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relating to quorum and voting. Ch. 67-2070, as amended by Chs. 82-382, and 89-484, Laws of
Florida.

Dear Mr. Swaine:
You have asked for my opinion on substantially the following question:

How many votes are required for official action to be taken by the Sebring Airport Authority
Board under the airport authority's enabling legislation?

In sum:

An affirmative vote of a majority of the seven-member board is required for official action to be
taken by the Sebring Airport Authority, that is, an affirmative vote of four members is required.

The Sebring Airport Authority (the authority) was created by Chapter 67-2070, Laws of
Florida,[1] which provides that:

"There is hereby created an authority to be known as the Sebring Airport Authority which shall be
a body politic and corporate. The Sebring Airport Authority is hereby constituted a public
instrumentality and the exercise of said Authority of the powers conferred by this Act shall be
deemed and held to be the performance of essential governmental functions."[2]

The authority is empowered to adopt bylaws for the regulation of its affairs and the conduct of its
business; to sue and be sued; to acquire, lease, construct, improve, repair, maintain and operate
any airport and other industrial facilities located on the property of the authority; to issue bonds,
refunding bonds and revenue certificates; to fix and collect rates, fees and other charges for the
use of airport facilities; to acquire, by gift, purchase or eminent domain real property and
personal property for improvement, enlargement or operation of airport facilities; and to contract
and employ such employees and agents as are necessary for carrying out the provisions of the
act.[3]
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The authority is governed by a board of seven members known as the Sebring Airport Authority
Board.[4] The members of the board serve four-year terms.[5] Section 4, Chapter 67-2070, Laws
of Florida, provides that "[flour (4) members shall constitute a quorum for meetings and
affirmative vote of a majority of members shall be necessary for any action taken by the
Authority."[6] You question whether this reference to "a majority of members" refers to a majority
of the members of the total board or to a majority of the quorum.

It is a rule of statutory construction that when the language of a statute is clear and unequivocal,
the legislative intent may be gleaned from the words used without applying incidental rules of
construction.[7] Where the language of a statute is plain and definite in meaning without
ambiguity, it fixes the legislative intention such that interpretation and construction are not
needed.[8]

The language of section 4, Chapter 67-2070, Laws of Florida, is clear: "an affirmative vote of a
majority of members shall be necessary for any action taken by the Authority.” (e.s.) A majority
of members means a majority of the members of the seven member board, that is, four
members.[9] Thus, the language of the special act could read, "[flour (4) members shall
constitute a quorum for meetings and affirmative vote of four (4) members shall be necessary for
any action taken by the Authority."

The Florida Constitution includes a rule of construction for language similar to that in section 4,
Chapter 67-2040, Laws of Florida. Article X, section 12, Florida Constitution, provides rules of
construction for provisions of the constitution, and states:

"(e) Vote or other action of a legislative house or other governmental body means the vote or
action of a majority or other specified percentage of those members voting on the matter. 'Of the
membership' means 'of all members thereof." (e.s.)

Thus, for purposes of interpreting constitutional provisions, the phrase "of the membership"
relates to the total membership of the body in question. The constitutional provision distinguishes
this number from that required when the reference is merely to "a vote," which requires only a
percentage of those members who are present and voting on the matter.[10]

Finally, with regard to parliamentary law, where a legal quorum is present, the general rule in the
absence of any provision to the contrary is that a proposition is carried by a majority of the legal
votes cast.[11] Thus, if the Legislature had intended a majority of the quorum present at a
Sebring Airport Authority Board meeting to effect valid official action, no provision other than the
guorum language would have been necessary. Rather, the Legislature specified that approval of
a "majority of the members" is necessary in order to take official action. This office will not
presume that the Legislature intended to enact purposeless or useless legislation.[12]

Therefore, it is my opinion that the phrase "affirmative vote of a majority of members" as
contained in section 4, Chapter 67-2070, Laws of Florida, should be read to refer to an
affirmative vote of a majority of members of the total board of the Sebring Airport Authority. The
constitutional rule of construction and the rules of statutory construction persuade me that the
affirmative vote of four members of the airport authority is required for official action to be taken
by the board.



Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] Chapter 67-2070, Laws of Florida, has been amended by Ch. 82-382 and Ch. 89-484, Laws
of Florida.

[2] Section 2, Ch. 67-2070, Laws of Florida.
[3] Section 6, Ch. 67-2070, Laws of Florida, as amended by s. 6, Ch. 89-484, Laws of Florida.

[4] Section 4, id. as amended by Ch. 82-382, Laws of Florida, and s. 4, Ch. 89-484, Laws of
Florida.

[5] Section 4, Ch. 67-2070, Laws of Florida.

[6] While Ch. 67-2040, Laws of Florida, has been amended a number of times, this language has
remained unchanged since 1967.

[7] Holly v. Auld, 450 So. 2d 217, 219 (Fla. 1984); Reino v. State, 352 So. 2d 853, 860 (Fla.
1977); State v. Egan, 287 So. 2d 1, 4 (Fla. 1973).

[8] Osborne v. Simpson, 114 So. 543 (Fla. 1927).

[9] Cf. 29 C.J.S. Elections s. 119(4), "[iln computing the number of votes which constitutes a
majority, all votes are to be considered."

[10] See Chiles v. Phelps, 714 So. 2d 453, FN8. at 460 (Fla. 1998), in which the Court notes that
a two-thirds vote "of the membership" of the Legislature is greater than the two-thirds vote
required to override a gubernatorial veto and cites Art. X, s. 12(e), Fla. Const. Cf. State v. City of
Miami Beach, 257 So. 2d 25 (1971); and State v. City of St. Augustine, 235 So. 2d 1 (1970),
discussing voting requirements for approval of bond issues under Art. VII, s. 12, Fla. Const.

[11] See 67A C.J.S. Parliamentary Law s. 8b.

[12] See, e.g., Dickinson v. Davis, 224 So. 2d 262 (Fla. 1969); Sharer v. Hotel Corporation of
America, 144 So. 2d 813 (Fla. 1962).



