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Date: November 28, 2001

Subject:
Reassignment of school district member district numbers

Mr. Douglas G. Griffin
Martin County School Board Attorney
500 East Ocean Boulevard
Stuart, Florida 34994

RE: SCHOOL DISTRICTS–RESIDENCE–REDISTRICTING–effect of reassignment of numbers
of school district member residence areas. ss. 230.04, and 230.061, Fla. Stat.

Dear Mr. Griffin:

You have asked for my opinion on substantially the following question:

Does a violation of the residence requirements for school board members pursuant to section
230.061, Florida Statutes, occur if the numbers of the various school board members' residence
areas are reassigned?

In sum:

The mere renumbering of school board member residence areas to coincide with those of county
commission residence districts does not result in a violation of the residence requirements for
school board members pursuant to section 230.061, Florida Statutes. Thus, no vacancy in office
would result from the reassignment of number designations for any such district.

According to your letter, the Martin County School Board is evaluating potential changes to the
residence area boundaries of school board members following the 2000 census. The school
board member residence area boundaries are the same as the residence area boundaries of
members of the Martin County Commission. While these districts have identical boundaries, the
numbers with which the districts are identified are not identical. The school board would like to
renumber its member residence areas to coincide with the county's numbering scheme in order
to minimize voter confusion. However, you are concerned that this renumbering may result in
school board members no longer residing in the districts from which they were elected, thereby
creating vacancies. As an example you state:

School Board Member X was elected in November 2000 to a four-year term as School Board
member for "District 4". Although the School Board member has continued to reside within the
same geographic region to which he was elected, he would no longer be a resident of "District 4"
under the proposed renumbering. Instead, he would be a resident of "District 5". Would this
change in numbering create a situation in which School Board Member X is a non-resident of the
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district for which he was elected?

Article IX, section 4(a), Florida Constitution, provides that each county constitutes a school
district and that "[i]n each school district there shall be a school board composed of five or more
members chosen by vote of the electors in a nonpartisan election for appropriately staggered
terms of four years, as provided by law." The statutes implement this constitutional mandate in
the provisions of Chapter 230, Florida Statutes.[1]

With regard to residence, section 230.04, Florida Statutes, requires that each member of the
school board "shall be a resident of the school board member residence area from which she or
he is elected, and shall maintain said residency throughout her or his term of office." Section
230.061, Florida Statutes, providing for school board member residence areas states:

"(1) For the purpose of electing school board members, each district shall be divided into at least
five district school board member residence areas, which shall be numbered one to five,
inclusive, and which shall, as nearly as practicable, be equal in population.

* * *

(2) The school board of any district may make any change which it deems necessary in the
boundaries of any school board member residence area of the district at any meeting of the
school board; provided that such changes shall be made only in odd-numbered years and
provided further, that no change which would affect the residence qualifications of any
incumbent member shall disqualify such incumbent member during the term for which he or she
is elected.

* * *"

The statute goes on to provide that changes in boundaries are to be made by school board
resolution, recorded in the office of the clerk of the circuit court, and published in a local
newspaper within 30 days after adoption.

The statutory scheme obviously contemplates the periodic redrawing of member residence
districts and requires that when such redistricting is accomplished, incumbent members may
continue to serve the remainder of their terms.[2] The mere renumbering of member residence
districts to coincide with those of county commission districts would appear to be in the nature of
a ministerial task, having no effect on the qualifications of a school board member or on his or
her actual residence within a residence area.

The Florida Supreme Court considered the issue of residence for school board members in the
case of State ex rel. Askew v. Thomas, and the rationale for an ongoing residence requirement
was discussed.[3] After election from the district in which she resided, Ms. Thomas married and
moved to another school board member residence area. At the time of the Thomas case, as
now, section 230.19, Florida Statutes, provided that any school board member who "removes"
his or her residence from the school board member residence area from which he or she was
elected creates a vacancy in office and the Governor may fill that vacancy by appointment.[4] A
quo warranto proceeding was brought to determine whether Ms. Thomas retained her office after



moving from the residence area from which she was elected.

The Court recognized "the continuing requirement of that residency in the area from which such
person is chosen; if he leaves, he leaves his office and a vacancy occurs in that residence area
to be filled."[5] The continuing residency requirement was characterized as being "paramount":

"There is understandable logic and reason for the residency requirement in this position;
firsthand knowledge of conditions within a particular school board area are important to the
service of the elected member. Perhaps it was felt in drafting the statute that the elected official
would not be as responsive or as informed or as sensitive to the needs of that area if she did not
live there with the people and their problems with which she was elected to deal. Certainly this is
not an unreasonable prerogative of the electorate, nor an unreasonable requirement of the
office."[6]

The Court declared the office vacant in accordance with both the Constitution and the statutes.

Unlike the situation in the Thomas case, the mere renumbering of school board member
residence areas does not result in vacancies in office. The members continue to maintain their
residence in the area each represents, as they have not moved or otherwise become disqualified
to hold office.

Thus, it is my opinion that the mere renumbering of school board member residence areas does
not result in a violation of the residence requirements for school board members pursuant to
section 230.061, Florida Statutes, resulting in a vacancy in office for any such district.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

------------------------------------------------------------

[1] See s. 230.01, Fla. Stat., providing that each county shall constitute a school district; s.
230.04, Fla. Stat., requiring that a school board be composed of not less than five members; s.
230.05, Fla. Stat., prescribing the term of office for school board members; and s. 230.10, Fla.
Stat., requiring a nonpartisan election of school board members.

[2] See Op. Att'y Gen. Fla. 99-36 (1999) (Pursuant to s. 230.061(2), Fla. Stat., the school board
may make changes to the residence area boundaries of school board members in odd
numbered years. When there is such a change, an incumbent school board member would
continue to serve as the board member from that residence area until his or her current term
ends even though the member may, due to redistricting, no longer live in the residence area.
After the expiration of his or her current term, the school board member would be subject to the
redrawn residence area boundaries.)



[3] 293 So. 2d 40 (Fla. 1974).

[4] Section 230.19, Fla. Stat.

[5] 293 So. 2d at 43 (Fla. 1974).

[6] Id.


