Hospitals, representation on employee committee
Number: AGO 97-79

Date: December 01, 1997
Subject:

Hospitals, representation on employee committee

Mr. Richard A. Harrison

Attorney for the Hillsborough County Hospital Authority
Post Office Box 2111

Tampa, Florida 33601

RE: HOSPITAL AUTHORITY--SPECIAL ACTS--EMPLOYEES--representation on employee
advisory committee by employees of private, not-for-profit corporation.

Dear Mr. Harrison:

As attorney for the Hillsborough County Hospital Authority you have asked substantially the
following question:

May employees of a private, not-for-profit corporation that leases and operates the facilities of
the Hillsborough County Hospital Authority serve as members of the employee advisory
committee for the authority?

In sum:

Section 6(2), Chapter 96-449, Laws of Florida, does not authorize employees of facilities
operated by a private, not-for-profit corporation to serve as members of the employee advisory
committee for the Hillsborough County Hospital Authority since they are not employees from
facilities within the authority's jurisdiction.

The Hillsborough County Hospital Authority (the authority) was created by Chapter 96-449, Laws
of Florida. Pursuant to the act, the authority "exercises a proper public purpose and essential
governmental function of the state and the county and shall have all power and authority
necessary to carry out the purposes of this act, including, without limitation, all powers
authorized by law to hospital facilities, districts, and authorities and powers of a body
corporate[.]"[1] The authority is specifically authorized to "[e]mploy professional and other
personnel necessary to its effective operation, fix their compensation, and adopt a personnel
plan and facilitate an employee advisory committee[.]"[2]

Section 6 of the act sets forth powers of the authority relating to personnel. Subsection (2),
provides:

"An employee advisory committee may be elected by employees from the facilities under the
jurisdiction of the Authority in a manner determined by the Authority to assure representation
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from each facility. The employee advisory committee must meet at least quarterly. Suggestions
by the employee advisory committee relating to personnel matters must be considered by the
Authority. The employee advisory committee will be the medium in providing a continuous and
meaningful exchange between the authority and employees of ideas regarding and practical
solutions to personnel matters."

According to your letter, the Employee Advisory Committee (the committee) was created and
operates pursuant to the provisions of the act. The committee has its own bylaws and
procedures and elects its own officers. It is represented at every meeting of the authority's
governing board by its chairperson, who interacts directly with the authority regarding personnel
matters. This office has previously determined that the committee, as a legislatively created
committee that makes recommendations to the authority, is subject to both the Public Records
Law and the Government in the Sunshine Law.[3]

Effective January 1, 1997, all employees of the authority were transferred to and became
employed by the authority's wholly owned, not-for-profit subsidiary, Tampa General Staffing, Inc.
(TGS). TGS is a tax exempt, not-for-profit corporation created by the authority, which is the sole
member of the corporation. According to your letter, the transfer of employees to the staffing
company was made solely for the convenience and financial benefit of the authority to enable it
to withdraw from the Florida Retirement System and was not intended to affect the interaction
between the authority and its employees. The board of trustees of the authority at all times
serves as the board of directors of TGS, and all of the employees of TGS are leased to the
authority under a staffing agreement to provide the necessary staffing for the authority's facilities.
Although the employees were technically employed by TGS on January 1, 1997, the Employee
Advisory Committee has continued to operate without interruption on behalf of these employees.

The Authority has now entered into a lease agreement pursuant to the provisions of section
155.40, Florida Statutes (1996 Supplement), under which it will lease and transfer its assets and
facilities to Florida Health Sciences Center, Inc. (FHSC), a private, tax-exempt, not-for-profit
Florida corporation. According to your letter, the lease agreement requires that all former
authority employees be offered employment with FHSC. FHSC will assume sponsorship of all
employee pension benefit plans and employee welfare benefit plans, as such are defined in the
Employee Retirement Income Security Act (ERISA), which are now the responsibility of the
wholly owned subsidiary of the authority.

Your question is whether under this arrangement the employees advisory committee, as
authorized in section 6(2), Chapter 96-449, Laws of Florida, may continue to function. The
provisions of the lease agreement between the authority and FHSC are not at issue here and no
review of terms of the agreement has been undertaken.

Section 6(2), Chapter 96-449, Laws of Florida, makes the creation of an employee advisory
committee permissive rather than mandatory,[4] but requires that the members of the employee
advisory committee "be elected by employees from the facilities under the jurisdiction of the
Authority[.]" (e.s.) Florida Health Sciences Center, Inc., the entity with which the Authority has
contracted, is a private corporation and the lease agreement provides that the Authority will
lease and transfer its facilities to FHSC. Following transfer of its assets and facilities to a private
corporation, the authority will have no facilities under its jurisdiction from which employee



advisory committee members may be elected. Therefore, meeting the requirement expressed in
section 6(2), Chapter 96-449, Laws of Florida, that members of the employee advisory
committee be selected from those working at "facilities under the jurisdiction of the Authority” will
become impossible after the transfer of these facilities to FHSC.

It is a general rule of statutory construction that a legislative direction as to how a thing is to be
done acts as a prohibition against its being done in any other way.[5] In light of the special act's
requirement that members of the employee advisory committee be selected from among those
workers at facilities within the jurisdiction of the authority, | cannot say that members of the
committee may be chosen from facilities under the jurisdiction of another. This office has no
authority to qualify or read into a statute an interpretation that seems more equitable under
circumstances presented by a particular factual situation; such construction, when the language
of a statute is clear, would in effect be an act of legislation that is exclusively the prerogative of
the Legislature.[6]

Therefore, it is my opinion that employees of facilities operated by a private, not-for-profit
corporation are not authorized by section 6(2), Chapter 96-449, Laws of Florida, to serve as
members of the employee advisory committee for the Hillsborough County Hospital Authority
since they are not employees from facilities within the authority's jurisdiction.

However, | would note that section 155.40(2)(c), Florida Statutes, states that any such lease,
contract, or agreement made pursuant to this section must "[p]rovide for the orderly transition of
the operation and management of such facilities[.]" | am not aware of any statutory impediment
to the inclusion of a provision in the lease agreement between the Hillsborough County Hospital
Authority and FHSC that would ensure the continuation of the employee advisory committee or
its equivalent as a facilitator of meaningful exchange between management and these
employees.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] Section 5, Ch. 96-449, Laws of Florida.

[2] Section 5(10), Ch. 96-449, Laws of Florida.

[3] See Op. Att'y Gen. Fla. 96-32 (1996).
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