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Subject:
Sunshine Law--commissioners attending different board

Mr. Alan C. Jensen
Atlantic Beach City Attorney
Post Office Box 50457
Jacksonville Beach, Florida 32240-0457

RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE LAW--MUNICIPALITIES--ORDINANCES--city
commissioners' attendance at community development board meeting considering
recommendation to city commission on proposed ordinance. s. 286.011, Fla. Stat.

Dear Mr. Jensen:

On behalf of the Atlantic Beach City Commission, you ask substantially the following question:

If a proposed ordinance is referred by the city commission to the city community development
board for a recommendation, may city commissioners attend the community board meeting
when the board's recommendation is considered and speak to the board regarding the proposed
ordinance?

In sum:

A city commissioner may attend the community development board meeting and express his or
her views on a proposed ordinance even though other city commissioners may be in attendance.
However, the city commissioners in attendance may not engage in a discussion or debate
among themselves.

Section 286.011(1), Florida Statutes, the Government in the Sunshine Law, requires:

"All meetings of any board or commission of . . . any agency or authority of any county . . . or
political subdivision, except as otherwise provided in the Constitution, at which official acts are to
be taken are declared to be public meetings open to the public at all times, and no resolution,
rule, or formal action shall be considered binding except as taken or made at such meeting. The
board or commission must provide reasonable notice of all such meetings."

The statute's application is not limited to meetings at which final, formal actions are taken. It
applies to "any gathering of members where members deal with some matter on which
foreseeable action will be taken by the board."[1] Thus, the courts have recognized that it is the
entire decision-making process that is covered, not merely meetings at which a final vote is
taken.[2]
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You state that the city commission appoints the members of the city community development
board. The commission has referred a proposed ordinance to the board for review and
recommendation. As a publicly created board assigned the responsibility of reviewing the
proposed ordinance and making a recommendation to the city commission, the community
development board clearly is subject to the requirements of section 286.011, Florida Statutes.[3]

According to your letter, city commissioners are interested in attending the meeting of the
community development board at which it considers the ordinance in order to express their
support or opposition to the ordinance.

This office has stated on several occasions that members of a public commission may attend
private forums sponsored by private organizations and express their position about issues facing
the commission without violating the Sunshine Law, so long as they do not discuss or debate the
issues among themselves.[4] Such a conclusion was based on the reasoning in an earlier
Attorney General Opinion holding that it was not a violation of the Sunshine Law for one
commissioner to send a report to another commissioner for informational purposes, as long as
there was no interaction between the commissioners.[5] Similarly, this office has concluded that
the Sunshine Law is not violated by a board member expressing his or her views or voting intent
on an upcoming matter to a news reporter who the member knows will publish the account in a
local newspaper prior to the meeting, as long as the member is not using the reporter as an
intermediary to communicate with other members to circumvent or evade the requirements of
the Sunshine Law.[6]

In keeping with the rationale of the above opinions, it appears that a city commissioner may
attend a community development board meeting and express his or her views on a proposed
ordinance even though other city commissioners may be in attendance. However, the city
commissioners attending such meeting should be cautioned not to engage in debate or
discussion with each other. The adoption of the ordinance is a responsibility resting with the city
commission, and the city commission's discussions and deliberations on the proposed ordinance
must occur at a duly noticed city commission meeting. Moreover, if the community development
board has been advised of the city commission members' intention to speak on the proposed
ordinance, it may be advisable for the board, in noticing its meeting, to include notice of the
possible attendance and participation of city commission members.[7]

Accordingly, I am of the opinion that a city commissioner may attend a community development
board meeting and express his or her views on a proposed ordinance even though other city
commissioners may be in attendance. However, the city commissioners in attendance may not
engage in a discussion or debate among themselves.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] See Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So. 2d 693 (Fla. 1969);
Canney v. Board of Public Instruction of Alachua County, 278 So. 2d 260 (Fla. 1973).

[2] See, e.g., Times Publishing Company v. Williams, 222 So. 2d 470, 473 (Fla. 2d DCA 1969),
disapproved in part on other grounds, Neu v. Miami Herald Publishing Company, 462 So. 2d 821
(Fla. 1985), in which the district court stated:

"Every step in the decision-making process, including the decision itself, is a necessary
preliminary to formal action. It follows that each such step constitutes an 'official act,' an
indispensable requisite to 'formal action,' within the meaning of the act."

[3] See Town of Palm Beach v. Gradison, 296 So. 2d 473 (Fla. 1974) (publicly created advisory
boards whose powers are limited to making recommendations to a public agency and which
possess no authority to bind that agency are subject to the Sunshine Law); Spillis Candela &
Partners, Inc. v. Centrust Savings Bank, 535 So. 2d 694 (Fla. 3d DCA 1988). And see Ops. Att'y
Gen. Fla. 91-90 (1991), 80-78 (1980), and 73-170 (1973), suggesting that what constitutes
reasonable notice is variable, depending on the facts of the situation and the board involved;
however, in each case, an agency must give notice at such time and in such manner as will
enable interested members of the public to attend the meeting if they wish to do so.

[4] See Ops. Att'y Gen. Fla. 94-62 (1994) and 92-05 (1992); Inf. Op. to John Randolf dated June
4, 1996).

[5] Attorney General Opinion 89-23 (1989).

[6] Attorney General Opinion 81-42 (1981). Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 77-138 (1977), stating that the
Sunshine Law does not prohibit members of city commission from attending public meetings of a
board established by the commission and subsequently voting at a public meeting of the
commission on recommendations submitted by the board.

[7] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 91-95 (1991) (while county commissioner may attend a meeting of a
county board on which another county commissioner serves, it may be advisable to include
mention in the published notice of the county board meeting of county commission members'
possible attendance and participation).


