
Dual Office Holding, police chief as city manager 
Number: AGO 2006-27

Date: July 03, 2006

Subject:
Dual Office Holding, police chief as city manager

Ms. Catherine D. Reischmann
Casselberry City Attorney
1001 Heathrow Park Lane, Suite 4001
Lake Mary, Florida 32746

RE: MUNICIPALITIES–DUAL OFFICE HOLDING–police chief serving as temporary city
manager. Art. II, s. 5(a), Fla. Const.

Dear Ms. Reischmann:

On behalf of the Casselberry City Commission, you ask substantially the following questions:

1) Does Article II, section 5(a), Florida Constitution, preclude the city and the former police chief,
who resigned in order to temporarily serve as acting city manager, from entering into an
agreement that the former chief will again serve as police chief once he no longer serves as
acting city manager?

2) Does the exception to dual officeholding recognized by the courts in Vinales v. State[1] and
Rampil v. State[2] permit the police chief to serve as acting city manager without resigning his or
her office when such appointment is temporary and without additional remuneration?

Question One

Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except . . . any officer may be a member of a . . .
statutory body having only advisory powers."

This constitutional provision prohibits a person from simultaneously serving in more than one
state, county, or municipal office, regardless of whether elected or appointed.

Recognizing that this office has stated that the constitutional provision prohibits a police chief
from simultaneously serving as the city administrator,[3] the police chief resigned as police chief
when he was named by the city commission as acting city manager. You ask, however, whether
the city is precluded from entering into an agreement providing that the acting city manager may
return to his position as police chief once the position of city manager has permanently been
filled by another individual.
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Generally, the acceptance of a second office has been considered to be a vacancy in the first
office.[4] Thus, the acceptance of the position as acting city manager created a vacancy in the
office of police chief, not a leave of absence. I am not aware of any prohibition in Article II,
section 5(a), Florida Constitution, that would preclude the city from reappointing the current
acting city manager as police chief when he no longer is serving as city manager.

Question Two

The Supreme Court of Florida recognized a limited exception to the constitutional dual
officeholding prohibition in Vinales v. State,[5] which concerned the appointment of municipal
police officers as state attorney investigators pursuant to statute. Since the police officers'
appointment was temporary and no additional remuneration was paid for performing the
additional criminal investigative duties, the Court held that the officers were not simultaneously
holding two offices and thus the constitutional dual office holding prohibition did not apply. The
Second District Court of Appeal in Rampil v. State,[6] following the Vinales exception, concluded
that it was not a violation of Article II, section 5(a), Florida Constitution, for a city police officer to
act in the capacity of deputy sheriff since that officer received no remuneration for such duties.

The above exception, however, has been applied only when both offices have related to criminal
investigation or prosecution and not to the exercise of governmental power or performance of
official duties on a disparate board or position. Thus, this office, in considering the Vinales and
Rampil exception, has stated that the exception is limited and does not apply to a member of a
municipal board of adjustment serving as a part-time law enforcement officer or to a police
officer who serves as a law enforcement officer.[7]

Accordingly, I am of the opinion that the exception to dual officeholding recognized by the courts
in Vinales v. State, supra, and Rampil v. State, supra, does not permit the police chief to serve
as acting city manager without resigning his or her office.[8]

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tjw
--------------------------------------------------

[1] 394 So. 2d 993 (Fla. 1981).

[2] 422 So. 2d 867 (Fla. 2nd DCA 1982).

[3] See Op. Att'y Gen. Fla. 86-11 (1986). This office has repeatedly stated that a certified law
enforcement officer, such as a municipal police officer, is an "officer" within the scope of the
constitutional prohibition against dual office holding. See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 57-165
(1957), 69-2 (1969) , 76-92 (1976), 77-89 (1977), 84-25 (1984), and 86-11 (1986). And see
Curry v. Hammond, 16 So. 2d 523, 524 (Fla. 1944). ("It can hardly be questioned that a
patrolman on a city police force is clothed with sovereign power of the city while discharging his



duty."). This office has also considered the position of city manager, as the chief administrative
officer of the city, to constitute an office for purposes of Article II, section 5(a), Florida
Constitution. See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 80-97 (1980) and 86-11 (1986).

[4] See In re Advisory Opinion to the Governor, 79 So. 874 (Fla. 1918) (when a person holding
one office is appointed to and accepts another office, such appointment and acceptance vacates
the person's right and status to the first office); and Ops. Att'y Gen. Fla. 94-40 (1994) and 77-63
(1977). Cf., Holley v. Adams, 238 So. 2d 401, 407 (Fla. 1970) (acceptance of an incompatible
office by one already holding office operates as a resignation of the first).

[5] 394 So. 2d 993 (Fla. 1981).

[6] 422 So. 2d 867 (Fla. 2nd DCA 1982).

[7] See Op. Att'y Gen. Fla. 84-25 (1984). And see Op. Att'y Gen. Fla. 86-84 (1986) (Vinales and
Rampil exceptions do not apply to a city council member simultaneously serving as a certified
auxiliary law enforcement officer).

[8] You have advised this office that the city charter provides that the city manager may
designate, subject to the city commission's approval, a qualified administrative officer to exercise
the powers of the city manager due to the city manager's temporary absence or disability. The
courts of this state have recognized that the legislative designation of an officer to perform ex
officio the functions of another or additional office does not violate the dual officeholding
prohibition, provided that the duties imposed are consistent with those already being exercised.
See, e.g., Bath Club, Inc. v. Dade County, 394 So. 2d 110 (Fla. 1981).
There is, however, a distinction between a statute or charter provision imposing an ex officio
position on the holder of another office and one authorizing the appointment of one officeholder
to another distinct office. See, e.g., Advisory Opinion to the Governor, 1 So. 2d 636 (Fla. 1941)
(provision making chairman of the state road department a member of the state planning board
merely placed additional duties on the chairman and was constitutional; however, provision
which permitted Governor to appoint state officials or employees to the board did "not impose
additional duties on any particular State officer," but rather created a separate position, and thus
violated the dual office holding prohibition. Id. at 638. As in the above case, the charter provision
does not designate a particular municipal office to temporarily perform the duties of the city
manager.


