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Subject:
Public Meetings held in private home

Mr. Albert C. Galloway, Jr., Esq.
City Attorney, Village of Highland Park
Post Office Box 3339
Lake Wales, Florida 33859-3339

Dear Mr. Galloway:

On behalf of the Village of Highland Park, you have asked for this office's assistance in
determining whether it is a violation of the Government in the Sunshine Law for the Village to
hold public meetings in a private home. While this office will be happy to provide you with
direction in this matter, we are not fact finders nor have we been granted authority by the
Legislature to investigate or prosecute violations of the Government in the Sunshine Law. It is
ultimately the State Attorney who receives complaints regarding violations of the Public Records
and Sunshine Laws and who investigates and prosecutes those charges.[1] However, this office
is happy to provide you with the following informal comments in an effort to assist the Village in
complying with the Government in the Sunshine Law.

The Sunshine Law requires that meetings of a public board or commission be "open to the
public." In situations where a large turnout of the public is expected for a meeting, public boards
and commissions should take reasonable steps to ensure that the facilities where the meeting
will be held will accommodate the anticipated turnout. Meetings held at a facility which can
accommodate only a small number of the public attending, when a large public turnout can
reasonably be expected, may violate the public access requirement of section 286.011, Florida
Statutes, by unreasonably restricting access to the meeting. If a huge public turnout is
anticipated for a particular issue and the largest available public meeting room cannot
accommodate all of those who are expected to attend, the use of video technology (e.g., a
television screen outside the meeting room) may be appropriate. In such cases, as with other
open meetings, reasonable steps to provide an opportunity for public participation in the
proceedings should also be considered.

Public access to meetings of public boards or commissions is the key element of the Sunshine
Law and public agencies are advised to avoid holding meetings in places not easily accessible to
the public. The Attorney General's Office, therefore, has suggested that public boards or
commissions avoid the use of luncheon meetings at restaurants to conduct board or commission
business. These meetings may have a "chilling" effect upon the public's willingness or desire to
attend. People who would otherwise attend such a meeting may be unwilling or reluctant to enter
a public dining room without purchasing a meal and may be financially or personally unwilling to
do so.[2]
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In addition, discussions at such meetings by members of the board or commission which are
audible only to those seated at the table may violate the "openness" requirement of the law.[3]
Public boards or commissions are, therefore, advised to avoid holding meetings at places where
the public and the press are effectively excluded.[4]

Section 286.011(6), Florida Statutes, prohibits boards or commissions subject to the Sunshine
Law from holding their meetings at any facility which discriminates on the basis of sex, age, race,
creed, color, origin, or economic status, or which operates in such a manner as to unreasonably
restrict public access to such a facility. Similarly, section 286.26, Florida Statutes, requires that
public meetings be made accessible to the physically handicapped.

In light of these concerns, this office has determined that a police pension board should not hold
its meetings in a facility where the public has limited access and where there may be a "chilling"
effect on the public's willingness to attend by requiring the public to provide identification, to
leave such identification while attending the meeting, and to request permission before entering
the room where the meeting is held.[5] This is not to say, however, that an agency may not
impose certain security measures on members of the public entering a public building, such as
requiring the public to go through metal detectors.[6]

I am not aware that this office has directly addressed the matter of a public meeting being held in
a private home, but would suggest that the concerns expressed above would apply to any space
in which the Village of Highland Park chooses to hold its public meetings.

Sincerely,

Gerry Hammond
Senior Assistant Attorney General

GH/t
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