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RE: VALUE ADJUSTMENT BOARDS – RESIDENCY – QUALIFICATIONS – qualifications for
service as citizen member of value adjustment board who owns business located within school
district. s. 194.015, Fla. Stat., as amended by Ch. 2008-197, Laws of Fla.

Dear Mr. Schultz:

On behalf of the Miami-Dade County Value Adjustment Board, you have asked for my opinion on
substantially the following questions:

1. For purposes of section 194.015, Florida Statutes, as amended by section 4, Chapter 2008-
197, Laws of Florida, what is the nature and extent of the ownership interest that a person must
have to meet the qualification that he or she "own a business occupying commercial space
located within the school district?"

2. Assuming that a person satisfies the ownership requirement discussed in Question One, are
there any other qualifying requirements?

3. When must a person satisfy the business ownership requirement of section 194.015, Florida
Statutes, as amended?

4. Would a person serving as a citizen member of the Value Adjustment Board be precluded
from service by their relationship with senior staff employees of the board?

The Miami-Dade County Value Adjustment Board is a quasi-judicial governmental body created
pursuant to section 194.015, Florida Statutes. Among other things, the board hears appeals
initiated by taxpayers contesting the denial of tax exemptions and/or the valuation of their
properties for tax purposes by the Dade County Property Appraiser. The board conducts
hearings at which taxpayers and the Property Appraiser testify and present documentary
evidence either in opposition to or in support of the tax assessment under appeal.

During the 2008 legislative session, section 194.015, Florida Statutes, was amended to
reconfigure the membership of the value adjustment board. As amended, section 4, Chapter
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2008-197, Laws of Florida, provides, in part:

"194.015 Value adjustment board. – There is hereby created a value adjustment board for each
county, which shall consist of two members of the governing body of the county as elected from
the membership of the board of said governing body, one of whom shall be elected chairperson,
and one member of the school board as elected from the membership of the school board, and
two citizen members, one of whom shall be appointed by the governing body of the county and
must own homestead property within the county and one of whom must be appointed by the
school board and must own a business occupying commercial space located within the school
district. A citizen member may not be a member or an employee of any taxing authority, and may
not be a person who represents property owners in any administrative or judicial review of
property taxes. The members of the board may be temporarily replaced by other members of the
respective boards on appointment by their respective chairpersons. Any three members shall
constitute a quorum of the board, except that each quorum must include at least one member of
said governing board, at least one member of the school board, and at least one citizen member
and no meeting of the board shall take place unless a quorum is present. Members of the board
may receive such per diem compensation as is allowed by law for state employees if both bodies
elect to allow such compensation. . . ."

With this amendment, the Legislature reduced the number of representatives from the school
board to one and added two non-governmental members to the value adjustment board.

Questions One and Two

You have asked this office to identify the nature and extent of the ownership interest that a
person must have to qualify as a citizen member who owns a business occupying commercial
space located within the school district pursuant to the amendment.

The Legislature has not qualified the phrase "own a business" by providing any direction as to
the nature or extent of the ownership interest a person must possess before being appointed to
the value adjustment board and neither this office nor the courts are authorized to amplify
legislative requirements with their own notions of what might be appropriate.[1] If additional
requirements are to be imposed, they should be inserted by the Legislature.[2]

In the absence of statutory definition, words of common usage are construed in their plain and
ordinary sense and, if necessary, the plain and ordinary meaning of the word can be ascertained
by reference to a dictionary.[3] The word "own" is defined as "[t]o rightfully have or possess as
property; to have legal title to[;]"[4] "to have or hold as property: possess[;]"[5] "[s]omething that
belongs to one."[6] A "business" has been defined as "a commercial enterprise carried on for
profit; a particular occupation or employment habitually engaged in for livelihood or gain[;] . . .
[c]ommercial enterprises[.]"[7] Also, a business has been defined as "an occupation, profession,
or trade[;] . . . a person, partnership, or corporation engaged in commerce, manufacturing, or a
service; profit-seeking enterprise or concern."[8]

Thus, to satisfy the requirements of section 194.015, Florida Statutes, as amended by section 4,
Chapter 2008-197, Laws of Florida, a person must own a commercial enterprise, occupation,
profession, or trade conducted from a commercial space located within the school district. The



statute does not specify that the board member must be the sole owner of the business and this
office cannot read any such limitation into section 194.015, Florida Statutes.[9]

However, while the statute does not elaborate on what may constitute "own[ing] a business"
within the school district, previously issued Attorney General Opinions and judicial opinions may,
by comparison, provide guidance. Attorney General Opinion 99-49 considered whether an officer
or director of a not-for-profit corporation would qualify as a person "engaged in business" within
the scope of section 163.356(3)(b), Florida Statutes, if the corporation was performing services
for compensation within the area of the community redevelopment agency's operation. That
statute provides that "engaged in business" as that phrase is used in section 163.356, Florida
Statutes, "means owning a business, practicing a profession, or performing a service for
compensation, or serving as an officer or director of a corporation or other business entity so
engaged[.]"[10] The opinion noted that the right to hold public office is one of the most valuable
rights of citizenship and should not be prohibited or curtailed except by plain provision of law.[11]
The opinion concluded that while section 163.356 does not specify that maintenance of an office
within the agency's area of operation is required, maintenance of such an office by a corporation
would constitute evidence of the corporation's presence within the area.

