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Dear Mr. Stewart:

At the direction of the City Commission of the City of Fort Lauderdale, you have requested my
opinion on substantially the following questions:

1. Is the City Commission of the City of Fort Lauderdale authorized, pursuant to its municipal
home rule powers, to adopt an ordinance regulating the solicitation or acceptance of charitable
donations by members of the city commission?

2. Is the City Commission of the City of Fort Lauderdale authorized to adopt an ordinance
requiring that lobbyists report solicitations received and donations made to members of the city
commission?

As your questions are related they will be answered together.

As you are aware, this office has no authority to review proposed legislation for legal sufficiency
nor are we authorized to comment on local charter provisions or ordinances.[1] Thus, no
comment is made on the particular terms of the legislation the City of Fort Lauderdale is
considering. However, this office can generally address the extent of municipal home rule as it
relates to the adoption of local ethics code provisions and will note general issues of concern for
your consideration.

Section 2(b), Article VIII of the Florida Constitution provides, in part:

"Municipalities shall have governmental, corporate and proprietary powers to enable them to
conduct municipal government, perform municipal functions and render municipal services, and
may exercise any power for municipal purposes except as otherwise provided by law."
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The Florida Supreme Court has stated that this constitutional provision "expressly grants to
every municipality in this state authority to conduct municipal government, perform municipal
functions, and render municipal services."[2] The Court stated, in State v. City of Sunrise, that
the only limitation on the power of municipalities under this constitutional section is that such
power must be exercised for a valid municipal purpose. As determined by the Court, "[l]egislative
statutes are relevant only to determine limitations of authority" and municipalities need no further
authorization from the Legislature to conduct municipal government.[3]

Pursuant to section 166.021(1), Florida Statutes, municipalities are granted "the governmental,
corporate, and proprietary powers to enable them to conduct municipal government, perform
municipal functions, and render municipal services, and may exercise any power for municipal
purposes, except when expressly prohibited by law." Section 166.021(3), Florida Statutes,
prescribes limitations on the subjects that municipal legislation may address and provides:

"(3) The Legislature recognizes that pursuant to the grant of power set forth in s. 2(b), Art. VIII of
the State Constitution, the legislative body of each municipality has the power to enact legislation
concerning any subject matter upon which the state Legislature may act, except:
(a) The subjects of annexation, merger, and exercise of extraterritorial power, which require
general or special law pursuant to s. 2(c), Art. VIII of the State Constitution;
(b) Any subject expressly prohibited by the constitution;
(c) Any subject expressly preempted to state or county government by the constitution or by
general law; and
(d) Any subject preempted to a county pursuant to a county charter adopted under the authority
of ss. 1(g), 3, and 6(e), Art. VIII of the State Constitution."

The interaction between local and state legislation was specifically discussed by the Florida
Supreme Court in City of Miami Beach v. Rocio Corporation:

"The principle that a municipal ordinance is inferior to state law remains undisturbed. Although
legislation may be concurrent, enacted by both state and local governments in areas not
preempted by the state, concurrent legislation enacted by municipalities may not conflict with
state law. If conflict arises, state law prevails. An ordinance which supplements a statute's
restriction of rights may coexist with that statute, whereas an ordinance which countermands
rights provided by statute must fail."[4]

The City of Fort Lauderdale, therefore, may legislate on any matter upon which the Legislature
may act, so long as its ordinance does not forbid what the Legislature has expressly licensed or
authorized, or permit what the Legislature has expressly forbidden.[5]

The Legislature has enacted a number of statutes dealing with the subjects of solicitation and
acceptance of charitable contributions by state officers and employees and with lobbyist
reporting. Section 106.0701, Florida Statutes, requires the Governor, Lieutenant Governor,
members of the Cabinet, state legislators, or candidates for these offices "who directly or
indirectly solicit, cause to be solicited, or accept any contribution on behalf of an organization
that is exempt from taxation under s. 527 or s. 501(c)(4) of the Internal Revenue Code, which
such individuals, in whole or in part, establish, maintain, or control, [to] file a statement with the
[Division of Elections of the Department of State] within 5 days after commencing such activity



on behalf of the organization."[6] The statute also sets out the particular information which must
be provided in the statement.[7] A penalty is prescribed for failure to timely file the statement.[8]
The statute requires any officer or candidate subject to section 106.0701 to create a public
website with information about the charitable organization. Subsequent contributions must be
disclosed on the website within 5 business days after deposit with contributor information.
Expenditures made by the organization are also to be disclosed on the website.[9]

