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Subject:
Military leave, pay from city/county while on leave

Major General Ronald O. Harrison
Department of Military Affairs
Office of the Adjutant General
Post Office Box 1008
St. Augustine, Florida 32085-1008

RE: MILITARY LEAVE--PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES--public officers and employees
entitled to full governmental pay when on qualified military leave. ss. 115.07, 250.48, Fla. Stat.

Dear Major General Harrison:

You ask substantially the following question:

Is the state or a political subdivision thereof required under section 250.48 or section 115.07,
Florida Statutes, to pay its officers and employees their full government salary, while on
authorized military leaves of absence, or may it reimburse such officers and employees only for
the difference between their government salary and their military pay while on military leave?

In sum:

The state or a political subdivision thereof is required by section 250.48 and section 115.07,
Florida Statutes, to pay its officers and employees who are on authorized military leave their full
government salary and not merely the difference between their government salary and their
military pay for the time periods prescribed therein.

Section 250.48, Florida Statutes, states:

"Any officer or employee of the state, of any county of the state, or of any municipality or political
subdivision of the state who is a member of the Florida National Guard is entitled to leave of
absence from his or her respective duties, without loss of pay, time, or efficiency rating, on all
days during which the officer or employee is engaged in active state duty, pursuant to s. 250.28
or s. 252.36. However, a leave of absence without loss of pay, granted under the provisions of
this section, may not exceed 30 days at any one time." (e.s.)

Section 250.48, Florida Statutes, pertains to state-ordered duty under Chapter 250, Florida
Statutes.[1] For purposes of Chapter 250, "[t]he troops ordered into the service of the state for
the enforcement of the law, the preservation of the peace, or for the security of the rights or lives
of citizens, protection of property, or ceremonies shall be deemed to be in active service."[2]
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Thus, National Guardsmen who are officers and employees of the state or its political
subdivisions are entitled to military leave from their governmental duties as a matter of right for
up to 30 days at any one time without loss of pay, time or efficiency rating.

Similar language of entitlement is contained in section 115.07(1), Florida Statutes, which
provides:

"All officers or employees of the state, of the several counties of the state, and of the
municipalities or political subdivisions of the state who are commissioned reserve officers or
reserve enlisted personnel in the United States military or naval service or members of the
National Guard are entitled to leaves of absence from their respective duties, without loss of
vacation leave, pay, time, or efficiency rating, on all days during which they are engaged in
training ordered under the provisions of the United States military or naval training regulations for
such personnel when assigned to active or inactive duty." (e.s.)

Subsection (2) of section 115.07, Florida Statutes, provides that "[l]eaves of absence granted as
a matter of legal right under the provisions of this section shall not exceed 17 working days in
any one annual period." Administrative leaves of absence for additional or longer periods shall
be without pay.

While section 250.48 and section 115.07, Florida Statutes, have separate areas of operation,
they relate to the same subject, i.e., military leave, and should therefore be read in such a
manner as to produce a harmonious and consistent effect.[3] Each states that personnel on
authorized military leave shall be entitled to leave without loss of "pay, time, or efficiency rating."

The language regarding pay is phrased in mandatory terms and does not provide or authorize
any alternatives.[4] A legislative direction as to how a thing is to be done operates as a
prohibition against it being done in any other way.[5] While counties and municipalities possess
home rule powers,[6] they may not act inconsistent with or in conflict with the provisions of state
law.[7]

My predecessors in office, in considering this issue, have consistently stated that the language
"without loss of pay" in these statutes requires the state and its political subdivisions to pay their
officers and employees their full salaries while on military leave, regardless of any other
compensation from the military or other source.[8] As this office concluded in Attorney General
Opinion 78-81,

"If the municipality were to reduce or offset the compensation paid to its officers or employees on
military leave under s. 250.48, F.S., by the amount of their military pay, such officers or
employees would suffer a 'loss of pay' which the statute prohibits. The statute is mandatory . . .
and allows no discretion or power on the part of a municipality to depart from its operation. . . .
[M]unicipalities are prohibited from reducing or offsetting the compensation paid to their officers
or employees on authorized military leave under s. 250.48, F.S., in any manner whatsoever."

While the statutes have been amended since that opinion was rendered, such amendments
have not affected the requirement that government officers and employees on authorized military
leave under the terms of section 250.48 or section 115.07, Florida Statutes, shall suffer no "loss



of pay."

Accordingly, I am of the opinion that the state or a political subdivision thereof is required by
section 250.48 and section 115.07, Florida Statutes, to pay its officers and employees who are
on authorized military leave their full government salary and not merely the difference between
their government salary and their military pay.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

---------------------------------------------------------------
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411 So. 2d 380 (Fla. 1981); Scavella v. Fernandez, 371 So. 2d 535 (Fla. 3d DCA 1979) (county
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