
Alcoholic beverage ordinance, Indian reservation 
Number: AGO 2000-28

Date: May 16, 2000

Subject:
Alcoholic beverage ordinance, Indian reservation

The Honorable James Rider
Sheriff, Glades County
Post Office Box 39
Moore Haven, Florida 33471

RE: ALCOHOLIC BEVERAGES--INDIANS--SHERIFFS--COUNTIES--authority of county to pass
ordinance limiting hours of operation of sale of alcoholic beverages effective on Indian
reservation. ss. 125.01, 562.14, 562.45, Fla. Stat.; 18 U.S.C. 1161.

Dear Sheriff Rider:

You ask substantially the following question:

Are county ordinances regarding the sale of alcohol enforceable by the sheriff on an Indian
reservation?

In sum:

County ordinances regarding the sale of alcohol are enforceable by the sheriff on an Indian
reservation.

The Brighton Seminole Reservation lies within Glades County. You state that with the recent
expansion of the reservation's gaming operations, the casino now has a restaurant and liquor
license. The state Division of Alcoholic Beverages and Tobacco has apparently informed the
casino management that a Glades County ordinance governs the hours that the casino may sell
liquor and that the sheriff's office maintains the responsibility for enforcing any violation of the
county's ordinance regarding the sale of alcohol.

It is generally recognized that state laws do not apply to tribal Indians on Indian reservations
unless Congress has granted such authority.[1] In Rice v. Rehner,[2] however, the United States
Supreme Court determined that states may regulate liquor transactions on Indian reservations.
In Rice, a federally licensed Indian trader who operated a general store on an Indian reservation
filed suit seeking a declaratory judgment that she did not need a state license in order to sell
liquor for off-premises consumption. The District Court dismissed the suit, holding that
respondent was required to have a state license under 18 United States Code section 1161.[3]

The Court of Appeals reversed, holding that state licensing and distribution jurisdiction were
preempted. The United States Supreme Court reversed the Court of Appeals, holding that
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California could properly require the trader to obtain a state license in order to sell liquor for off-
premises consumption.

The Rice Court set forth the test to determine when state regulation of activities in Indian country
is preempted. Preemption occurs when application of state law either interferes with reservation
self-government or impairs a right granted or reserved by federal law.[4] In determining whether
application of state law would interfere with Indian self-government, the tradition of Indian
sovereignty must be considered. If there is a tradition of Indian sovereignty in the area
concerned, then an explicit statement from Congress providing that state law shall apply is
usually required.[5] The Rice Court concluded, however, that "tradition simply has not
recognized a sovereign immunity or inherent authority in favor of liquor regulation by Indians."[6]

The Court then considered whether state liquor licensing provisions were preempted by federal
law. The Court held that, in enacting 18 United States Code section 1161, Congress intended to
delegate both to the states and to the tribes its authority to regulate liquor transactions.[7]
Section 1161 thus authorizes state regulation rather than preempting it, and the state could
properly require tribe members to obtain a state liquor license.[8]

In Fort Belknap Indian Community v. Mazurek,[9] the Ninth Circuit Court of Appeal applied Rice's
principle that states may regulate liquor transactions on Indian reservations, and concluded that
the State of Montana could maintain criminal prosecutions of Indians in state courts for on-
reservation liquor law violations. Thus, federal statutory and decisional law, rather than a
preemption of state regulation of liquor transactions, expressly recognizes state sovereignty over
Indians, tribes and others conducting such activities on reservations.

Title 18 United States Code section 1161 refers to "laws of the State" in which the act occurs.
While county ordinances are generally considered to be local laws rather than state laws, it is
clear that a county's authority to regulate the sale of alcoholic beverages within the county is
derived from the state's power. Under the Twenty-first Amendment to the United States
Constitution, a State has the power to prohibit the sale of alcoholic beverages within its
boundaries or to regulate the times, places, and circumstances under which such beverages
may be sold. As the court concluded in Silver Rose Entertainment, Inc. v. Clay County,[10] "[t]he
Florida Constitution and the statutes . . . imbue the [county] with the state's full police powers,
including those under the twenty-first amendment."

Section 125.01(1)(o), Florida Statutes, empowers the county governing body to "[e]stablish and
enforce regulations for the sale of alcoholic beverages in the unincorporated areas of the county
pursuant to general law." Section 562.14(1), Florida Statutes, of the state beverage laws states
in pertinent part that "[e]xcept as otherwise provided by county or municipal ordinance, no
alcoholic beverages may be sold, consumed, served, or permitted to be served or consumed in
any place holding a license under the division between the hours of midnight and 7 a.m. of the
following day." In addition, section 562.45(2)(a), Florida Statutes, provides in part:

"Nothing contained in the Beverage Law shall be construed to affect or impair the power or right
of any county or incorporated municipality of the state to enact ordinances regulating the hours
of business and location of place of business, and prescribing sanitary regulations therefor, of
any licensee under the Beverage Law within the county or corporate limits of such municipality."



The courts have upheld this delegation to local governments of the state's authority to regulate
the hours that a licensed establishment may permit the consumption of alcoholic beverages on
its premises.[11]

Since the state's regulation of alcoholic beverages on Indian reservations is not preempted, and
since the county's power to regulate alcoholic beverages is derived from the state, I am of the
view that the term used in 18 United States Code section 1161 "laws of the State" is sufficiently
broad to encompass county ordinances adopted pursuant to a delegation of state authority.[12]
Accordingly, it is my opinion, until judicially determined otherwise, that county ordinances
regarding the sale of alcohol are enforceable by the sheriff on an Indian reservation.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-------------------------------------------------------------
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