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Date: November 28, 2001

Subject:
Charter amendment changing term of office

Mr. Robert H. Berntsson
Punta Gorda City Attorney
City Hall
326 West Marion Avenue
Punta Gorda, Florida 33950-4492

RE: MUNICIPALITIES--CHARTERS--PUBLIC OFFICERS--REFERENDUM--charter amendment
changing term of office of council members from two to three years requires referendum. ss.
166.021, 166.031 and 100.3065, Fla. Stat.

Dear Mr. Berntsson:

On behalf of the Punta Gorda City Council, you ask substantially the following question:

Is a referendum required to amend the Punta Gorda City Charter to change not only the date for
qualifying as a candidate for the city council but also the term of office from two years to three
years?

In sum:

While a referendum is not required to change the date of, or qualifying dates for, municipal
elections, a referendum is required to amend the municipal charter to change the term of office
of city council members from two years to three years.

According to your letter, the Punta Gorda City Charter provides for five council members to be
elected for two-year terms, with staggered terms.[1] Municipal elections, therefore, are held
every year on the first Tuesday after the first Monday in February.[2] The final qualifying date for
all candidates for the city council "shall be 5:00 p.m. on the first business day after the January 1
previous to the date of election. In the event runoff elections shall be necessary, such runoff
election shall be held on the first Tuesday after the third Monday of February."[3]

The city council is interested in changing the language of the qualifying periods to read:

"The final qualifying date for candidates for council member seats in district 1, 3 and 5 shall be
5:00 p.m., on the first business day after January 1, 2002, and thereafter 5:00 p.m. the first
business day after January 1 every three years thereafter[.]"

The final qualifying date for districts 2 and 4 would likewise be the first business day after
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January 1, 2003 and thereafter every three years.

The city charter would also be amended to change the term of office for all council members
from two years to three years.

You refer to Attorney General Opinion 00-61 in which this office was asked whether a city could
amend its charter by ordinance to move the dates of city elections from April to November to
coincide with federal, state, and county elections, and to extend the terms of the sitting
commissioners to November.

Section 166.031, Florida Statutes, sets forth the procedures to be observed in amending
municipal charters, including a requirement that a proposed amendment shall be subject to
approval by referendum of the voters. For charters adopted prior to July 1, 1973, and not
subsequently readopted, section 166.021, Florida Statutes, repealed or changed into ordinances
many of the limitations contained in such charters. Subsection (4) of the statute, however,
provided that nothing in Chapter 166, Florida Statutes, the Municipal Home Rule Powers Act,
was to be construed as permitting any changes in a special law or municipal charter that affect
certain subject matters set forth therein, including "the terms of elected officers," without
referendum approval as provided in section 166.031, Florida Statutes.

During the 1995 legislative session, legislation was introduced to amend section 166.021,
Florida Statutes. Section 1 of Chapter 95-178, Laws of Florida, amended section 166.021(4) to
read in pertinent part:

"However, nothing in this act shall be construed to permit any changes in a special law or
municipal charter which affect . . . the terms of elected officers and the manner of their election
except for the selection of election dates and qualifying periods for candidates and for changes
in terms of office necessitated by such changes in election dates, . . . without approval by
referendum of the electors as provided in s. 166.031. . . ." (e.s.)

In addition, Chapter 95-178, supra, created section 100.3605, Florida Statutes, relating to the
conduct of municipal elections.[4] Subsection (2) of section 100.3605 provides:

The governing body of a municipality may, by ordinance, change the dates for qualifying and for
the election of members of the governing body of the municipality and provide for the orderly
transition of office resulting from such date changes.

An examination of the legislative history of the legislation indicates an intent that municipalities
would be authorized to amend their charters to change the election dates and qualifying periods
for candidates, including any changes in terms of office necessitated by such amendment,
without a referendum.[5]

In light of the above, this office in Attorney General Opinion 00-61 concluded that a city may by
ordinance amend its city charter to move the dates of city elections from April to November to
coincide with federal, state, and county elections, and to extend the terms of the sitting
commissioners to November.



Unlike the above opinion, however, the change in the term of the city council members that the
City of Punta Gorda is proposing is not necessitated by a change in the date of the election or
the qualifying period for the city council members. Rather, the reverse is true. The city is
interested in changing the terms of office for council members from two years to three years. The
change in the language relating to the qualifying period is necessitated by this change, which will
affect future city council members. In Attorney General Opinion 00-61, only the sitting officers'
terms were extended due to the change in the date of the election; the term of office of future
officers, however, remained the same. In the instant inquiry, the city is interested in changing the
term of office for future council members.

Accordingly, the change in term of city council members from two years to three years does not,
in my opinion, fall within the exception recognized in sections 166.021(4) and 100.3605, Florida
Statutes. As noted above, section 166.031, Florida Statutes, requires that charter amendments
be submitted to the voters for approval. In addition, section 166.021(4), Florida Statutes, requires
referendum approval of any pre-1973 charter provision affecting the terms of elected officers.

Therefore, I am of the opinion that while a referendum is not required to change the date of, or
qualifying dates for, municipal elections, a referendum is required to amend the Punta Gorda
City Charter to change the term of office of city council members from two years to three years.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------

[1] Article III, s. 2, Punta Gorda City Charter.

[2] Article IX, s. 1, Punta Gorda City Charter.

[3] Id.

[4] Section 2, Ch. 95-178, Laws of Florida.

[5] See House of Representatives Committee on Ethics and Elections Final Bill Analysis &
Economic Impact Statement on HB 2209 (passed by the Legislature as Ch. 95-178, Laws of
Florida), dated May 10, 1995, stating:

"HB 2209 authorizes amendment of a municipal charter or special act without referendum for the
purpose of changing municipal election dates and qualifying periods for candidates and for the
adjustment of terms of office necessitated by such date changes. . . ."

And see the title for Ch. 95-178, Laws of Florida, stating in pertinent part:



"An act relating to municipal elections; amending s. 166.021, F.S.; authorizing amendment of a
special law or municipal charter for the purpose of changing election dates and qualifying
periods for candidates, including any changes in terms of office necessitated thereby, without
referendum; creating s. 100.3605, F.S.; . . . providing for change of qualifying periods and
election dates by ordinance and for the orderly transition of office; providing an effective date."


