
State employee on active military duty, benefits 
Number: AGO 2004-02

Date: January 22, 2004

Subject:
State employee on active military duty, benefits

Mr. William O. Monroe
Auditor General
G74 Claude Pepper Building
111 West Madison Street
Tallahassee, Florida 32399-1450

RE: MILITARY LEAVE–PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES–INSURANCE–AUDITOR
GENERAL–leave of absence for active military service by state employee; extension of benefits
while on military leave. ss. 115.09, 115.12, 115.13 and 115.14, Fla. Stat.

Dear Mr. Monroe:

You ask my opinion on the following questions:

1. Is a state employee who volunteers for military active duty other than for training pursuant to
the provisions of 10 United States Code section 12301(d) required to be placed on military leave
by section 115.14, Florida Statutes, or any other provision of state or federal law, until separation
from the military?

2. If such employee is required to be placed on military leave, must such leave status be
maintained until separation from the military, even if military service is in excess of ten years?

3. If such employee is required to be placed on military leave, what benefits must be paid for by
the employer and provided to the employee?

4. Notwithstanding the responses to the above questions, during the term of any military leave
granted pursuant to section 115.14, Florida Statutes, what benefits must be paid for by the
employer and provided to the employee?

As your questions are interrelated, they will be answered together.

According to your letter, the individual in question has volunteered for military active duty other
than for training pursuant to 10 United States Code section 12301(d). That section provides:

"At any time, an authority designated by the Secretary concerned may order a member of a
reserve component under his jurisdiction to active duty, or retain him on active duty, with the
consent of that member. However, a member of the Army National Guard of the United States or
the Air National Guard of the United States may not be ordered to active duty under this
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subsection without the consent of the governor or other appropriate authority of the State
concerned."

Thus, it appears that the individual, although he or she volunteered, was ordered into active
service.

Long-term military leave for state employees is governed by section 115.14, Florida Statutes,
which provides:

"All employees of the state, the several counties of the state, and the municipalities or political
subdivisions of the state shall be granted leave of absence under the terms of this law; upon
such leave of absence being granted said employee shall enjoy the same rights and privileges
as are hereby granted to officials under this law, insofar as may be, including, without limitation,
receiving full pay for the first 30 days. Notwithstanding the provisions of s. 115.09, the employing
authority may supplement the military pay of its officials and employees who are reservists called
to active military service after the first 30 days in an amount necessary to bring their total salary,
inclusive of their base military pay, to the level earned at the time they were called to active
military duty. The employing authority shall continue to provide all health insurance and other
existing benefits to such officials and employees as required by the Uniformed Services
Employment and Reemployment Rights Act, chapter 43 of Title 38 U.S.C."[1]

Section 115.08(1), Florida Statutes, defines the term "active military service" as used in Chapter
115, Florida Statutes, as signifying

"active duty in the Florida defense force or federal service in training or on active duty with any
branch of the Armed Forces or Reservists of the Armed Forces, the Florida National Guard, the
Coast Guard of the United States, and service of all officers of the United States Public Health
Service detailed by proper authority for duty with the Armed Forces, and shall include the period
during which a person in military service is absent from duty on account of sickness, wounds,
leave or other lawful cause."[2]

Nothing in section 115.14, Florida Statutes, indicates an intent to limit its terms to periods of
active service in which Congress has declared war.[3] A review of the recent amendment to
section 115.14 indicates that such amendment was prompted by concerns generated by the
recent deployment of Florida National Guard troops to the Middle East.[4] Thus, section 115.14,
Florida Statutes, would appear to control the leave and benefits of state employees called to
military active duty other than for training pursuant to 10 United States Code section 12301(d).

Section 115.14, Florida Statutes, requires that such employees be granted leave of absence and
receive full pay for the first 30 days of active military service. After such time, the employer may,
but is not required to, supplement the military pay. The employer, however, is required to provide
all health insurance and other existing benefits as required by the Uniformed Services
Employment and Reemployment Rights Act, 38 United States Code chapter 43. While the
statute clearly specifies that an employee is entitled to receive full pay for the first 30 days and
permits supplemental pay after that date, it does not impose a limitation on the amount of leave
that may be granted. Section 115.14, Florida Statutes, however, indicates an intent to extend to
state employees the same rights and privileges as are granted to state officials for military leave.



Section 115.09, Florida Statutes, authorizes leave for public officials for military service and
states that such officials "shall be granted leave of absence from their respective offices and
duties to perform active military service, the first 30 days of any such leave of absence to be with
full pay." The statute does not limit the duration of the leave granted but merely requires that the
first 30 days of such leave be with full pay. Section 115.12(1), Florida Statutes, provides:

During such leave of absence such official shall be entitled to preserve all seniority rights,
efficiency ratings, promotional status and retirement privileges. The period of active military
service shall, for purposes of computation to determine whether such person may be entitled to
retirement under the laws of the state, be deemed continuous service in the office of said official.
While absent on such leave without pay, said official shall not be required to make any
contribution to any retirement fund.

