Municipal Charter, organizational meeting date change
Number: AGO 2007-40

Date: September 24, 2007
Subject:

Municipal Charter, organizational meeting date change

Mr. James C. Brady

Attorney, City of Lauderdale Lakes

200 East Las Olas Boulevard, Suite 1700
Fort Lauderdale, Florida 33301-2240

RE: MUNICIPALITIES-CHARTER-REFERENDUM-city council may change date of
organizational meeting in home rule charter by ordinance due to change in date of election. ss.
166.021, 166.031, and 100.3605, Fla. Stat.

Dear Mr. Brady:

On behalf of the Lauderdale Lakes City Commission, you ask substantially the following
guestion:

May the Lauderdale Lakes City Charter be amended by ordinance to change the date of the
organizational meeting of the city commission?

According to your letter, the City of Lauderdale Lakes was incorporated in 1961 by Chapter 61-
2386, Laws of Florida.[1] Section 3.09 of the city charter provides for an organizational meeting
in March at which time a vice-mayor is selected. You state that in 2004, the charter was
amended by the electorate changing the date of the election to November to coincide with the
national election. Section 3.09, however, was not amended. You indicate that the city would like
to align its organizational meeting at which time a vice-mayor is selected with its election
schedule. Such organizational meetings would be held yearly although elections occur only
every other year. You, therefore, ask whether the provisions of this charter provision may be
amended by ordinance.

You refer to section 166.021(5), Florida Statutes, which provides that "[a]ll existing special acts
pertaining exclusively to the power or jurisdiction of a particular municipality except as otherwise
provided in subsection (4) shall become an ordinance of that municipality on the effective date of
this act, subject to modification or repeal as other ordinances.” Section 166.021(4), Florida
Statutes, provides in part:

"It is the further intent of the Legislature to extend to municipalities the exercise of powers for
municipal governmental, corporate, or proprietary purposes not expressly prohibited by the
constitution, general or special law, or county charter and to remove any limitations, judicially
imposed or otherwise, on the exercise of home rule powers other than those so expressly
prohibited. However, nothing in this act shall be construed to permit any changes in a special law
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or municipal charter which affect the exercise of extraterritorial powers or which affect an area
which includes lands within and without a municipality or any changes in a special law or
municipal charter which affect the creation or existence of a municipality, the terms of elected
officers and the manner of their election except for the selection of election dates and qualifying
periods for candidates and for changes in terms of office necessitated by such changes in
election dates, the distribution of powers among elected officers, matters prescribed by the
charter relating to appointive boards, any change in the form of government, or any rights of
municipal employees, without approval by referendum of the electors as provided in s. 166.031.
Any other limitation of power upon any municipality contained in any municipal charter enacted
or adopted prior to July 1, 1973, is hereby nullified and repealed."

Article VIII, section 2(a), Florida Constitution, provides that municipal charters may be amended
pursuant to general or special law. The Florida Legislature, with the 1973 adoption of the
Municipal Home Rule Powers Act, Chapter 166, Florida Statutes, granted municipalities broad
home rule powers. In order to implement such a grant, sections 166.021(4) and (5), Florida
Statutes, repealed or converted into ordinances many of the provisions of municipal charters in
existence at that time. Thus, municipal charter provisions adopted prior to 1973 that do not affect
the enumerated areas set forth in section 166.021(4) were either repealed or converted into
ordinances and are subject to modification or repeal as are other ordinances.

This office, however, has consistently concluded that charters or charter provisions adopted or
readopted subsequent to the adoption of the Municipal Home Rule Powers Act in 1973 must
comply with the procedures set forth in section 166.031, Florida Statutes.[2] That statute sets
forth the procedures to be observed in amending municipal charters, including a requirement
that a proposed amendment shall be subject to approval by referendum of the voters.[3]

For example, in Attorney General Opinion 75-223, this office specifically advised the City of
Tamarac that its charter, readopted after 1973, could not be amended except as provided in
section 166.031. Similarly, in Attorney General Opinion 79-80, this office stated that the Lake
Wales City Commission could not unilaterally amend its municipal charter but could only propose
an amendment that would be submitted to the municipal electors for their approval at a
referendum held for that purpose. More recently, this office in Attorney General Opinion 01-15
stated that a city commission may amend its city charter, adopted in 1977, to remove a
requirement that the city manager reside within the city only if such amendment is approved by
referendum of the qualified electors of the municipality.

You have advised this office that while the original charter for the City of Lauderdale Lakes was
enacted by special act in 1961, the charter of the City of Lauderdale Lakes has been readopted
by the electorate since the creation of home rule powers for municipalities in 1973.[4] Thus, the
provisions of section 166.021(5), Florida Statutes, would not appear to be applicable.

However, as noted above, section 166.021(4), Florida Statutes, provides in pertinent part:

"[N]othing in this act shall be construed to permit any changes in a . . . municipal charter which
affect . . . the terms of elected officers and the manner of their election except for the selection of
election dates and qualifying periods for candidates and for changes in terms of office
necessitated by such changes in election dates . . . without approval by referendum of the



electors as provided in s. 166.031." (e.s.)

