Landlord-tenant, taxable rent
Number: AGO 97-55

Date: August 18, 1997
Subject:

Landlord-tenant, taxable rent

The Honorable John Grant
Senator, District 13

610 West Waters Avenue, Suite A
Tampa, Florida 33604

RE: LANDLORD AND TENANT--payment of tenant's pro rata share of ad valorem property
taxes, maintenance and insurance as taxable rent. s. 212.031(1)(c), Fla. Stat.

Dear Senator Grant:
You ask substantially the following question:

Is the separate billing by a landlord to his tenant, over and above the "base rent" amount, and
described as a "pass-through charge,"” taxable rent when that amount solely consists of the
tenant's pro rata share of ad valorem property taxes, maintenance, and insurance?

In sum:

Under Rule 12A-1.070, Florida Administrative Code, the ad valorem property tax and
maintenance portions of the "pass-through charge" are treated as taxable rent. However, the
insurance premium portion of the "pass-through charge" is taxable only to the extent that an
itemized portion of that premium charge is incurred for the benefit and protection of the landlord
rather than the tenant.

As you point out, such arrangements are common in commercial leasing and are referred to as a
"triple net lease."

Rule 12A-1.070, Florida Administrative Code, comprehensively addresses the subject of
determining what constitutes consideration for the rental or use of real estate. This rule provides
in pertinent part:

"12A-1.070 Leases and Licenses of Real Property; Storage of Boats and Aircraft.

* % %

(4)(b) The tax shall be paid at the rate of 5 percent prior to February 1, 1988, and 6 percent on or
after February 1, 1988, on all considerations due and payable by the tenant or other person
actually occupying, using, or entitled to use any real property to his landlord or other person for
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the privilege of use, occupancy, or the right to use or occupy any real property for any purpose.

(c) Ad valorem taxes paid by the tenant or other person actually occupying, using, or entitled to
use any real property to the lessor or any other person on behalf of the lessor, including
transactions between affiliated entities, are taxable.

(d) Common area maintenance charges paid by a tenant to the lessor for the privilege or right to
use or occupy real property are taxable.

* % %

(12) When a tenant or other person pays insurance for his own protection, the premium is not
regarded as rental or license fee consideration, even though the landlord or other person
granting the right to occupy or use such real property is also protected by the coverage.
However, any portion of the premium which secures the protection of the landlord or person
granting the right to occupy or use such real property and which is separately stated or itemized
is regarded as rental or license fee consideration and is taxable."

The Department's rule was promulgated in order to implement and administer section
212.031(1)(c), Florida Statutes. That statute imposes tax on the "total rent" charged for real

property.

The Department has been granted clear rule-making authority.[1] Since there is no conflict
between the plain language of section 212.031(1)(c), Florida Statutes, and the implementing
rule, the rule is presumed valid and correct.[2]

It is evident from the Department's rule that premiums paid to insure the tenant, rather than to
protect the landlord, are not consideration for the lease or rent. However, the Department's rule
addresses the more difficult question arising when both the landlord and the tenant are jointly
insured and protected by the same policy.

Where the tenant pays premiums on policies in which the landlord and tenant are jointly insured,
the Department's rule provides that the tenant's payment of such premiums will not be taxed as
rent, unless an itemized portion of the total premium is attributable to a type of coverage that
protects the landlord rather than the tenant. This situation arises when a particular policy, in
which both parties are named as insured, provides multiple and distinct types of coverages, but
where only some of the coverages protect the tenant. In that situation, the itemized portion of the
premium which pays for the protection of the landlord is treated as rent, while any portion paid to
protect the tenant, or the landlord and tenant jointly, is not treated as rent.[3]

Accordingly, | am of the opinion that the ad valorem tax and maintenance portions of the "pass-
through charge" are consideration for the lease or rent. The insurance premiums paid for the
benefit and protection of the landlord, rather than for the benefit and protection of the tenant,
also constitute consideration for the lease or rent. However, the insurance premium portion of
the "pass-through charge" does not constitute rent merely because the landlord is named as a
joint insured. To tax a portion of the insurance premium charge as rent, there would have to be
an itemized amount attributable to the protection of the landlord. This would be determined by



reviewing the insurance policies and the premium statements which contain the insurance
company's itemization of charges.[4]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

[1] Sections 212.17(6), 212.18(2), and 213.06(1), Fla. Stat., grant the Department authority to
promulgate the pertinent rule.

[2] See State ex rel. Szabo Food Services, Inc. of North Carolina v. Dickinson, 286 So. 2d 529
(Fla. 1973); Koger v. Department of Professional Regulation, et al., 647 So. 2d 312 (Fla. 5th
DCA 1994); Austin v. Austin, 350 So. 2d 102 (Fla. 1st DCA 1977); and Forehand v. Board of
Public Instruction of Duval County, 166 So. 2d 668 (Fla. 1st DCA 1964).

[3] Rule 12A-1.070(12), F.A.C.
[4] The premium statements provided by a third party insurer would contain the most reliable

itemization of the portion of premiums, if any, attributable to landlord coverage. These third party
documents are not readily subject to manipulation or tax planning.



