
Property Appraiser, severance pay 
Number: AGO 2007-26

Date: June 29, 2007

Subject:
Property Appraiser, severance pay

The Honorable Lori Parrish
Broward County Property Appraiser
115 South Andrews Avenue, Room 111
Fort Lauderdale, Florida 33301

RE: PROPERTY APPRAISER–COUNTIES–COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES–PUBLIC
FUNDS–severance pay in lieu of notice, payment to employees of property appraiser's office. s.
215.425, Fla. Stat.

Dear Ms. Parrish:

You ask substantially the following question:

Is the property appraiser authorized to pay severance pay (salary and health insurance) in lieu of
notice in light of section 215.425, Florida Statutes, and if so, under what conditions?

Section 215.425, Florida Statutes, provides in pertinent part:

"No extra compensation shall be made to any officer, agent, employee, or contractor after the
service has been rendered or the contract made; nor shall any money be appropriated or paid on
any claim the subject matter of which has not been provided for by preexisting laws, unless such
compensation or claim is allowed by a law enacted by two-thirds of the members elected to each
house of the Legislature. . . . The provisions of this section do not apply . . . to extra
compensation given to county, municipal, or special district employees pursuant to policies
adopted by county or municipal ordinances or resolutions of governing boards of special districts
or to employees of the clerk of the circuit court pursuant to written policy of the clerk; or to a
clothing and maintenance allowance given to plainclothes deputies pursuant to s. 30.49."[1]

Extra compensation generally refers to an additional payment for services performed or
compensation over and above that fixed by contract or law when the services are rendered.[2]

In considering the application of section 215.425, Florida Statutes, this office has stated that in
the absence of a statute, collective bargaining agreement, or existing personnel policy
authorizing such payments, severance payments in lieu of notice constitute extra compensation
prohibited by section 215.425. In Attorney General Opinion 91-51, this office stated that such a
payment to the employees of a tax collector's office for services they had already performed and
been compensated for would constitute "extra compensation," which was prohibited by section
215.425 in the absence of a preexisting employment contract or personnel policy that included a
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provision making this payment a part of the salary for the position. Where, however, proposed
benefits were not bonuses, but rather constituted increased benefits to currently employed
personnel through an early retirement option, this office has stated that a city utility board could
establish such an early retirement option for employees without violating section 215.425,
Florida Statutes.[3]

In 1992, the Legislature amended section 215.425, Florida Statutes, to make the section
inapplicable to extra compensation given to county or municipal employees pursuant to policies
adopted by county or municipal ordinance.[4] As a county constitutional officer,[5] employees of
your office would appear to be employees of the county for purposes of this section.[6]

From the information provided to this office, there is no preexisting employment contract or
personnel policy for the employees of the Broward County Property Appraiser's Office that
provides for severance payments. Under the plain language of section 215.425, Florida Statutes,
therefore, the property appraiser may not make severance payments in lieu of notice in the
absence of a county ordinance authorizing such payments. Absent such an ordinance, the
property appraiser may, if otherwise authorized to adopt policies regarding the salary and
compensation of the employees of that office, adopt a policy regarding such payments, provided
that the policy is prospective in application.[7] A policy adopted at the time of termination of the
employee, however, would not be representative of compensation earned during service and
thus would violate section 215.425, Florida Statutes. While a severance pay policy in lieu of
notice may be adopted for current employees, it must be part of the compensation benefits
earned after the policy's adoption.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tjw

---------------------------------------------------------------------------------

[1] Section 215.425, Fla. Stat., was formerly Art. XVI, s. 11, 1885 Fla. Const., and was converted
to statutory law by Art. XII, s. 10, 1968 Fla. Const. Prior to its conversion, it was applied to
county constitutional officers; this office has, therefore, concluded that the provisions of the
statute also apply to elected county constitutional officers. See Op. Att'y Gen. Fla. 91-51 (1991).
Cf. Weber v. Smathers, 338 So. 2d 819 (Fla. 1976), In re Advisory Opinion to the Governor, 112
So. 2d 843 (Fla. 1959), and State v. Miami Beach Redevelopment Agency, 392 So. 2d 875, 886
(Fla. 1980), for the proposition that decisions construing predecessor provisions of the
constitution having the same import as current provisions are sources of authority for the
construction of the successor provisions.

[2] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 89-53 (1989) and 75-279 (1975), stating that the term "denotes
something done or furnished in addition to, or in excess of the requirement of the contract;
something not required in the performance of the contract."



[3] See Inf. Op. to Mr. Stanley T. Rzad, Finance Manager for the Key West Utility Board, dated
July 20, 1994, cited in Op. Att'y Gen. Fla. 97-21 (1997) and Inf. Op. to the Honorable Charlie
Green, Clerk of Lee County Circuit Court, from the Honorable Robert A. Butterworth, Attorney
General, dated March 20, 1996.

[4] See s. 3, Ch. 92-90, Laws of Fla. Section 1, Ch. 92-90, Laws of Fla., added s. 125.01(1)(bb),
Fla. Stat., which authorizes the governing body of a county to,

"[n]otwithstanding the prohibition against extra compensation set forth in s. 215.425, provide for
an extra compensation program, including a lump-sum bonus payment program, to reward
outstanding employees whose performance exceeds standards, if the program provides that a
bonus payment may not be included in an employee's regular base rate of pay and may not be
carried forward in subsequent years."

A similar provision was added to Ch. 166.021(7), Fla. Stat., for municipalities. See s. 2 of Ch. 92-
90, Laws of Fla.

[5] See Art. VIII, s. 1(d), Fla. Const., listing a sheriff, a tax collector, a property appraiser, a
supervisor of elections, and a clerk of the circuit court as county officers.

[6] See Inf. Op. to the Honorable Charlie Green, Clerk of Lee County Circuit Court, from the
Honorable Robert A. Butterworth, Attorney General, dated March 20, 1996, in which this office
stated that a sheriff was authorized to adopt a program to give qualified sheriff's employees a
severance incentive to be devised by the sheriff and paid to those employees electing to end
their employment with the sheriff's office on a specified date where a county ordinance
authorized the development and implementation of such a program.

[7] See Op. Att'y Gen. Fla. 93-14 (1993) in which this office concluded that in the absence of a
formal personnel policy adopted by the sheriff establishing a chief deputy sheriff’s right to
payment for sick and annual leave upon termination on employment, such a plan would be
unauthorized; but see, Inf. Op. to the Honorable Charlie Green, id.


