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Number: AGO 2004-63

Date: December 10, 2004

Subject:
Community Alliance, statutory amendment's effect

The Honorable Cindy Lederman
Chair, Miami-Dade Community Based
Care Alliance

Juvenile Justice Center

3300 Northwest 27th Avenue

Miami, Florida 33142

RE: COMMUNITY ALLIANCES—-CHILDREN AND FAMILIES, DEPARTMENT OF--STATUTES--
amendment imposing new restriction on members of community alliances does not apply to
current members in absence of an expression of legislative intent. s. 20.19, Fla. Stat.; Ch. 04-
356, Laws of Fla.

Dear Judge Lederman:

As Chair of the Miami-Dade Community Based Care Alliance and on behalf of the Alliance, you
ask substantially the following question:

Does the recent amendment to section 20.19(6), Florida Statutes, apply to current members of
community alliances?

During the 2004 legislative session, the Legislature amended section 20.19(6), Florida
Statutes.[1] As amended, section 20.19(6)(f), Florida Statutes, provides:

"A member of the community alliance, other than a member specified in paragraph (d), may not
receive payment for contractual services from the department or a community-based care lead
agency."

You ask whether such an amendment applies to the current alliance membership. Since your
inquiry concerns an amendment to section 20.19, Florida Statutes, which creates the
Department of Children and Families (department) and prescribes the duties and responsibilities
of that department, including the establishment of community alliances, this office contacted the
department on this issue. The department has advised this office that it concurs in your request
for an opinion of this office.

Section 20.19(6), Florida Statutes, requires the Department of Children and Families, in
consultation with local communities, to establish community alliances of the "stakeholders,
community leaders, client representatives and funders of human services in each county to
provide a focal point for community participation and governance of community-based services."
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(e.s.) The duties of a community alliance include:

"1. Joint planning for resource utilization in the community, including resources appropriated to
the department and any funds that local funding sources choose to provide.

2. Needs assessment and establishment of community priorities for service delivery.

3. Determining community outcome goals to supplement state-required outcomes.

4. Serving as a catalyst for community resource development.

5. Providing for community education and advocacy on issues related to delivery of services.
6. Promoting prevention and early intervention services."[2]

Section 20.19(6)(d), Florida Statutes, provides that the initial membership of an alliance includes
the district administrator and a representative from each of the following: county government; the
school district; the county United Way; the county sheriff's office; the circuit court corresponding
to the county; and the county children's board, if one exists. Pursuant to section 20.19(6)(e),
Florida Statutes, after its the initial meeting an alliance may increase its membership to include
individuals and organizations representing funding organizations, who are community leaders,
who have knowledge of community-based service issues, or who otherwise have perspectives
enabling them to accomplish the duties assigned to the alliance. Members are subject to the
provisions of part Il of chapter 112, the Code of Ethics for Public Officers and Employees, and
must act consistently with department policy and state and federal laws, rules, and
regulations.[3] This office has previously stated that the members of such alliances are officers
subject to the dual office-holding prohibitions of Article Il, section 5(a), Florida Constitution.[4]
You have advised this office that the term of office for community alliance members is generally
two years.

As noted above, the 2004 Legislature amended section 20.19(6), Florida Statutes, to prohibit a
member of a community alliance, other than a member specified in paragraph (d), from receiving
payment for contractual services from the department or a community-based care lead agency.
Thus, the only exception recognized by the act is for those members specified in section
20.19(6)(d). Where a statute sets forth exceptions, no others may be implied.[5] The staff
analysis for the bill states that the bill prohibits "entities that receive funding from either the
Department of Children and Family Services or a community-based lead agency from serving on
the community alliance."[6] You ask whether a distinction may be made for a member who is an
officer or employee of an entity receiving funding from the department or a community-based
lead agency because the member did not personally sign the contract or was not directly
involved in negotiations for a contract. No distinction is made within the statute and this office
cannot read such an exception into the statute. Nor can this office read such an exception into
the statute for foster or prospective foster parents who receive funding from the department.

You ask whether the prohibition applies to the current members of a community alliance. It is
generally recognized that the power to create an office generally includes the power to modify or
abolish it even though the office is occupied by a duly elected incumbent.[7] For example, in
recognition of this principle, this office in Attorney General Opinion 03-47 stated that the duties of
a mayor may be changed pursuant to a validly enacted charter amendment that, if adopted,
would become effective during the mayor's current term. In order to apply an amendment
modifying a term or qualification for office to existing officeholders such that it results in a
curtailment of the term of office of the sitting officeholder, however, the amendment should



unambiguously express that intention.

For example, the Florida Supreme Court in Myers v. Hawkins[8] held that a constitutional
amendment barring state legislators from practicing law before state agencies other than judicial
tribunals was inapplicable to persons who held office on the effective date of the amendment,
stating:

"The office itself is not abrogated or its duties altered, of course, but the privileges of
officeholding are no less impaired by curtailing non-legislative employment opportunities than
they would be if the office was made full-time and outside employment prohibited altogether.
(footnote omitted) The abridgement in either case is tantamount to changing the qualifications of
office. There was absolutely no employment limitation when the term of office was sought."[9]

In reaching such a conclusion, the Court relied on its earlier decision in State ex rel. Reynolds v.
Roan,[10] in which the Court stated:

"[A]n intention to apply the shortened term of an office, or the changed qualifications thereof, to
an incumbent, resulting in his ouster from the office before the end of his term, must be clearly
expressed in the statute or constitutional amendment making the change before it will be given
that effect.” (e.s.)

Subsequently in Florida Commission on Ethics v. Plante,[11] the Court held that the disclosural
obligations imposed upon state officers under the same constitutional amendment as it
considered in Myers v. Hawkins, supra, applied to existing officeholders since it required no
curtailment of non-legislative employment opportunities, but left the officeholder with the choice
to continue or curtail his current financial practices. Furthermore, the Court found that this
constitutional provision did not impose "new and onerous requirements” on incumbents who
wished to continue in office.

The 2004 amendment to section 20.19(6), Florida Statutes, prohibiting members of a community
alliance, other than those members specified in section 20.19(6)(d), from receiving payments for
contractual services from the department or a community-based care lead agency would appear
to be more in the nature of the situation presented in Myers v. Hawkins, supra, rather that in
Florida Commission on Ethics v. Plante, supra. Chapter 04-356, Laws of Florida, is silent
regarding the application of its amendment of section 20.19(6) to existing officeholders and a
review of the legislative history surrounding the enactment of this legislation fails to reveal any
evidence of legislative intent on this issue. The legislation, however, curtails an alliance
member's non-alliance employment opportunities and accordingly appears to impose a "new and
onerous requirement” on existing officeholders who wish to complete their term of office.

Accordingly, while | am of the opinion that the Legislature may adopt an amendment modifying
the term or qualifications for a statutory office that would apply to existing officeholders, such an
amendment should unambiguously express that intention. Since the recent amendment to
section 20.19(6), Florida Statutes, does not express such an intent, it is my opinion that the
amendment does not apply to the existing members of community alliances during their current
term of office.



Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General
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"ouster" was not present in the enactment.



