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Subject:

Building Code, Community Residential Facilities

Ms. Claudia M. McKenna

City Attorney

City of West Palm Beach

Post Office Box 3366
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RE: COMMUNITY RESIDENTIAL FACILITIES — HOUSING — FLORIDA BUILDING CODE -
exemption of community residential facilities from Florida Building Code. ss. 419.001 and
553.73, Fla. Stat.

Dear Ms. McKenna:
You ask substantially the following question:

Is a community residential home which falls within section 419.001(2), Florida Statutes, exempt
from the provisions in the Florida Building Code applicable to a community residential home of
SiX or more persons?

Section 419.001(2), Florida Statutes, states:

"Homes of six or fewer residents which otherwise meet the definition of a community residential
home shall be deemed a single-family unit and a non-commercial, residential use for the
purpose of local laws and ordinances. Homes of six or fewer residents which otherwise meet
the definition of a community residential home shall be allowed in single-family or multifamily
zoning without approval by the local government, provided that such homes shall not be located
within a radius of 1,000 feet of another existing such home with six or fewer residents. Such
homes with six or fewer residents shall not be required to comply with the notification provisions
of this section; provided that, prior to licensure, the sponsoring agency provides the local
government with the most recently published data compiled from the licensing entities that
identifies all community residential homes within the jurisdictional limits of the local government
in which the proposed site is to be located in order to show that no other community residential
home is within a radius of 1,000 feet of the proposed home with six or fewer residents. At the
time of home occupancy, the sponsoring agency must notify the local government that the home
is licensed by the licensing entity." (e.s.)

Section 553.72, Florida Statutes, sets forth the Legislature’s intent that the Florida Building Code
(code) serves as a mechanism for the uniform adoption, updating, amendment, interpretation,
and enforcement of a single, unified state building code. It consists of a single set of documents
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that apply to the design, construction, erection, alteration, modification, repair, or demolition of
public or private buildings, structures, or facilities in this state and to the enforcement of such
requirements. The code is to allow for the effective and reasonable protection of public safety,
health, and general welfare for all the people of Florida at the most reasonable cost to the
consumer.[1] Relative to the type of facilities considered here, the code states that they "shall
meet the requirements for construction as defined for Group R-3, except as otherwise provided
for in this code, or shall comply with the Florida Building Code, Residential."[2]

It is further the intent of the Legislature that the Florida Building Code be "adopted, modified,
updated, interpreted, and maintained by the Florida Building Commission in accordance with ss.
120.536(1) and 120.54 and enforced by authorized state and local government enforcement
agencies."[3] (e.s.) Local governments, therefore, are charged with the enforcement of the
Florida Building Code. While it is recognized that local governments may adopt amendments to
the administrative provisions and technical provisions of the Florida Building Code that are more
stringent than the minimum standards described in the code,[4] nothing within the code would
appear to defer its application to a group facilities merely because a local government has been
granted enforcement powers.

The plain language of section 419.001, Florida Statutes, provides that community residential
homes with six or fewer residents shall be treated as a single family, non-commercial residential
home for the purpose of local laws and ordinances and be allowed in single-family or multi-family
zoning without local governmental approval. The Florida Building Code, however, is a state law
that is enforced by local governments and contains provisions specific to community residential
homes with six or more persons. | would note that section 553.73(9), Florida Statutes, exempts
specific buildings and structures from the code. Community residential homes described in
section 419.001, Florida Statutes, do not appear in the list of those buildings and structures
exempt from the Florida Building Code.[5] It is a general principle of statutory construction that
where a statute sets forth exceptions, no others may be inferred.[6] Further, section 553.73(9),
Florida Statutes, requires exemptions be provided by the Legislature.

Accordingly, it is my opinion that a community residential home which falls within the provisions
of section 419.001(2), Florida Statutes, is not exempt from the provisions in the Florida Building
Code requiring such homes to meet the standards for construction as therein defined.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tls
[1] Section 553.72(1), Fla. Stat.

[2] See s. 310.1, Fla. Building Code (2007), Residential Group R.



Residential Group R includes, among others, the use of a building or structure, or a portion
thereof, for sleeping purposes when not classified as an Institutional Group | or when not
regulated by the Florida Building Code, Residential in accordance with Section 101.2.
Residential occupancies shall include the following:

"R-1 Residential occupancies containing sleeping units where the occupants are primarily
transient in nature . . .

R-2 Residential occupancies containing sleeping units or
more than two dwelling units where the occupants are
primarily permanent in nature, including:

Apartment houses

Boarding houses (not transient)

Convents

Dormitories

Fraternities and sororities

Hotels (nontransient)

Monasteries

Motels (nontransient)

Vacation timeshare properties

Congregate living facilities with 16 or fewer occupants are permitted to comply with the
construction requirements for Group R-3.

R-3 Residential occupancies where the occupants are primarily permanent in nature and not
classified as Group R-1, R-2, R-4 or I, including:

Buildings that do not contain more than two dwelling units.

Adult care facilities that provide accommodations for five or fewer persons of any age for less
than 24 hours.

Child care facilities that provide accommodations for five or fewer persons of any age for less
than 24 hours.

Congregate living facilities with 16 or fewer persons.

Adult and child care facilities that are within a single-family home are permitted to comply with
the Florida Building Code, Residential.

R-4 Residential occupancies shall include buildings arranged for occupancy as residential
care/assisted living facilities including more than five but not more than

16 occupants, excluding staff. Group R-4 occupancies shall meet the requirements for
construction as defined for Group R-3, except as otherwise provided for in this code, or shall
comply with the Florida Building Code, Residential."

[3] Section 553.72(3), Fla. Stat. See also s. 553.73(1)(e), Fla. Stat., stating: "Subject to the
provisions of this act, responsibility for enforcement, interpretation, and regulation of the Florida
Building Code shall be vested in a specified local board or agency, and the words ‘local
government’ and ‘local governing body’ as used in this part hall be construed to refer exclusively
to such local board or agency."



[4] See s. 553.73(4)(a) and (b), Fla. Stat.
[5] Section 553.73(9), Fla. Stat., states:

"The following buildings, structures, and facilities are exempt from the Florida Building Code as
provided by law, and any further exemptions shall be as determined by the Legislature and
provided by law:

(a) Buildings and structures specifically regulated and preempted by the Federal Government.
(b) Railroads and ancillary facilities associated with the railroad.

(c) Nonresidential farm buildings on farms.

(d) Temporary buildings or sheds used exclusively for construction purposes.

(e) Mobile or modular structures used as temporary offices, except that the provisions of part Il
relating to accessibility by persons with disabilities shall apply to such mobile or modular
structures.

() Those structures or facilities of electric utilities, as defined in s. 366.02, which are directly
involved in the generation, transmission, or distribution of electricity.

(g) Temporary sets, assemblies, or structures used in commercial motion picture or television
production, or any sound-recording equipment used in such production, on or off the premises.
(h) Storage shed that are not designed for human habitation and that have a floor area or 720
square feet or less are not required to comply with the mandatory wind-borne-debris-impact
standards of the Florida Building Code.

() Chickees constructed by the Miccosukee Tribe of Indians of Florida or the Seminole Tribe of
Florida. As used in this paragraph, the term "chickee" means an open-sided wooden hut that
has a thatched roof of palm or palmetto or other traditional materials, and that does not
incorporate any electrical, plumbing, or other nonwood features."

[6] See, e.g., Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d 341 (Fla. 1952).



