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Number: AGO 99-23

Date: May 03, 1999
Subject:

Nonprofit corporation, disbursement of revenues

Ms. Lois C. Barrett, Chairman

Hospital Board of Directors of Lee County
Post Office Box 2218

Fort Myers, Florida 33902

RE: NONPROFIT CORPORATIONS--HOSPITALS--subsidiary nonprofit hospital may not
disburse revenues to corporate members. s. 617.0505(1), Fla. Stat.

Dear Ms. Barrett:
You ask substantially the following question:

Does section 617.0505, Florida Statutes, preclude a member of a nonprofit corporation from
receiving excess profits from the corporation when the bylaws provide for such distribution?

In sum:

Section 617.0505, Florida Statutes, allows payment of compensation in reasonable amounts to
the members of a nonprofit corporation and, upon dissolution or final liquidation, authorizes
distributions to its members, but prohibits the payment of any part of the income or profit of the
corporation to the corporation's members, directors, or officers.

You state that the Hospital Board of Directors of Lee County, known as the Lee Memorial Health
System (Lee Memorial), is a county hospital organized under Chapter 155, Florida Statutes.
Community Healthcare, Incorporated, doing business as NCH Healthcare System, is a Florida
not-for-profit corporation. These two entities formed and are the sole members of a nonprofit
corporation, Bonita Community Health Center, Incorporated (Bonita). You indicate that the
Articles of Incorporation for Bonita state that it is organized solely for general charitable purposes
"to operate for the advancement of healthcare and other charitable purposes, and to operate
outpatient clinics and other facilities and to carry on any lawful business related to the same.”

Section 3(d) of Bonita's bylaws provides that, unless designated by a unanimous resolution of its
members, Bonita will not retain revenues in excess of those required to meet the annual
operating budget adopted by the board of directors for the fiscal year. The subsection specifically
states that "excess revenues are to be distributed proportionately to the members based on their
contributions to the capital of the corporation, for the benefit of each member's mission to
enhance healthcare services in the communities they serve."
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You question whether excess revenues may be distributed to Lee Memorial, in light of section
617.0505(1), Florida Statutes. Section 617.0505(1), Florida Statutes, states:

"A dividend may not be paid, and any part of the income or profit of a corporation may not be
distributed, to its members, directors, or officers. A corporation may pay compensation in a
reasonable amount to its members, directors, or officers for services rendered, may confer
benefits upon its members in conformity with its purposes, and, upon dissolution or final
liquidation, may make distributions to its members as permitted by this act. If expressly permitted
by its articles of incorporation, a corporation may make distributions upon partial liquidation to its
members, as permitted by this section. Any such payment, benefit, or distribution does not
constitute a dividend or a distribution of income or profit for purposes of this section . . . ." (e.s.)

The plain language of the statute prohibits the payment of any part of the income or profits of a
nonprofit corporation to its members, directors, or officers. While section 617.0505(1), Florida
Statutes, recognizes that distributions may be made to members upon dissolution or final
liquidation and, if expressly specified in the Articles of Incorporation, upon partial liquidation, it
states that such a distribution or payment does not constitute a dividend or a distribution of
income or profit. Further, section 617.0206, Florida Statutes, states that a nonprofit corporation’s
bylaws "may contain any provision for the regulation and management of the affairs of the
corporation not inconsistent with law or the articles of incorporation.” (e.s.)

Where the Legislature has expressly prohibited a certain act, an individual or entity may not
contrive an indirect method to accomplish that which has been proscribed.[1] Moreover, where
the manner of doing a thing has been legislatively prescribed, there is an implicit prohibition
against its being done any other way.[2]

You point to section 617.1406(3)(c), Florida Statutes, allowing the distribution of funds upon the
dissolution of a nonprofit corporation to other nonprofit entities engaged in activities substantially
similar to those of the dissolving corporation, to assert that it would be unreasonable and
inconsistent to deny a family of nonprofit corporations the ability to transfer funds among
themselves during their normal operations. The rationale for allowing the distribution of funds
upon dissolution of a nonprofit corporation would appear to be to facilitate the continued work or
purpose similar to that of the dissolving corporation.[3] The Legislature, however, has not chosen
to extend this authority to a viable, ongoing nonprofit entity. Until the Legislature makes it clear
that a viable nonprofit corporation may dispense its revenues to like-minded nonprofit entities,
this office may not read such authority into the existing statutes.

You also highlight the authority of a nonprofit corporation to "confer benefits upon its members in
conformity with its purposes,” contained in section 617.0505, Florida Statutes, to assert that
distributing excess profits to a member nonprofit corporation also engaged in charitable activities
would fulfill Bonita's charitable purpose. It is contrary to the existing provisions in Chapter 617,
Florida Statutes, to conclude that the authority to confer benefits on a member of a nonprofit
corporation alters the prohibition against distributing revenues to a member, director, or officer.
These two provisions exist in the same statute and, therefore, must be construed together. Thus,
while the statute permits Bonita to confer benefits upon its members, it does not include
distribution of excess profits.



Accordingly, it is my opinion that section 617.0505(1), Florida Statutes, precludes a member of a
nonprofit corporation from receiving excess profits from the corporation, even though the bylaws
provide for such distribution.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

[1] See Green v. Galvin, 114 So. 2d 187 (Fla. 1st DCA 1959), cert. denied, 116 So. 2d 775 (Fla.
1959), appeal dismissed, 117 So. 2d 844 (Fla. 1960) (public officials cannot do indirectly that
which they are prohibited from doing directly); Ops. Att'y Gen. Fla. 81-98 (1981), 78-76 (1978)
and 75-203 (1975).

[2] See, e.g., Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944) (when the controlling law
directs how a thing shall be done that is, in effect, a prohibition against its being done in any
other way); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).

[3] See s. 617.1406(3)(c), Fla. Stat., stating that a plan of distribution of assets must provide that:

"Assets received and held by the corporation subject to limitations permitting their use only for
charitable, religious, eleemosynary, benevolent, educational, or similar purposes, but not held
upon a condition requiring return, transfer, or conveyance by reason of the dissolution, be
transferred or conveyed to one or more domestic or foreign corporations, trusts, societies, or
organizations engaged in activities substantially similar to those of the dissolving corporation as
provided in the plan of distribution of assets].]"