During the 2003 legislative session, subsection (2) was added to section 115.12, Florida
Statutes, to provide that the employing authority "shall adhere to all the provisions contained in
the Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act, chapter 43 of Title 38
U.S.C." In addition, section 115.13, Florida Statutes, provides that said officer terminating his or
her active military service "shall enter upon the duties of office for the unexpired portion of the
term for which he or she was elected or appointed, in accordance with the limits provided under
the Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act, chapter 43 of Title 38
U.S.C." (e.s.)

The above statutes indicate an intent that the rights enjoyed by an officer are to be governed by
the provisions of the federal act. Pursuant to section 115.14, Florida Statutes, such rights are
extended to employees. While the federal Uniformed Services Employment and Reemployment
Rights Act relates to the reemployment of employees who have served in the uniformed
services,[5] it limits such reemployment rights, with certain exceptions, to a cumulative period of
service in the uniformed service that does not exceed five years.[6] While the officer or employee
is on such leave, he or she would be entitled to all seniority rights, efficiency ratings, promotional
status and retirement privileges.

Regarding the provision of other benefits, section 115.14, Florida Statutes, specifically provides
that the employing authority shall continue to provide all health insurance and other existing
benefits to such officials and employees as required by the Uniformed Services Employment and
Reemployment Rights Act. The federal act requires that an employee (and the employee's
dependents) covered by a health plan in connection with his or her employment may elect to
continue such coverage for a maximum period of eighteen months as specified by the act.[7]
The federal provision states that a person who elects to continue his or her health-plan coverage
under this section may be required "to pay not more than 102 percent of the full premium under
the plan . . . associated with such coverage[.]"[8]

In sum, I am of the opinion that a state employee who is ordered into military active duty other
than for training pursuant to the provisions of 10 United States Code section 12301(d) is entitled
to a leave of absence, receiving full pay for the first 30 days. After that time, the employing
authority may supplement the employee's military pay in an amount necessary to bring the
employee's total salary, inclusive of his or her base military pay, to the level earned at the time
the employee was called to active military duty. The period of military leave to which a state



employee is entitled would, in my opinion, be governed by the provisions of the Uniformed
Services Employment and Reemployment Rights Act, which limits reemployment rights, with
certain exceptions, to a cumulative period of service in the uniformed service that does not
exceed five years. In addition, such an employee would be entitled to continued coverage under
all health insurance and other existing benefits required under the federal act. That act provides
for a maximum period of coverage of eighteen months and further provides that the employee
who elects to continue his or her health-plan coverage under this section may be required "to
pay not more than 102 percent of the full premium under the plan . . . associated with such
coverage."

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tall

----------------------------------------------------------

[1] See also s. 115.09, Fla. Stat., relating to leave entitlement for public officials. And see s.
115.15, Fla. Stat., stating that failure to comply with the applicable provisions of 38 U.S.C.
chapter 43 by any state, county or municipal officer shall subject such officer to removal from
office.

[2] And see s. 115.08(2), Fla. Stat., defining "period of active military service" as beginning with
the date of entering upon active military service, and terminating with death or a date 30 days
immediately next succeeding the date of release or discharge from active military service, or
upon return from active military service, whichever shall occur first.

[3] Compare s. 115.01, Fla. Stat., which provides for the granting of leave to state or county
officials when called into active service of the United States "during war between the United
States and a foreign government." But see s. 1.01(14), Fla. Stat., defining a veteran as one who
has served during periods of wartime service which include, among others, conflicts other than
wars declared by Congress. Attachments to your request refer to Attorney General Opinion 92-
64. That opinion, however, related to leave for the Florida National Guard called to state duty
pursuant to Ch. 250, Fla. Stat. Compare Op. Att'y Gen. Fla. 98-43 (1998), which considered a
public employer's responsibility to pay its employees called to active military duty under Ch. 115,
Fla. Stat., and stated that "Chapter 115, Florida Statutes, authorizes state and local governments
to provide leaves of absence for officers and employees when they are engaged in military
service."

[4] See Whereas Clauses to Ch. 03-72, Laws of Florida. And see Senate Staff Analysis and
Economic Impact Statement, CS/SB 1098, Committee on Military and Veterans' Affairs, Base
Protection, and Spaceports, dated March 24, 2003.

[5] See 38 U.S.C. s. 4312(c). And see 38 U.S.C. s. 4316 stating that a person who is
reemployed under the federal act is entitled to the seniority and other rights and benefits of



seniority that the person had on the date of his or her commencement of service plus any
additional seniority rights and benefits that person would have retained if that person had
remained continuously employed. See also 38 U.S.C. s. 4318 relating to pension benefits.

[6] 38 U.S.C. s. 4312(c). Questions involving the interpretation of the federal act should be
referred to the appropriate federal agency.

[7] 38 U.S.C. 4317(a)(1), which provides that the maximum period of coverage of a person and
the person's dependents under such an election shall be the lesser of:

"(A) the 18-month period beginning on the date on which the person's absence begins; or

(B) the day after the date on which the person fails to apply for or return to a position of
employment, as determined under section 4312(e)."

[8] 38 U.S.C. s. 4317(a)(2).