Thus, the Legislature has adopted state statutory language addressing the acceptance of
charitable contributions by public officers and employees. This legislation, an omnibus campaign
finance reform measure, was enacted in 2006 and, as is recognized by the legislative history for
the statute, "[t]he bill presents a number of issues of first impression for the courts under the free
speech clauses and the freedom of association clauses of the federal and state
constitutions."[10]

Part III, Chapter 112, Florida Statutes, the Code of Ethics for Public Officers and Employees,
generally regulates the acceptance and solicitation of gifts by public officers and employees. The
Code of Ethics provides:

"No public officer, employee of an agency, local government attorney, or candidate for
nomination or election shall solicit or accept anything of value to the recipient, including a gift,
loan, reward, promise of future employment, favor, or service, based upon any understanding
that the vote, official action, or judgment of the public officer, employee, local government
attorney, or candidate would be influenced thereby."[11]

The ethics code requires the reporting and prohibits the receipt of gifts by designated public
officers and employees.[12] As provided in section 112.3148(4), Florida Statutes,

"[a] reporting individual or procurement employee or any other person on his or her behalf is
prohibited from knowingly accepting, directly or indirectly, a gift from a political committee or
committee of continuous existence, as defined in s. 106.011, or from a lobbyist who lobbies the
reporting individual's or procurement employee's agency, or directly or indirectly on behalf of the
partner, firm, employer, or principal of a lobbyist, if he or she knows or reasonably believes that
the gift has a value in excess of $100; however, such a gift may be accepted by such person on
behalf of a governmental entity or charitable organization, the person receiving the gift shall not
maintain custody of the gift for any period of time beyond that reasonably necessary to arrange
for the transfer of custody and ownership of the gift."[13]

The statute requires that certain individuals must file statements with the Commission on Ethics
containing a list of gifts which come within the scope of the statute.[14] The provisions of the
Code of Ethics are applicable to municipal officers.[15]

State law requires reports of donations made to or solicitations received from public officers and
employees in section 112.3148(5)(b), Florida Statutes. A person regulated by the statute who
makes a gift in excess of $25, but not in excess of $100 (other than a gift which will be accepted
on behalf of a charitable organization or a governmental entity) "must file a report on the last day
of each calendar quarter, for the previous calendar quarter in which a reportable gift is made."
The statute provides that the report must include a description of each gift and its monetary



value, the name and address of the person giving the gift, the name and address of the person
receiving the gift, and the date the gift was given.[16] The statute also recognizes that gifts with a
value in excess of $100 may be given to those regulated by this act "if a public purpose can be
shown for the gift[.]"[17] These gifts are subject to reporting requirements and a statutory
obligation to file these reports falls on the giver of the gift as well as the recipient.[18] Violations
of section 112.3148 are noncriminal infractions punishable by a fine of not more than $5,000 and
limitations imposed on lobbying.[19]

The Florida Commission on Ethics has recognized that a municipality may enact a municipal
code of ethics more stringent than, or with provisions differing from, Part III, Chapter 112, Florida
Statutes, so long as it does not conflict with the state statutory provisions.[20] In Attorney
General's Opinion 91-89, this office noted that the position of the Ethics Commission would apply
equally to a charter county which proposes to enact a county code of ethics. The opinion points
out that county legislation regarding ethics of public officers and employees must be consistent
with Part III, Chapter 112, Florida Statutes.

The issue of conflict between local ordinances and state law was addressed in Jordan Chapel
Freewill Baptist Church v. Dade County.[21] The court in Jordan Chapestated that:

"Legislative provisions are inconsistent if, in order to comply with one provision, a violation of the
other is required. . . . [T]he sole test of conflict for purposes of preemption is the impossibility of
co-existence of the two laws. Courts are therefore concerned with whether compliance with a
County ordinance requires a violation of a state statute or renders compliance with a state
statute impossible."[22] (emphasis in original)

Accordingly, while a county or municipal ethics code may contain provisions apart from those in
Part III, Chapter 112, Florida Statues, compliance with the local code cannot result in a violation
of the state ethics code or make compliance with the state ethics code impossible.[23]

In sum, it is my opinion that a municipality may adopt an ethics code more stringent than, or with
provisions differing from, the provisions of Part III, Chapter 112, Florida Statutes, as long as the
municipality's ordinances do not conflict with the state statutes.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tgh
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