In addition, section 100.3605(2), Florida Statutes, provides that the governing body of a
municipality may, by ordinance, "change the dates for qualifying and for the election of members
of the governing body of the municipality and provide for the orderly transition of office resulting
from such date changes."[5] (e.s.) The above provisions were added by Chapter 95-178, Laws of
Florida.

In Attorney General Opinion 00-61, this office stated that an examination of the legislative history
of the 1995 legislation indicated an intent that municipalities would be authorized to amend their
charters to change the election dates and qualifying periods for candidates, including any
changes in terms of office necessitated by such amendment, without a referendum.[6] The title
for Chapter 95-178, Laws of Florida, states in pertinent part:

"An act relating to municipal elections; amending s. 166.021, F.S.; authorizing amendment of a
special law or municipal charter for the purpose of changing election dates and qualifying
periods for candidates, including any changes in terms of office necessitated thereby, without
referendum; creating s. 100.3605, F.S.; . . . providing for change of qualifying periods and
election dates by ordinance and for the orderly transition of office; providing an effective date."[7]

The title reflects an intent of the Legislature to permit municipalities to amend their charter to
change the election dates and qualifying periods for candidates, including any changes in terms
of office necessitated thereby, without referendum. Such an intent would appear to include those
matters in the charter required for the orderly transition of office resulting from such election date
changes. The date of the organizational meeting at which the vice-mayor is selected would
appear to be one such change. It should be noted, however, that only the date, and the
corresponding change in the term in office of the vice-mayor necessitated by that change may
be amended by ordinance. Any other change to section 3.09 of the charter would require
approval by the electorate.[8]

Accordingly, | am of the opinion that the Lauderdale Lakes City Charter may be amended by
ordinance to change the date of the yearly organizational meeting at which the vice-mayor is
selected; however, any other change to the charter relating to the organizational meeting would
require approval by the electorate.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tjw

[1] Chapter 61-2386, Laws of Fla., was amended several times. See, e.g., Chs. 63-1128, 63-
1528, 63-1530, 65-1808, 65-1809, 65-1810, 65-1811, and 67-1625, Laws of Fla.

[2] See Ops. Att'y Gen. Fla. 03-52 (2003), 03-36 (2003), 01-43 (2001), and 75-223 (1975). See



also Op. Att'y Gen. Fla. 88-30 (1988) (charter amendment provisions in s. 166.031, Fla. Stat.,
prevail over conflicting provisions in a municipal charter) and Op. Att'y Gen. Fla. 97-53 (1997)
(city commission may not delegate its canvassing board duties to a consolidated municipal
canvassing board, absent an existing charter provision authorizing such a transfer or an
amendment to the city's charter approved in a referendum by the city's electorate).

[3] See s. 166.031(1), Fla. Stat., providing that the governing body of the municipality "shall
place the proposed amendment contained in the ordinance or petition to a vote of the electors at
the next general election held within the municipality or at a special election called for such
purpose.” But see s. 166.031(5), Fla. Stat., stating that a municipality may, by unanimous vote of
the governing body, abolish municipal departments provided for in the municipal charter and
amend provisions or language out of the charter which has been judicially construed, either by
judgment or by binding legal precedent from a decision of a court of last resort, to be contrary to
either the State Constitution or Federal Constitution.

[4] According to Municipal Code Corporation, the current Charter of the City of Lauderdale
Lakes, was adopted by Ordinance No. 604, and ratified by the electorate on March 13, 1979.
Seehttp://www.municode.com/Resources/gateway.asp?pid=19971&sid=9.

[5] And see s. 100.3605(1), Fla. Stat., stating that the Florida Election Code, Chs. 97-106, Fla.
Stat., govern the conduct of a municipality's election in the absence of an applicable special act,
charter, or ordinance provision and that “[n]o charter or ordinance provision shall be adopted
which conflicts with or exempts a municipality from any provision in the Florida Election Code
that expressly applies to municipalities."

[6] See House of Representatives Committee on Ethics and Elections Final Bill Analysis &
Economic Impact Statement on HB 2209 (passed by the Legislature as Ch. 95-178, Laws of
Fla.), dated May 10, 1995, stating:

"HB 2209 authorizes amendment of a municipal charter or special act without referendum for the
purpose of changing municipal election dates and qualifying period for candidates and for the
adjustment of terms of office necessitated by such date changes. . . ."

[7] See, e.qg., Parker v. State, 406 So. 2d 1089 (Fla. 1981) (one indicator of Legislature's intent is
the title of the law enacting the statute); Carlile v. Game and Fresh Water Commission, 354 So.
2d 362, 365 (Fla. 1977) (reference to the title of a legislative act is appropriate in determining
legislative intent).

[8] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 05-57 (2005) stating that a municipality may not amend its charter by
ordinance to change the date of the organizational meeting of the newly elected city council,
absent referendum approval. The proposed change to the date of the organizational meeting,
however, was not the result of any change in the election date of the city council members as
contemplated by s. 166.021(4), Fla. Stat.
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