The terms of section 194.015, Florida Statutes, as amended, which require that a board member
"own a business" within the school district would appear to be more limiting than the
requirements of section 163.356(3)(b), Florida Statutes. However, as the court recognized in
Isern v. City of West Miami,[12] the permanent presence of a business could be established by a
warehouse or storage facility or other related facility involved in the operation of the business
and this form of business ownership would also appear to qualify those seeking appointment
under section 194.015, Florida Statutes, for service on a value adjustment board.

In addition to the ownership requirement discussed above, you have asked whether there may
be other qualification requirements of these board members.

While the amendment uses the term "citizen members," a review of the legislative history
suggests that the Legislature was not imposing a citizenship requirement on value adjustment
board members, but distinguishing between governmental and non-governmental
representatives. The final bill analysis for CS/HB 909 states that "[t]he bill changes the
composition of the value adjustment board from elected officials to private citizens."[13] Thus, it
would appear that the Legislature did not intend to impose a citizenship requirement on service
on the value adjustment board.[14]

Further, section 194.015, Florida Statutes, as amended, provides that a non-governmental
member "may not be a member or an employee of any taxing authority, and may not be a
person who represents property owners in any administrative or judicial review of property
taxes."

In sum, it is my opinion that a citizen member of a value adjustment board who must "own a
business occupying commercial space located within the school district" is required to own a
commercial enterprise, occupation, profession, or trade conducted from a commercial space
located within the school district. This member of the board would not appear to be subject to a
citizenship requirement and cannot be "a member or an employee of any taxing authority, and



may not be a person who represents property owners in any administrative or judicial review of
property taxes."

Question Three

You ask when a person appointed as a member of a value adjustment board who is subject to
the business ownership qualification expressed in the amendment must "own a business
occupying commercial space located within the school district."

The general rule in Florida is that where a constitutional or statutory provision establishing the
qualifications for a public office expressly or by necessary implication specifies the time when the
required eligibility must exist, the candidate must possess the necessary qualifications at that
time.[15] If no provision of the Constitution or the statutes specifies the time when the conditions
of eligibility must exist, they must exist at the time of the election or appointment of the
candidate.[16]

The requirement that a citizen member owns a business occupying commercial space located
within the school district is a condition of service and must be met during the entire course of
service. The Florida Supreme Court has stated that eligibility to public office is of a continuing
nature. The fact that the candidate may have been qualified at the time of election or
appointment is not sufficient to entitle the individual to continue to hold office, if during the
continuance of the incumbency the person ceases to be qualified and "quo warranto will lie to
oust him therefrom."[17]

Therefore, it is my opinion that a person appointed as a member of a value adjustment board
who serves as the member who "own[s] a business occupying commercial space located within
the school district" must meet the ownership requirement of the statute at the time of his or her
appointment to the board.

Question Four

It appears that your fourth question is premised on possible nepotism concerns. Florida's anti-
nepotism statute is section 112.3135, Florida Statutes. The statute imposes restrictions on the
employment of relatives:

"A public official may not appoint, employ, promote, or advance, or advocate for appointment,
employment, promotion, or advancement, in or to a position in the agency in which the official is
serving or over which the official exercises jurisdiction or control any individual who is a relative
of the public official. An individual may not be appointed, employed, promoted, or advanced in or
to a position in an agency if such appointment, employment, promotion, or advancement has
been advocated by a public official, serving in or exercising jurisdiction or control over the
agency, who is a relative of the individual or if such appointment, employment, promotion, or
advancement is made by a collegial body of which a relative of the individual is a member.
However, this subsection shall not apply to appointments to boards other than those with land-
planning or zoning responsibilities in those municipalities with less than 35,000 population. This
subsection does not apply to persons serving in a volunteer capacity who provide emergency
medical, firefighting, or police services. Such persons may receive, without losing their volunteer



status, reimbursements for the costs of any training they get relating to the provision of volunteer
emergency medical, firefighting, or police services and payment for any incidental expenses
relating to those services that they provide."[18]

Section 112.3135, Florida Statutes, is contained in Part III, Chapter 112, Florida Statutes, the
Code of Ethics for Public Officers and Employees. Interpretation of provisions of code is the
exclusive province of the Florida Commission on Ethics and the commission should be consulted
for a definitive resolution of your question.[19] I would also note that local governments may
adopt ethics legislation and you may wish to satisfy yourself that nothing in the Miami-Dade
County Charter or ordinances would impact these provisions in section 194.015, Florida
Statutes, as amended.[20]

Regarding any concerns relating to the common law principles of incompatibility, the Supreme
Court of Florida in State ex rel. Clayton v. Board of Regents,[21] considered whether common
law principles precluded a governmental body from appointing one of its own members to a
position over which it has appointment power. The Court concluded that "conduct involving
public officers, such as dual office holding, financial benefit from office, and abuse of public trust,
are issues directly addressed by State Constitution, and thus are not governed by common law."

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tgh

------------------------------------------------------------
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