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RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE--ATTORNEY--CLERK OF COURT--authority of clerk
to attend closed attorney-client meeting to discuss litigation strategy or settlement negotiations.
s. 286.011(8), Fla. Stat.

Dear Mr. Mullin:

You ask substantially the following question:

Is the clerk of the court entitled to attend a meeting of the board of county commissioners held
pursuant to section 286.011(8), Florida Statutes?

In sum:

Section 286.011(8), Florida Statutes, specifies who may attend a meeting held pursuant to its
terms and does not include the clerk of the court.

Florida law generally requires governmental entities to conduct their business at open public
meetings.[1] In 1993, however, the Legislature created a limited exception for attorney-client
discussions.[2] Section 286.011(8), Florida Statutes, provides:

"(8) Notwithstanding the provisions of subsection (1), any board or commission of any state
agency or authority or any agency or authority of any county, municipal corporation, or political
subdivision, and the chief administrative or executive officer of the governmental entity, may
meet in private with the entity's attorney to discuss pending litigation to which the entity is
presently a party before a court or administrative agency, provided that the following conditions
are met:
(a) The entity's attorney shall advise the entity at a public meeting that he or she desires advice
concerning the litigation.
(b) The subject matter of the meeting shall be confined to settlement negotiations or strategy
sessions related to litigation expenditures.
(c) The entire session shall be recorded by a certified court reporter. The reporter shall record
the times of commencement and termination of the session, all discussion and proceedings, the
names of all persons present at any time, and the names of all persons speaking. No portion of
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the session shall be off the record. The court reporter's notes shall be fully transcribed and filed
with the entity's clerk within a reasonable time after the meeting.
(d) The entity shall give reasonable public notice of the time and date of the attorney-client
session and the names of persons who will be attending the session. The session shall
commence at an open meeting at which the persons chairing the meeting shall announce the
commencement and estimated length of the attorney- client session and the names of the
persons attending. At the conclusion of the attorney-client session, the meeting shall be
reopened, and the person chairing the meeting shall announce the termination of the session.
(e) The transcript shall be made part of the public record upon conclusion of the litigation."

Section 286.011(8), Florida Statutes, does not create a blanket exception to the open meeting
requirements of the Sunshine Law and is narrower than the attorney-client communications
exception recognized for private litigants.[3] Only discussions on pending litigation to which the
public entity is presently a party are subject to its terms. Moreover, such discussions are limited
to settlement negotiations or strategy sessions related to litigation expenditures. In addition, the
other conditions specified by the Legislature must be fully met by a public entity in order to claim
the exemption.

The courts have held that the Legislature intended a strict construction of the exemption afforded
by section 286.011(8), Florida Statutes.[4] In keeping with this mandate, this office in Attorney
General Opinion 95-06 stated that only those persons listed in the statutory exemption--that is,
the entity, the entity's attorney, the chief administrative officer of the entity, and the court
reporter--are authorized to attend a closed attorney-client session. Other staff members or
consultants may not be present at such closed sessions.

In School Board of Duval County v. Florida Publishing Company,[5] the court stated that the
interpretation of the statute in Attorney General Opinion 95-06 appeared consistent with the
legislative intent. As explained in the staff analysis for the legislation, the 1993 addition to section
286.011(8), Florida Statutes, permits any governmental agency, its chief executive, and its
attorney to meet in private if the agency is a party to litigation and the attorney desires advice
concerning settlement negotiations or strategy. The amendment does not, however, permit
nondesignated personnel to discuss settlement matters in private with the agency:

This act simply provides a governmental entity's attorney an opportunity to receive necessary
direction and information from the government entity. No final decisions on litigation matters can
be voted on during these private, attorney-client strategy meetings. The decision to settle a case,
for a certain amount of money, under certain conditions is a decision which must be voted upon
in a public meeting.[6]

In Zorc v. City of Vero Beach,[7] the court again looked to the statute's legislative history to
determine whether the city's action at a closed meeting went beyond the statute's scope. The
court concluded that the city's action in a closed-door meeting authorizing its counsel to include
specified language in a consent decree and to sign any necessary documents in order to settle
the city's claim was formal action requiring a vote at a public meeting. In considering who may
attend such meetings, the court stated that only those persons listed in the statutory exemption
of Sunshine Law are authorized to attend closed attorney-client sessions to discuss pending
litigation; other staff members and consultants are not allowed to attend. With respect to the



attendance of the clerk, the court stated:

"We do, however, find that the attendance of the City Clerk and Deputy City Clerk at closed
meetings to be improper. In support, the City relies upon the City's Charter which provides that
'[t]he City Clerk shall give notice of all City meetings to the Councilmen and the public as
required by law and shall attend all such meetings in person or by designee and shall keep
minutes of the proceedings.' See Vero Beach, Fla., Ordinance s. 3.05 (1982). However, section
286.011(8)(c) provides for all closed attorney-client meetings to be recorded by a certified court
reporter, thereby negating the need for the City Clerk to attend such meetings. Clearly, any
conflict between the City Charter and section 286.011(8) is negated under Article VIII, Section
2(b) of the Florida Constitution which provides that municipalities may exercise any power for
municipal purposes except as provided by law. (emphasis supplied). Municipal ordinances are
inferior to laws of the state and must not conflict with any controlling provision of a statute. See
Thomas v. State, 614 So. 2d 468, 470 (Fla. 1993). A municipality cannot forbid what the
legislature has expressly licensed, authorized or required, nor may it authorize what the
legislature has expressly forbidden. See Thomas v. State, 583 So. 2d 336, 340 (Fla. 5th DCA
1991), approved, 614 So. 2d 468 (Fla. 1993)."

You refer to the Florida Constitution which provides that the clerk is a county officer who shall be
"ex officio clerk of the board of county commissioners, auditor, recorder and custodian of all
county funds."[8] In one early case, the court stated that it was the intent of the constitution, in
making the clerks of the circuit courts in the several counties also clerks of the boards of county
commissioners, that they, as official recorders and custodians of the records generally of the
county, should write up and keep the records of the proceedings of such boards.[9] Section
125.17, Florida Statutes, provides:

"The clerk of the circuit court for the county shall be clerk and accountant of the board of county
commissioners. He or she shall keep their minutes and accounts, and perform such other duties
as their clerk as the board may direct. . . ."

Section 286.011(8), Florida Statutes, does not include the clerk of the court among those
authorized to attend the closed meeting. As noted in Zorc, however, the statute requires all
closed attorney-client meetings to be recorded by a certified court reporter. The court reporter's
notes are required to be fully transcribed and filed with the clerk within a reasonable time after
the meeting.

While the constitution prescribes that the clerk of the court serves as the ex officio clerk of the
board of county commissioners, section 286.011(8), Florida Statutes, does not authorize the
clerk to attend the closed attorney-client meetings. This office has no authority to add words to a
statute.[10] Moreover, this office must presume the validity of any duly enacted statute.[11]

Accordingly, I am of the opinion that section 286.011(8), Florida Statutes, specifies who may
attend a meeting held pursuant to its terms and does not include the clerk of the court.

Sincerely,

Robert A. Butterworth



Attorney General

RAB/tjw

-------------------------------------------------------------
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