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Subject:
School board member, redrawing of residence areas

Mr. G. Russell Petersen
School Board Attorney
Indian River County
3339 Cardinal Drive, Suite 200
Vero Beach, Florida 32963

RE: SCHOOLS--SCHOOL BOARDS--VACANCY--PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES--
effect on incumbent school board members when residence area lines redrawn. s. 230.061(2),
Fla. Stat.

Dear Mr. Petersen:

On behalf of the Indian River County School Board, you ask substantially the following question:

How does section 230.061(2), Florida Statutes, restrict a school board's ability to change an
incumbent school board member's residence area boundaries?

In sum:

Pursuant to section 230.061(2), Florida Statutes, the school board may make changes to the
residence area boundaries of school board members in odd numbered years. When there is
such a change, an incumbent school board member would continue to serve as the board
member from that residence area until his or her current term ends even though the member
may, due to redistricting, no longer live in the residence area. After the expiration of his or her
current term, the school board member would be subject to the redrawn residence area
boundaries.

You state that the Indian River County School District is considering redistricting its five school
board member residence areas to balance the voter population and to approximate the county
commission member district boundaries. As a result of redistricting, two incumbent members
may reside in the same district.

Section 230.04, Florida Statutes, provides:

"The school board in each district shall be composed of not less than five members. Each
member of the school board shall be a qualified elector of the district in which she or he serves,
shall be a resident of the school board member residence area from which she or he is elected,
and shall maintain said residency throughout her or his term of office."[1]
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Pursuant to section 230.19, Florida Statutes, "[t]he office of any school board member shall be
vacant when the member removes his or her residence from the school board member
residence area from which he or she was elected."[2]

Section 230.061(2), Florida Statutes, however, authorizes the school board to readjust school
board member residence areas by providing:

"The school board of any district may make any change which it deems necessary in the
boundaries of any school board member residence area of the district at any meeting of the
school board; provided that such changes shall be made only in odd-numbered years and
provided further, that no change which would affect the residence qualifications of any
incumbent member shall disqualify such incumbent member during the term for which he or she
is elected."

Thus, while section 230.061(2), Florida Statutes, permits the school board to make changes in
member residence areas in odd-numbered years, it prohibits such a change from affecting the
residence qualifications of any incumbent member "during the term for which he or she is
elected." The restriction, however, is only for the term for which the incumbent has been elected.
It does not carry forward to any future term for which the member may run for re-election. Nor
does it prevent a member from being "drawn out" of his present residence area. It only prevents
the redrawing of area lines from affecting the current term of the school board member.

The situation is analogous to that of county commissioners whose districts have been redrawn.
A county commissioner is required to reside in the district from which he or she was elected.[3]
This office, however, has stated that a change in the boundary line of commission districts or
redistricting does not deprive a county commissioner of the right to hold office for the rest of the
term, even though the commissioner's residence may no longer be within the district from which
he or she was elected.[4] The redrawing of district lines cannot operate to deprive a
commissioner of the office for which he or she was elected. Instead, the commissioner is entitled
to serve out the remainder of his or her term as the commissioner from the district to which he or
she was originally elected, even though after redistricting his or her residence is now
incorporated in a different district.

Similarly, a school board member who is elected to serve as the board member from a residence
area and who, due to redistricting, no longer resides within that residence area, would continue
to represent that residence area until his or her current term ends. Thus, for example, if a board
member, elected to serve as the school board member from residence area "A" is, as a result of
redistricting, now residing in residence area "B," the board member will continue to serve as the
board member from residence area "A" until the expiration of his or her current term of office.
The fact that two school board members may actually reside in residence area "B" (i.e., the
member who was elected to serve as residence area "B" board member and the member who
now resides in "B" because of redistricting) does not affect either member's responsibility to
continue to serve as the member from the residence area from which he or she was elected until
the end of the school board member's current term of office.[5]

Accordingly, I am of the opinion that pursuant to section 230.061(2), Florida Statutes, when there
is a change in the boundaries of a school board member's residence area of the district, the



school board member would continue to serve as the board member from that residence area
until his or her current term ends. After the expiration of his or her current term, the school board
member would be subject to the redrawn residence area boundaries.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

------------------------------------------------------------

[1] See s. 230.061(1), Fla. Stat., which states that for the purpose of nominating and electing
school board members, each district shall be divided into at least five district school board
member residence areas, which shall be numbered one to five, inclusive, and which shall, as
nearly as practicable, be equal in population. But see s. 230.061(1)(a) and (b), Fla. Stat.,
providing for those school districts which have seven school board members.

[2] And see Art. X, s. 3, Fla. Const. (vacancy in office shall occur upon, among others, failure to
maintain the residence required when elected or appointed). See also State ex rel. Askew v.
Thomas, 293 So. 2d 40 (Fla. 1974), holding that a vacancy occurred when a school board
member chose to relocate her residence outside the area from which she was elected, thus
failing to maintain the residency required for her office. The Court found the constitutional and
statutory requirement of maintaining residency applicable during any of the term in which the
office was held.

[3] See Art. VIII, s. 1(e), Fla. Const., and ss. 124.01 and 124.011(1)(a), Fla. Stat.

[4]  See Ops. Att'y Gen. Fla. 46-389, p. 178 (1945-1946), 51-265, p. 223 (1951-1952), and 72-
177 (1972). And see Op. Att'y Gen. Fla. 92-01 (1992), stating that a vacancy in office does not
exist when an appointed member of the county board of zoning adjustment has his residence
included in another commission district as a result of the decennial redistricting required by law.

[5] For example, member #1 is elected to serve from residence area "A" for a term that ends in
the year 2000 and member #2 is elected to serve from residence area "B" for a term that ends in
the year 2002. Due to redistricting in 1999, member #1 now resides in residence area "B". In
accordance with s. 230.061(2), Fla. Stat., member #1 would continue to serve as residence area
"A"'s board member until his or her term ended in the year 2000. However, since member #1 no
longer resides in area "A", he or she could not run for reelection to represent that residence
area. Nor could member #1 run in the year 2000 for residence area "B" since member #2's term
does not end until the year 2002.


