitute a uniform method for the adoption of an ordinance of annexation by the
governing body of any municipality in this state, and all existing provisions of special laws which
establish municipal annexation procedures are repealed hereby; except that any provision or
provisions of special law or laws which prohibit annexation of territory that is separated from the
annexing municipality by a body of water or watercourse shall not be repealed.”

Moreover, the courts have consistently held that there is no absolute right to vote on an
annexation issue.[4] Prior to 1993, section 171.0413, Florida Statutes 1991, required submission
of the annexing ordinance to a separate referendum vote of the registered electors of the
annexing municipality and of the area proposed to be annexed. In 1993, the statute was
amended to provide only for an election in the area to be annexed.[5] The staff analysis for such
amendment recognized the Legislature's authority to determine who may vote in such elections,
stating that "the Legislature may allow city electors to vote, may allow only electors in the area to
be annexed to vote, or may allow both groups to vote in separate referendums.”[6]

When the controlling law directs how a thing shall be done, that is, in effect, a prohibition against
its being done in any other way.[7] As noted above, municipalities possess no home rule powers
regarding the subject of annexation but must act in accordance with the procedures prescribed
by the Legislature. In light of the procedure prescribed in section 171.0413, Florida Statutes,
providing for a vote only in the area to be annexed, | am of the opinion that the municipality may
not require passage of the annexation ordinance on a separate referendum vote by the electors
of the annexing city if the total area to be annexed during the calendar year does not exceed five



percent of the total land area of the municipality and the population of the area does not exceed
five percent of the municipal population.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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charter relating to the adjusting of municipal boundaries in effect on October 1, 1974 (the
effective date of Chapter 171, Florida Statutes), are repealed except as provided in Chapter 171.
And see Art. VIII, s. 2(c), Fla. Const. (municipal annexations of unincorporated territory, merger
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