Supervisor of Elections, municipal election records
Number: INFORMAL

Date: March 10, 2010
Subject:

Supervisor of Elections, municipal election records

The Honorable Lester Sola

Miami-Dade County Supervisor of Elections
2700 Northwest 87th Avenue

Miami, Florida 33172

Dear Mr. Sola:

You have asked for assistance in determining the appropriate custodian of records of municipal
elections conducted by your office on behalf of 35 municipalities located within Miami-Dade
County. You state that your office is contracted by the municipalities to schedule and conduct the
elections, as well as tabulate results. The local supervisor is the municipal clerk and the local
elections are certified by municipal boards. You have no question regarding your responsibility to
retain records of all federal, state, and county elections conducted by your office, but question
whether the records for municipal elections should be returned to the respective municipality
once the election process is completed and the municipality would maintain such records.

You have asked the Florida Records Storage Center for guidance and been advised that its
rules do not address your concerns and directed to contact the Division of Elections (DE). That
agency (DE), while noting that the ability to transfer the records to another agency depends upon
a determination of who was the actual custodian of such records, advised that you seek
guidance from this office. The DE noted that if you were merely performing the legwork of the
election, i.e., operating the machines, signing in voters, etc., with the election being conducted
under the "auspices" of the municipality, then it could be that the municipality is the custodian of
the records.

It would appear that ultimately the determination of whether you or the municipality is the
custodian of the election records depends upon whether you have been delegated the function
of conducting the election, and such a determination would depend upon the terms of the
contract between you and the municipality. This office has no authority to resolve mixed
guestions of fact and law. In order to be of assistance, however, the following general comments
are offered.

Florida's Public Records Law, Chapter 119, Florida Statutes, makes records made or received in
connection with the transaction of official business by any "agency" open for public inspection,
unless a statute exempts such records or makes the records confidential.[1] "Agency" is defined
to include:

"[A]ny state, county, district, authority, or municipal officer, department, division, board, bureau,
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commission, or other separate unit of government created or established by law . . . and any
other public or private agency, person, partnership, corporation, or business entity acting on
behalf of any public agency."[2] (e.s.)

Section 119.021, Florida Statutes, sets forth the custodial requirements for the maintenance,
preservation, and retention of public records. For purposes of Chapter 119, Florida Statutes,
"[c]ustodian of public records" is defined as "the elected or appointed state, county, or municipal
officer charged with the responsibility of maintaining the office having public records, or his or
her designee." Thus, Chapter 119, Florida Statutes, dictates the responsibilities of the custodian
of public records.

In this instance, you state that you have been contracted by the municipalities to conduct their
municipal elections, but that the clerk for each municipality performs the role of supervisor of
elections and that each municipality certifies the election. Under these circumstances, it is
assumed that you provide the records generated by the election to the clerk in order for him or
her to carry out the duties of a supervisor of elections and for the use of the appropriate board to
certify the election. You have not provided, nor have | found, any statutory provision or court
case indicating a requirement that a county supervisor of elections conducting municipal
elections under these circumstances would be required to maintain such records otherwise
maintained by the municipality. It would appear that the records would be municipal records that
should be maintained by the municipality for which the election was handled.

Section 100.3605, Florida Statues, states:

"(1) The Florida Election Code, chapters 97-106, shall govern the conduct of a municipality’s
election in the absence of an applicable special act, charter, or ordinance provision. No charter
or ordinance provision shall be adopted which conflicts with or exempts a municipality from any
provision in the Florida Election Code that expressly applies to municipalities.

(2) The governing body of a municipality may, by ordinance, change the dates for qualifying and
for the election of members of the governing body of the municipality and provide for the orderly
transition of office resulting from such date changes."[3]

Section 101.002(1), Florida Statutes, authorizes the board of county commissioners of each
county, with the concurrence of the supervisor of elections, to arrange the boundaries of voting
precincts in each municipality within the county to conform to the boundaries of the municipality,
subject to agreement of the municipality. This allows the use of the registration materials held by
the supervisor of elections to be used by the municipal elections board or other appropriate
elections official in conducting the municipal election.

Thus, the Florida Election Code recognizes that a city’s charter or ordinance may direct the
conduct of a municipal election, so long as such provisions do not conflict with or exempt a city
from any provision in the code expressly applicable to a municipality. As noted, there appears to
be no code provision that requires a county Supervisor of Elections to maintain records of a
municipal election conducted by the supervisor on behalf of the municipality, when such records
are returned to the municipality for custodial purposes. However, the terms of each municipality’s
charter or ordinances may affect the role of the Supervisor of Elections as custodian of municipal
election records.[4]



| trust that these informal comments will be of assistance to you in resolving this matter.
Sincerely,

Lagran Saunders
Assistant Attorney General

ALS/tsh

[1] See s. 119.011(12), Fla. Stat., defining "Public records;" and Shevin v. Byron, Harless,
Schaffer, Reid and Associates, Inc., 379 So. 2d 633 (Fla. 1980).

[2] Section 119.011(2), Fla. Stat.

[3] See DE 03-01, The Hon. David C. Leahy, January 23, 2003 (Florida Election Code generally
applies to the conduct of municipal elections only in the absence of an applicable special act,
charter or ordinance provision).

[4] See,e.q., s. 8.01, City of Tampa Code of Ordinances, providing:

"The supervisor of elections of Hillsborough County shall be elections officer of the City of
Tampa and shall conduct, hold, and regulate all municipal elections of every kind, nature, or
character whatsoever held in the city, including regular, general, special, bond, referendum,
recall, charter and all other municipal elections. The elections officer shall not be required to be a
resident or elector of the city."”

And see s. 8.20, City of Tampa Code of Ordinances, stating that "the elections officer shall give
any person desiring a copy of election returns or any other records in the custody of said officer
a certified copy thereof or such part thereof as may be desired, upon payment of the customary
fee for copying and certifying papers in the office of the clerk of the circuit court, which said fees
shall be paid into the general fund of the city treasury.” Cf. s. 49, City of Miami Charter, creating
the office of the city clerk and imposing, among others, the duty to "[c]onduct, supervise and
certify all city elections;" and s. 10-7, City of Homestead Code of Ordinances, designating the
city clerk as the supervisor of elections for the city and assigning all appurtenant duties thereto;
authorizing the city clerk to obtain any necessary assistance from the Miami-Dade County
Supervisor of Elections office or successor agency.



