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Subject:
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Dr. Frank Biasco

Chairman
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Re: PUBLIC OFFICERS--LEAVES OF ABSENCE--MILITARY LEAVE--temporary absence due
to active military leave not a vacancy in office; governor may temporarily fill unoccupied office.
ss. 115.09-13, Fla. Stat.

Dear Dr. Biasco:
You ask substantially the following question:

If a member of the district's board is called to active military duty, does a vacancy occur in office
and, if so, how must the vacancy be filled?

In sum:

A leave of absence granted to a board member due to active military duty does not create a
vacancy in office that may be filled pursuant to section 582.18(2), Florida Statutes. It is within the
constitutional power of the Governor, however, to appoint an acting member during the officer's
absence.

A member of the Escambia Soil and Water Conservation District (district) has been called to
active military duty, leaving the board with only four functioning members. There is a question as
to whether a vacancy in office has occurred and how the board should treat the absence of the
member.

The district was created pursuant to Chapter 582, Florida Statutes. Section 582.18, Florida
Statutes, provides for the election of supervisors of each district created. Each district has five
supervisors who generally serve for a term of four years.[1] While a supervisor holds office until
a successor has been elected and qualified, the selection of a successor to fill an unexpired term
is to be in accordance with section 582.18(2), Florida Statutes.[2] Section 582.18(2), Florida
Statutes, states:

"After the issuance of a certificate of organization of a soil and water conservation district by the
Department of State, or in the event of a vacancy resulting from death, resignation, removal, or
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otherwise, each vacancy shall be filled by appointment by the remaining supervisors of the
district until the next regular election."

Thus, the plain language of the statute provides that a vacancy in the office of a supervisor for
the district is to be filled by appointment by the remaining supervisors. The question remains,
however, whether a call to active military duty creates a vacancy that may be filled pursuant to
section 582.18(2), Florida Statutes.

Section 115.09, Florida Statutes, provides:

"All officials of the state, the several counties of the state, and the municipalities or political
subdivisions of the state, including district school and community college officers, which officials
are also officers or enlisted personnel in the National Guard or a reserve component of the
Armed Forces of the United States may, subject to the provisions and conditions here-after set
forth, be granted leave of absence from their respective offices and duties to perform active
military service, the first 30 days of any such leave of absence to be with full pay.”

Application for such leave of absence must be made to the Governor, who may grant or deny the
request based upon what best serves the public interest.[3] During a leave of absence for active
military duty, an official is entitled to preserve all seniority rights, efficiency ratings, promotional
status and retirement privileges, and the period of active service is deemed continuous service in
the office for purposes of computing retirement benefits.[4] Moreover, when an official terminates
his or her active military service, he or she immediately resumes the duties of the office for the
unexpired portion of the term for which elected or appointed.[5]

The above provisions have been in existence since 1941, with only nominal amendments not
affecting the rights protected. This office considered the ramifications of a county commissioner's
absence due to being called to active duty in Attorney General Opinion 50-482.[6] While the
officer's term potentially would expire during his tour of duty, the opinion discussed the various
scenarios that might occur if the officer were granted a leave of absence. The opinion states that
if the Governor grants a leave of absence for active military duty, then the Governor is
empowered to appoint a person as an acting member of the board to serve in the place of the
absent member during the period of active duty, but not beyond the expiration of the term to
which the absent member was elected.

In In re: Advisory Opinion to the Governor,[7] the Court in 1942 considered whether a sheriff's
induction into the Army Reserve and subsequent leave of absence granted by the Governor
created a vacancy that could be filled by the Governor. Stating that the purpose of granting
leaves of absence was to secure the tenure of officers called to active service, the Court found
that a leave of absence did not create a vacancy in office. The Court concluded, however, that a
replacement for the office could be named in one of two ways. An officer possessing the
authority to name a deputy to perform the duties of the office should do so. Otherwise, the Court
stated that the power vested in the Governor to grant a leave of absence implies the power to
name a suitable replacement during the period of the officer's absence.[8]

This conclusion was clarified later that year in a subsequent advisory opinion in which the Court
pointed to the Governor's authority to suspend officers who are not subject to impeachment and



appoint a proper replacement to perform the duties of the office pending such suspension.[9]
While recognizing that the Constitution does not contemplate a suspension from office due to an
officer's absence for military service, the Court found that it does contemplate that the official
duties of the absent officer will be faithfully performed during the officer's absence. Considering
the Governor's appointment power and duty to see that the laws of this state are faithfully
executed, the Court concluded that the Governor, when not otherwise forbidden, was authorized
to appoint a proper person to perform the duties of the absent officer.[10]

No changes have been made to Chapter 115, Florida Statutes, that would alter the conclusions
reached in Attorney General Opinion 50-482 or in In re: Advisory Opinion to the Governor.

In contrast, the filling of temporarily unoccupied positions in municipal office due to active military
duty is addressed in section 115.11(2), Florida Statutes, providing:

"Should such military leave of absence for any elected municipal officer extend for more than 60
days, the temporarily unoccupied position created by such leave may be filled by majority vote of
the remaining members of the legislative body of the municipality. This temporary appointment
shall terminate upon the elected official's return from active military service or upon the
expiration of his or her original term of office, whichever occurs first."[11]

The Legislature has not chosen to address the filling of unoccupied positions due to military
leave for other boards or commissions in a like manner.

Accordingly, it is my opinion that a leave of absence granted to a board member due to active
military duty does not create a vacancy in office that may be filled pursuant to section 582.18(2),
Florida Statutes. It is within the constitutional power of the Governor, however, to appoint an
acting member during the officer's absence.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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