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Date: June 15, 2006

Subject:
Sunshine Law, metropolitan planning organizations

Ms. Renee Francis Lee
Hillsborough County Attorney
Post Office Box 1110
Tampa, Florida 33601

RE: SUNSHINE LAW--METROPOLITAN PLANNING ORGANIZATIONS--PUBLIC MEETINGS--
use of electronic media technology to connect simultaneous metropolitan planning organization
meetings in various counties to constitute single meeting of a joint committee created by the
MPO’s. ss. 286.011, 339.175. 120.54 and 120.52, Fla. Stat.

Dear Ms. Lee:

As the representative for the Hillsborough County Metropolitan Planning Organization, you ask
substantially the following question:

May the Joint Citizens Advisory Committee comply with Sunshine Law in holding its quarterly
meeting by linking simultaneous meetings of citizens’ advisory committees in each of its
participating counties, networked via computers, conference call, video or some other electronic
media technology, so that all members of the committees and the public can hear and participate
at the meeting, when each citizens’ advisory committee has a quorum present for its meeting?

Pursuant to section 339.175(5)(e), Florida Statutes, each metropolitan planning organization
(MPO) must appoint a citizens’ advisory committee (CAC), with the membership of each
committee reflecting a broad cross-section of local residents interested in the development of an
efficient, safe, and cost-effective transportation system. In Hillsborough County, a citizens
advisory committee was created to advise the MPO. Your letter indicates that four members of
the Hillsborough County CAC and four members of the Pinellas County CAC make up a Joint
Citizens Advisory Committee (JCAC). The JCAC advises the Chairs Coordinating Committee
(CCC), created by section 339.175(5)(h), Florida Statutes, and composed of the MPOs for
Hernando, Hillsborough, Manatee, Pasco, Pinellas, Polk, and Sarasota counties. You state that
the JCAC and the CCC meet on a quarterly basis.

The JCAC wishes to expand its membership to the other counties represented on the CCC, but
geographical distance among the counties is a hindrance for travel of the members to a single
location for meetings. The Hillsborough County MPO is investigating the possibility of using
remote technology to expand the participation in the regional JCAC, by having simultaneous
meetings in each county in which a physical quorum of the local CAC is present, with the
meetings linked through networked computers, conference calls or other methods.
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This office has previously concluded that citizens' advisory committees appointed by an MPO
are subject to the provisions of section 286.011, Florida Statutes, Florida’s "Government in the
Sunshine Law."[1] Such a requirement would also apply to any other boards or commissions or
subcommittees formed by an MPO to carry out official business, such as a JCAC.[2]

Section 286.011(1), Florida Statutes, provides:

"All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency or
authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting. The board or commission must
provide reasonable notice of all such meetings."

The statute has been determined to show a legislative intent that its provisions apply to all
meetings, whether formal quorum meetings or informal preliminary meetings, at which all or part
of the members of a board or commission deal with matters upon which it is foreseeable that
action will be taken by the board.[3]

This office has been asked on several occasions to provide assistance to local boards regarding
the participation of their members in public meetings via electronic means.[4] In one instance, it
was determined that a county commissioner who was physically unable to attend a commission
meeting due to a serious medical condition could vote by an interactive video and telephone
system when a quorum of the commission members was present at the designated public
facility.[5] The system allowed the commissioner to see the other members of the board and the
audience at the meeting, and the board and audience could see her.

In Attorney General Opinion 2001-66, this office considered whether an airport authority could
conduct discussions or meetings over the internet when such discussions or meetings were
noticed to the general public, viewable by the general public, open to input by the general public,
and recorded for public inspection. This office found that the authority members could conduct
informal discussions and workshops over the internet, provided proper notice was given and
interactive access by members of the public was provided. Such interactive access must include
not only public access via the internet but also designated places within the authority boundaries
at which the airport authority makes computers with internet access available to members of the
public who may not otherwise have internet access. It was advised that notice of such
discussions and workshops should also include the locations at which computers with internet
access would be located. For meetings at which a quorum was necessary for action to be taken,
however, the opinion concluded that physical presence of the members making up the quorum
would be required in the absence of a statute providing otherwise.

The use of interactive electronic media to increase public participation in meetings and the use
of such media to allow members of a board or commission to participate in a duly noticed public
meeting does not necessarily raise Sunshine Law issues, but rather implicates the ability of an
entity to conduct official business with a quorum. In addressing the use of interactive electronic
media by members of a board or commission to participate in a meeting they are physically
unable to attend, this office has concluded that such participation is appropriate only in situations



where the member is suffering a serious medical condition and a quorum of the board members
is physically present at the public meeting place. It is clear from the discussion above that the
use of electronic media technology for conducting official business by board members has
limitations when there is a need for a quorum or when a meeting must be held at a designated
location.[6]

This office was recently asked to comment on the use of video conferencing and digital audio for
members of the Monroe County Commission to conduct special meetings or workshops at which
no official action was to be taken.[7] Because of Monroe County’s unique geography spanning
120 miles connected by bridges, the board of county commissioners was exploring the use of
electronic communication to hold special and workshop meetings in order to minimize the travel
time and expense of commissioners and staff. After discussing the limitations on the use of such
technology for regular meetings at which official actions would be taken, it was concluded that
electronic media technology could be used for workshops or special meetings where no formal
action would be taken. The county was advised, however, to be vigilant in adhering to the
requirements of the Sunshine Law and to ensure that the meetings or workshops using
electronic media technology were not forums for the commission to undertake formal
decisionmaking.

In the instant situation, the individual CACs or their members would be creating a larger multi-
county JCAC. All of the individual meetings of the CACs would be electronically connected and
no single location would be designated as the one at which the JCAC would meet. While the
individual CACs may have a quorum present at each location for purposes of their meeting, their
participation from remote locations would not appear to constitute a quorum for the JCACs
meeting.[8]

The Legislature has provided authority for the use of electronic media technology for
participation in meetings of statewide boards or commissions.[9] However, I have found no
authority, nor has any been brought to my attention, allowing a JCAC or other committee created
by an MPO to use such technology to consolidate multiple meetings at remote locations by
electronic technology to form a single meeting of the committee.[10] If one of the goals of
expanding the membership of the JCAC is to increase citizen participation from the counties
constituting the CCC, the MPO may wish to consider designating a specific location for the
quarterly meeting of the JCAC, with electronic media technology used to allow citizens in
member counties to participate in the meeting. You may also wish to seek legislative changes
that would allow boards or commissions with multi-county members to use electronic media
technology in the same manner allowed for statewide boards or commissions.

Accordingly, it is my opinion that the Joint Citizens Advisory Committee whose members are
representatives from several county metropolitan planning organizations may use electronic
media technology to link simultaneously held public meetings of citizens' advisory committees
allowing all members of the committees and the public to hear and participate at workshops. The
use of electronic media technology, however, does not satisfy quorum requirements necessary
for official action to be taken by the joint committee.

Sincerely,



Charlie Crist
Attorney General

CC/tals
----------------------------------------------------------

[1] Op. Att'y Gen. Fla. 82-35 (1982).

[2] See Ops. Att'y Gen. Fla. 92-26 (1992) and 98-13 (1998). And see Town of Palm Beach v.
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