
Clerk of court, paying surcharge for credit card use 
Number: AGO 98-44

Date: July 15, 1998

Subject:
Clerk of court, paying surcharge for credit card use

The Honorable R.B. Shore
Clerk of Circuit Court
Manatee County
Post Office Box 1000
Bradenton, Florida 34206-1000

RE: CLERKS OF COURT--CREDIT CARDS--PUBLIC FUNDS--clerk's funds used to pay
surcharges imposed by credit card companies. s. 215.322, Fla. Stat.

Dear Mr. Shore:

You ask substantially the following question:

May the clerk of court budget and use public funds to pay surcharges imposed by a credit card
company when an individual uses a credit card to make payment to the clerk's office?

In sum:

The clerk of court may budget and use public funds to pay surcharges imposed by a credit card
company when an individual uses a credit card to make payment to the clerk's office, if the clerk
makes a determination that the expenditure of the funds accomplishes a clearly identifiable
public purpose.

As noted in Attorney General Opinion 98-09, section 215.322(5), Florida Statutes, authorizes the
clerk's office to impose a surcharge sufficient to pay the service fee charges imposed by a card
company. There is nothing in the statute's language, however, that requires the clerk to impose
the surcharge and collect it from the individual who is using a credit or debit card to make
payments to the clerk's office.

An analogous situation can be drawn from the imposition of cost for the reproduction of public
records under Chapter 119, Florida Statutes. In Attorney General Opinion 90-81, this office was
asked whether the custodian of a public record could charge less than the statutorily prescribed
fee of fifteen cents per page for one-sided copies. Section 119.07(1)(a), Florida Statutes, states
in relevant part:

"The custodian shall furnish a copy or a certified copy of the record upon payment of the fee
prescribed by law or, if a fee is not prescribed by law, for duplicated copies of not more than 14
inches by 8 1/2 inches, upon payment of not more than 15 cents per one-sided copy, and for all
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other copies, upon payment of the actual cost of duplication of the record. An agency may
charge no more than an additional 5 cents for each two-sided duplicated copy. . . ." (e.s.)

In analyzing this language, this office concluded that the statute required the custodian when
charging for copies to charge the fee prescribed by law or, if not prescribed by law, fifteen cents
per one-sided copy. The imposition of the additional five cents per two-sided copy, however, was
found to be merely authorized and the statute did not require the custodian to charge the
additional amount for a two-sided copy. The opinion observed that the purpose of the statute
was to eliminate the disparity that existed among governmental agencies charging fees for
copies of public records by establishing a set fee for most copies when a fee is charged by an
agency. Inherent in the opinion's analysis is the conclusion that Chapter 119, Florida Statutes,
does not prohibit agencies from providing informational copies of public records without charge.

Section 215.322(5), Florida Statutes, states that

"any clerk of the circuit court . . . is authorized to accept payment by use of credit cards . . . and
to surcharge the person who uses a credit card . . . an amount sufficient to pay the service fee
charges by the financial institution . . . ." (e.s.)

Thus, the clerk of court is given statutory authority to impose a surcharge for credit card use, but
section 215.322(5), Florida Statutes, contains no requirement that it be collected. Should the
clerk not collect the surcharge from an individual, it appears within the clerk's discretion to decide
whether to budget the funds of the clerk's office to cover the cost of such surcharges. The clerk,
however, must make a determination that the expenditure of such funds accomplishes a public
purpose.

In previous opinions of this office, it has been stated that the appropriateness of a particular
expenditure of public funds must be examined in light of the statutorily prescribed express and
necessarily implied duties, authority, and functions of the officer in question. As was stated in
Attorney General Opinion 78-101:

"In considering a question involving the expenditure of public funds by a public officer, it is
necessary to determine whether the officer in question has been expressly authorized by statute
to expend funds for the purpose under consideration, or must be considered to have been given
such authority by necessary implication in order to carry out some duty or function expressly
imposed or authorized by statute. . . ."

The test for any expenditure of public funds by a governmental entity is whether the expenditure
is for a purpose that primarily benefits the public, with any benefits to private interests being only
incidental and secondary.[1] In O'Neill v. Burns,[2] the Supreme Court applied the prohibitions of
section 10, Article IX, Florida Constitution 1885 (the predecessor of current section 10, Article
VII), to a proposed grant of state funds to the Junior Chamber of Commerce and quoted with
approval the following analysis of the public purpose doctrine as stated by the trial court:

"It is only when there is some clearly identified and concrete public purpose as the primary
objective and a reasonable expectation that such purpose will be substantially and effectively
accomplished, that the state or its subdivision may disburse, loan or pledge public funds or



property to a nongovernmental entity such as a non-profit corporation . . . ." (e.s.)

Thus, a governmental entity must point to an identifiable public purpose that will be served by
expending funds from its budget to cover the cost of surcharges on credit card use by private
individuals to pay fines, citations, court costs, and other similar fees to that public office.
However, the question of whether a particular use or expenditure of public funds has as its
primary purpose and benefit a public purpose is a factual determination and constitutes a mixed
question of fact and law that this office cannot determine.

Accordingly, it is my opinion that section 215.322(5), Florida Statutes, authorizes, but does not
require, the clerk of court to impose a surcharge on the use of credit cards by individuals to pay
fines, citations, court costs, and other similar fees. The clerk may budget and use public funds to
pay credit card surcharges if it is determined that the expenditure of such funds accomplishes a
clearly identifiable public purpose.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

-------------------------------------------------------------

[1] O'Neill v. Burns, 198 So. 2d 1 (Fla. 1967).

[2] Id. at 4.


